Guide till några av Sveriges bästa fjällrestauranger

Vi drar till fjällen som aldrig förr och förutom snabba slalom- och snowboardåk i preppade pister och drömmig pudersnö eller en tur i längdspåret hör det till att njuta av god mat och dryck på skidsemestern. Här är 12 krogar i Åre, Sälen och Orsa Grönklitt att besöka i vinter.

Ju fler vi blir och ju mer vi vistas i den svenska fjällvärlden, desto större blir efterfrågan att kunna äta och dricka riktigt gott, men också varierat. Ibland passar det bäst med egenhavd matsäck i värmestugan eller en grillad korv med bröd lutad mot en solig vindskyddsvägg i lä. Men minst en gång under fjällsemestern tycker vi att du ska unna dig ett restaurangbesök.
 
Att göra en heltäckande guide till de bästa fjällrestaurangerna i Sverige är ett snudd på omöjligt uppdrag. Smaken är bekant som baken, och ibland är det bättre att lista ett fåtal krogar för att få en bättre överblick. Här är ett gäng favoritkrogar på tre olika skidorter!

12 restaurangtips i Åre, Sälen och Orsa Grönklitt


 
1) Hotell Fjällgården, Fjällgårdsvägen 35  
Tidig frukost, förmiddagskaffe, stadig lunch, populär afterski, middag à la carte eller en drink framför brasan? Du förblir varken törstig eller hungrig när du besöker denna anrika fjälloas belägen 556 meter över havet med utsikt över Åre by. Kvällstid onsdag–fredag kan du boka en klassisk ostfondue tillsammans med nybakt levain, charkuterier, picklade grönsaker, rostad potatis och sallad. Fjällgården når du enklast via nedfarterna som börjar vid VM6:ans topp eller Hummelliftens botten. Bildkälla: @hotellfjallgarden
 
Visste du att…
Hotell Fjällgården invigdes tillsammans med Bergbanan den 7 mars 1910 av kund Oscar II:s och drottning Sofias son prins Carl. Då hette den Fjällstugan och blev ett populärt resmål för ”luftturister”, gäster från stan som kom för den friska luften och storslagna miljöns skull.

Vinbaren Åre
 
2) Vinbaren Åre, Stationsvägen 11
”Klackar i taket och klassiker i glaset”, är rubriken för White Guides beskrivning av denna mysiga bar tillika restaurang mitt i byn. Känns vinlistan lång och krånglig är vårt tips att låta dig överraskas av servisens gedigna kunnande i mötet med kökets smårätter med spännande smakinfluenser från hela världen. Alla viner under 1 000 kronor flaskan går att få på glas, så ta chansen och testa flera olika mat- och dryckeskombinationer! Bildkälla: @vinbarenare
 
Tips: Ägarna till Vinbaren Åre driver även Broken, Timmerstugan och Åre Creperie.

Parkvillan Åre

3) Parkvillan, Parkvägen 6
Malt, mat och och rum är devisen hos ”Åres enda gastrobar och bryggpub”. I källaren huserar det egna bryggeriet, Åre Ölfabrik, där de olika sorters hembryggda ölen serveras exklusivt i baren (och på Åre Ölkafé!) tillsammans med många andra lokala och globala ölfavoriter. Satsa på ”beers and burgers” eller vidga dina vyer om vad kombinationen öl och mat kan vara, för är det någonstans du ska göra det är det här! Bildkälla: @parkvillanare
 
Chambré separée
Vägg i vägg med bryggeriet ligger provningsrummet där sällskap på 10–18 personer kan boka in sig. Varför inte för en alternativ afterski eller en speciellt framtagen bryggmästarmiddag?

Liten krog

4) Liten Krog Åre, Torggränd 2
Borden till nyårssittningen gick åt i ett nafs, men med lite framförhållning har du säkert chansen att få bord en annan kväll. För vem vill inte äta på en trivsam familjerestaurang som har tilldelats utmärkelsen Travellers’ Choice Award 2021 av Tripadvisor? Välj bland förrätter, varmrätter och desserter eller beställ in ett gäng pizzor att dela på. Bildkälla: @litenkrog

Buustamons Fjällgård

5) Buustamons Fjällgård, Ullådalen
Halvvägs upp på Åreskutan ligger detta naturskönt inramade och hjärtliga hotell med populär restaurang och eget destilleri. Maten lagas av i huvudsak jämtländska råvaror med inspiration från skogen, vildmarken, havet och olika bergsområden runt om i världen. Till denna erbjuds ett digert dryckesutbud inklusive egentillverkad snaps. Här kan du även checka in för relax, bastu och badtunnebad under bar himmel. Vintertid sker transport med bandvagn eller skoter från parkeringen, men du kan också friåka ner eller ta turskidorna upp. Bildkälla: @buustamonsfjallgard
 
Visste du att…
”Buusta” är gammal jämtska för vindskydd och ”mo” är en torr plats på myren.

