Japansk soja – det nya salta i bakverk och efterrätter
I Japan experimenteras det friskt och framgångsrikt med sojasås i och till glass, kakor, tårtor med flera sötsaker och den välsmakande trenden har många dedikerade anhängare även utanför landet. Så nästa gång du tänker ta det söta med en nypa salt – testa japansk soja. Osäker på hur du gör? Här ger vi förslag på ett gäng recept att börja med!
Att strö grovsalt i stället för pärlsocker på kanelbullarna är ingen höjdare, men i rimliga mängder får grundsmaken salt det mesta att smaka mer, också sådant du normalt sett inte förknippar med sälta i första hand. Vi pratar om bakverk och efterrätter, där saltet inte minst har en viktig funktion i att balansera sötman.
LÄS OCKSÅ: Konsten att krydda med hetta – mästerkockens masterclass
Salted caramel, eller saltkola på svenska, är kanske ett av de bästa exemplen på just den perfekta kontrasten mellan sött och salt. Men har du testat att använda japansk soja i stället för vanligt bordssalt eller flingsalt? Små doser av denna fermenterade dunderbrygd bestående av mer än 300 aromämnen tillför inte bara en finstämd sälta, utan även en stor dos av den hett eftertraktade grundsmaken umami – för en ännu djupare, godare smak.
Japansk soja erbjuder helt enkelt något salt inte förmår. På engelska pratar man om ”savoriness”, ett begrepp som främst används när det gäller mat, men den som har testat vet att det kan vara lika relevant för många bakverk och efterrätter i allmänhet och sådana med choklad eller kola i synnerhet. Prova och du kommer aldrig vilja baka brownies utan (sojakolasås)!
6 sötsalta recept med japansk soja
Tips!
Det går alldeles utmärkt att servera banankakan utan sabayonne och marinerade björnbär, men skippa för guds skull inte att toppa den med bananer i rediga bitar och rårörsocker. Och när du väl fått kläm på japansk soja i bakverk och efterrätter, addera gärna samma mängd (det vill säga ½ msk Kikkoman Original sojasås) i denna banankaka med russin och kaffe!
SE MER: Frida Ronge visar hur du gör hennes chokladmousse med sojakolasås
Visste du att…
I Japan har vissa tillverkare lanserat särskilda sojasåser till just glass. De är ofta viskösa och sirapsliknande i konsistensen, ungefär som crema di balsamico. Ibland innehåller de socker av något slag, vilket känns rätt onödigt. Vi föredrar mycket hellre att försiktigt ringla en högklassig japansk sojasås (gärna med lägre salthalt, exempelvis Kikkoman Less Salt sojasås) över vaniljglass och förvånas varje gång av den geniala smakkombinationen à la salted caramel 2.0, vilket vi inte är ensamma om. Googla ”soy sauce on ice cream”, så ser du!