7 smarriga burgare som vidgar dina smakvyer
Den 28 maj varje år infaller internationella burgardagen, men (nästan) vilken dag som helst på året är som gjord för att äta burgare på och ändå skulle nog få ledsna. Här bjuder vi på smarriga burgarrecept med kyckling, torsk, lax, lamm, halloumi och två ”smashade” varianter – vilken väljer du? Häng med, för nu blir det burgarbonanza!
I USA är den 28 maj en stor dag. Då är det nämligen internationella burgardagen, som så sakteliga börjar få fäste här i Sverige i takt med burgarhajpen som aldrig riktigt verkar vilja lägga sig. Och varför ska den? Burgare är en av hyfsat få rätter som går hem i alla åldrar och är möjliga att variera i det oändliga, allt efter tycke och smak, närsomhelst i veckan.
Till burgarens ära har vi samlat våra smakrika burgarrecept. I syfte att vidga vyerna om vad en riktigt smarrig burgare kan vara blandar vi vilt mellan fågel, fisk, vego och mitt emellan.
7 recept på burgare att beta av
Tips!
Servera din nylagade kycklingburgare med en fuskbea som du rör ihop på nolltid – den ultimata dippen till havssalta sötpotatisstrips eller vanliga, hederliga pommes frites.
Tips för en gröna(re) burgare
Sedan den formbara vegofärsen gjorde entré på den svenska marknaden är det inte längre någon konst att ersätta köttet i alla slags färsbaserade rätter med denna. Formbar vegofärs finns både som färsk och fryst från olika varumärken. Viktigt att veta när du jobbar med den frysta varianten är att låta den tina långsamt och helt för att den ska vara just formbar.
Mister vegofärsmästare
Det är klart att du kan göra växtbaserade burgare med bönor, ärter, linser och andra slags grödor, men för den som vill hugga in på en burgare som motsvarar ”the real deal” tycker vi att du ska börja följa vår smaksäkra matkompis Gustav Johansson för grym inspiration.
Gustav driver Jävligt Gott, Sveriges största veganska matblogg, och har genom åren tagit fram otaliga recept på maffiga burgare, både i egen regi och i samarbete med exempelvis Bastard Burgers. Så klart har han utvecklat ett grundrecept på veganska burgare, som vi återger här nedan. Vill du se receptet i sin helhet, är det bara att du klickar dig vidare.
Veganska hamburgare
Till 10 burgare
Gör så här:
Tina 1 förpackning formbar vegofärs (850 g) i vattenbad. Låt färsen blir rumsvarm. Lägg i en bunke och blanda med 1 stor finhackad gul lök, 3 finhackade vitlöksklyftor, ½ skalad, finriven rödbeta inklusive juicen (valfritt), 1 msk BBQ-sås eller 1 msk tomatpuré (med BBQ-sås blir burgarna lite rökiga i smaken), 2 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver (samma här gällande röksmaken), 2 msk japansk sojasås (t ex Kikkoman), 1 ½ msk brynt koncentrerad lökfond och 1 msk rapsolja. Smaka av med peppar, eventuellt mer soja och kryddor. Forma till 10 burgare, ca 10 cm i diameter och 1 ½ cm tjocka. Stek burgarna på hög värme 3–4 minuter per sida, tills de har en jämn konsistens i mitten och på kanterna.