Gustav Grill & Bar
 
6) Gustav Grill & Bar, Lindvallenvägen 8
Hört talas om begreppet brakrog? Det är vad denna året runt-öppna destination vid foten av Gustavbacken kallar sig, med mottot att alltid sätta dig som gäst i fokus. Krogen har drivits av samma ägare i nära 18 och bjuder på ärlig och ambitiös matlagning med bröd och öl från eget bageri respektive eget bryggeri. Barnmenyn rymmer de förväntade rätterna, men även teriyakiribs med majskolv och kolgrillad ryggbiff. Bildkälla: @gustavgrillochbar
 
Tips: Varje onsdagskväll från klockan 21 är det musikquiz.

Sälenstugan Original

7) Sälenstugan Original, Curt Ewerts väg 1 (vid Jonasbacken)
Brasan är tänd, vinkylarna påfyllda med vin från hela världen och vintersäsongens meny är uppdaterad med många nya rätter och härliga smaker. Så vad vill du helst steka på din 400 grader heta lavasten? Kanske färsk fjällröding, renrostbiff eller en Surf & Turk på ryggbiff och räka? Addera önskade tillbehör och be om något matchande i glaset eller gå all in på menyn med fjälltapas alternativt avnjut en klassisk wienerschnitzel! Bildkälla: @salenstuganoriginal
 
Missa inte: Måndag–onsdag arrangeras omtyckta afterskin Afternoon Break för att sedan växla upp till trubadur-afterski torsdag till lördag. Boka bord för att säkra din plats!

Hotel Mezzo

8) Hotel Mezzo, Värdshusvägen (Tandådalen)
Den 20 december 2021 fyllde Mezzo fem år och det lilla hotellet med restaurang på nedre våningen har blivit en personlig pärla mitt i Tandådalens skidsystem. Från och med vintern 2021/2022 beställer du mat och dryck via din mobil och blir serverad direkt vid bordet – för en mer coronasäker upplevelse. Maten beskrivs som klassisk till modern med inspiration från Medelhavet till Alperna. Vill du hellre köra take away erbjuds välmatade panpizzor och det vi gärna skulle slå till på – raclette för fyra personer. Bildkälla: Hotel Mezzo

Lindvallen Restauranger

9) Lindvallen Restauranger (olika adresser)
Lindvallen Restauranger erbjuder något för alla från arla morgonstund till sent inpå småtimmarna. Nyöppnade Bodegan utlovar ett ”Spanien i Sälen” vid Gustavtorget med tapas, paella, flatbread fiesta, sangria, cerveca och självklart afterski. Kvarterskrogen Majkens Sylta passar perfekt för barnfamiljen som vill fylla på energidepåerna mellan åken och på toppen av Gustavbacken hittar du Topprestaurang Snögubben inrymd i en vacker timmerstuga med öppen spis. Och Lindvallens wärdshus stoltserar med en stor, ny uteservering med Sälens längsta slogbod (en slags vindskydd). Satsa på en ”late lunch” i vintersolen! Bildkälla: @bodegansalen och @snogubben_lindvallen

Toppstugan Grönklitt

10) Toppstugan, Grönklitt
Det finns många grymma toppstugekrogar i de svenska fjällen, men bara en där levande tigrar går förbi i snön utanför. Denna stuga tronar på den 561 meter höga Grönklittstoppen med vidunderlig utsikt över Orsasjön, Siljan, Dalafjällen och Orsa Björnpark. Slink in för en söt fika, frasig våffla, matig baguette, vällagad lunch eller maxa besöket med en fondue- och racletteafton. Hit tar du dig med skoter och släde från parkeringen nedanför toppstugan.

11) Ugglan & Björnen, Värdshusvägen 2
Målsättningen här är att skapa en mötesplats för alla åldrar och smaker med café, bar, restaurang, lekrum och tillgång till sociala aktiviteter som biljard och dart. På lunchen dukas en buffé upp med dagens rätt och pannkakor med grädde och sylt. Ta några åk till eller häng kvar i någon av de bekväma fåtöljerna och invänta afterskin med livemusik och pjäxdans. Kvällstid serveras pizza, burgare eller så väljer du något från à la carte-menyn.

Smidgården Restaurang & Café

12) Smidgården Restaurang & Café, Fryksås
Sveriges enda fäbodrelax, hur låter det? Okej, nu är det främst mat och dryck denna guide handlar om, men vi bara måste nämna det. För att få den rätta fäbodskänslan är tipset att ta sig till Smidgården och Fryksås, en av landets mest välbevarade fäbodvallar, med häst och släde genom Grönklittsskogen. Det går annars att ta sig hit på skoter med släde tur och retur från Ugglan & Björnen. Kockarna jobbar med råvaror från skogens lokala skafferi och har ett nära samarbete med traktens producenter. Här intar vi gärna en lyxig avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket! Bildkälla: @smidgarden.se 
 
Senast uppdaterad 2021-12-23. Med reservation för ändringar.

Fler artiklar som kanske är av intresse