Svampens dag infaller den första söndagen i september. Men vi firar gärna svampen varje dag, för snacka om mångsidig råvara! Här listar vi 10 läckra svamprecept (däribland en svampsteak!) och ger förslag på matchande dryck i form av vin och öl. Hoppas det ska smaka!
Text: Camilla Delkertz Foto: Eva Hildén Styling: Caroline Borg
Svamp har en sällsam förmåga att anpassa sig. Till olika slags kryddor, smaker och texturer. Det är ett utmärkt alternativ till animaliskt protein och svårt att tröttna på tack vare att det finns så många olika sorters svamp och möjligheter vid tillagning.
Våra svenska skogar kryllar av svamp, vid säsong är det bara att gå ut och leta. Annars finns svamp att köpa året runt, håll gärna utkik efter svenskodlade champinjoner, ostronskivling och shiitake – svampodling är en växande näring och behöver inte ta hänsyn till årstiden.
Med det sagt går vi in i köket och tipsar om flera härliga svamprätter med smaksättarna som gör hela skillnaden mellan gott och jättegott. Självklart med passande dryckestips!
Tips! Red av svampsåsen med lite majsstärkelse och du har en perfekt grund till en gratinerad svamptoast (eller en suverän crêpesfyllning!). Bjud med Fuller’s 1845, nr 1633 (BS), eller vit Bourgogne.
Svamp på macka
En kantarelltoast är svårslagen och ett recept behövs knappast. Bara stek kantareller i smör, gärna med lite finhackad lök och vitlök, salta, peppra, lägg på smörstekt bröd och toppa med persilja. Där har du den perfekta följeslagaren till Fuller’s ESB, nr 11405.
Toppar du toasten med löjrom och crème fraiche, ja, då slår du till på ett glas Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, eller en bättre crémant som Langlois Crémant de Loire Brut Réserve, nr 7404. Dessa mousserande viners höga syra möter fint den feta crème fraichen och de brödiga tonerna harmonierar med det smörstekta brödet. Bubblorna i sig fräschar upp.
Vin till svamppasta
När du gör en pastasås med svamp ingår i regel att först fräsa svampen i smör. Smörfräst svamp överlag älskar ett vitt, relativt fylligt vin lagrat på ekfat, då lagringen ger smörtoner i vinet. Särskilt då i en svamppasta innehållandes vitt vin. Det får oss att landa i pålitliga KWV Chardonnay, nr 7055/nr 7055 (box).
Riktigt smakrika, krämiga pastasåser med svamp, och gärna kött (tänk oxfilépasta med svamp), gillar röda viner med större kropp och en viss strävhet. Ett av Sydafrikas mest kända röda viner Roodeberg, nr 7451/nr 7451 (box) klarar garanterat jobbet galant!
Tips! Byt mot ”pulled vego” eller ”pulled oats” om du önskar göra en köttfri gryta.