När du vill använda öl i maten (var god läs detta först)

Nyfiken på att använda öl i maten? Så roligt! Innan du sätter igång har vi listat fem saker att tänka till lite extra på – som vilken typ av öl du ska välja till vilken rätt och hur du gör för att balansera beskan i öl. Och så tipsar vi om recept med öl att ta ut svängarna med.

Genom att använda öl i maten får du tillgång till en mångsidig krydda som spänner över ett brett smakspektrum – från kryddig ale till brödig lager. Ölet bidrar med en finstämd beska samtidigt som det du lagar får en större tyngd och djupare fyllighet. Väljer du sedan att dricka samma öl till den ölkryddade maten blir smakupplevelsen ännu mer komplett!

Så vilken typ av öl ska du använda i maten? Det är en minst sagt relevant fråga då det finns en uppsjö olika ölstilar och därmed många olika användningsområden, men börja med att ta del av några grundläggande saker att tänka på. Det kommer du långt med – vi lovar!

5 tips – öl i matlagning

1. Byt ut vinet mot öl

I regel funkar det att använda öl i alla recept som vanligtvis innehåller vin. Tänk bara på att ju mustigare ölsort du väljer, desto mer kommer maten att smaka. Öl lirar särskilt bra ihop med styckdetaljer som har lite grövre textur och som behöver ett par timmar på spisen innan de blir möra, exempelvis oxbringa eller högrev. Till skillnad från vin innehåller inte öl någon naturlig syra, vilket ofta krävs för rätt smakbalans. Läs hur du löser det under punkt 3.

LÄS OCKSÅ: Typ, temp och tid – låt oss visa vägen till din egen ölkällare

2. Bemästra beskan på rätt sätt

Var lätt på handen när du använder ölflaskan i köket. Till skillnad från vin, där vinets alla smakegenskaper reduceras vid upphettning, träder mer av ölets beska fram när det kokas ner i en gryta eller sås. Beskan förstärks både utifrån mängden öl du använder i maten och över tid. Så var försiktig med koktiden och välj ett öl med max måttlig beska.

Paella på grillen med öl, kyckling och chorizo
Laga paella på grillen med öl, chorizo och kyckling, där ölet blir pricken över i.

3. Balansera alla grundsmaker

All öl innehåller olika nivåer av humlearom. Mängden varierar mellan olika ölsorter och tillverkare. Humle är det som bland annat ger öl sin beska. För att balansera upp den behövs salt och syra i varierande mängd beroende på hur pass besk öl du vill använda. Sältan hjälper till att mildra beskan och mjuka upp smakerna. Testa därför att salta lite mer eller använd en gnutta koncentrerad fond om det blir för beskt. Om inte det hjälper – tillsätt lite vinäger eller pressad citron, ett trick du även kan ta till i de fall du ersätter vin i ett recept med öl.

LÄS OCKSÅ: Typ, temp och tid – låt oss visa vägen till din egen ölkällare

4. Möt sötma med sötare mat

Vid sidan av beska är sötma en av ölets främsta egenskaper. Sötare ölsorter fungerar bäst i och till sötare maträtter, till exempel asiatiska sötsura smaker eller husmanskost som bruna bönor och fläsk. Många humlesorter innehåller också aromer av olika citrusfrukter, som apelsin och grapefrukt, vilket kan vara tacksamt att utnyttja när ölet används i matlagning.

Veteölskokta musslor är en höjdare kan vi lova!

5. Bygg på med en rätt i taget

Öl passar perfekt i kraftiga kötträtter. Laga klassiker som porterstek, portergryta (där vi i båda fall slår ett slag för Fuller’s London Porter, nr 1634, sjömansbiff eller varför inte en mustig Texas chili på högrev? Prova annars dessa veganska tacos med pulled jackfruit – självklart med öl i!

Öl passar också utmärkt i fisk- och skaldjursrätter, som under lång tid annars varit reserverat för vita viner. Paradrätten här är blåmusslor kokta i ett friskt veteöl. I kräftspadet passar ett ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl med låg beska och en aning sötma. Och i en frityrsmet till fisk eller skaldjur, men även grönsaker, använder du med fördel ett ljust lageröl.

Pigga upp dig med en birramisu – alltså en tiramisu med öl.

Får det lov att vara en birramisu?

Får det lov att vara en birramisu?
När du väl har bekantat dig med att använda öl i maten är det dags att börja ta ut svängarna. Här är några mer eller mindre oväntade rätter och tillbehör med öl:

  • Coq au bière – görs på ungefär samma sätt som ”tupp i vin”, coq au vin som det så tjusigt heter på franska, fast med öl i stället för rött vin.
  • Beer Can Chicken – en äkta amerikansk BBQ-klassiker där en hel kyckling tillagas ovanpå en öppnad ölburk, där ölet bidrar till att ge ett saftigare kött, snarare än att ge smak.
  • Frozen pints – glass på öl, någon? Trendigt i perioder och inte dumt alls. Testa själv med Fuller’s India Pale Ale (nr 88753).
  • Birramisu – långt ifrån lika känd som dess italienska dessertkusin tiramisu. Den stora skillnaden är att du doppar savoiardikexen i öl i stället för kaffe och mandellikör.
  • Ölpicklad rödlök – en skvätt ljus lager i 1-2-3-lagen till ”vanlig” picklad rödlök tar udden av syran och ger en rikare karaktär.
  • Ölkaramelliserad lök – byt ut vinet i det här receptet på karamelliserad lök mot samma mängd Fuller’s London Pride (nr 1642) och njut!
  • Ölbröd/öllimpa – visst funkar öl i degspadet i stället för vatten. Bara googla så får du se!

Fler sätt att använda dryck i och till mat