Tips på dryck till kräftskivan – vin, bubbel och öl

Uttrycket ”kräftor kräfva dessa drycker” användes som motpropaganda när det var tal om att införa ett förbud mot alkohol i Sverige 1922. Sedan dess har det hängt kvar och nu när vi skriver augusti passar vi på att guida till de bästa dryckerna till kräftskivan.

Visste du att det var förbjudet att fiska och sälja svenska kräftor före första onsdagen i augusti mellan åren 1982 och 1994? Men trots nutidens betydligt mer generösa regler som i princip gör det möjligt att frossa i kräftor året runt förblir sensommaren kräftans bästa tid.

Så vad krävs då för en riktigt lyckad kräftskiva? Goda kräftor givetvis, smakfulla tillbehör och inte minst dryck. Här guidar vi till det senare för ett komplett kalas!

Klassiska vita – slår aldrig fel

Vitt vin och skaldjur, finns det något mer klockrent? Steininger Kamptal Riesling (nr 74574, BS) med sin höga syra och aromatiska smak med inslag av mineral, citrus, ananas och persika passar utmärkt till både ostpajen och till kräftorna med sin sälta.

Jämte riesling är albariño en annan högst skaldjurskompatibel druva. Så har du ännu inte testat Paco & Lola Albariño (nr 74180, BS) från spanska Rìas Baixas äldsta subregion Val do Salnés kanske kräftskivan blir tillfället du gör det? Vinet känns igen på den prickiga etiketten i svart och vitt. Vill du slå på stort med en premium-albariño, lägg en beställning på Bodega Garzón Single Vineyard Albariño (nr 53649, BS). 

Eller blicka söderut mot Vinho Verde i norra Portugal där druvan byter namn till alvarinho och blir till minst lika friska och fruktiga vita viner. Prova med fördel Alba Rhino Alvarinho (nr 3128) från familjeföretaget Quinta das Arcas.

Ett annat utmärkt alternativ är KWV Coastal Views (nr 2219), vars friska syra och balanserade smakprofil av tropiska frukter och en touch av citrus kompletterar kräftornas sälta på ett fantastiskt sätt. Vinets livliga karaktär och subtila mineraltoner lyfter fram skaldjurens naturliga smaker.

Så klart glömmer vi inte det vita boxvinet, praktiskt vid kalas – och miljövänligt förpackat! Serverar du kräftor med lite hetta, eller smått heta tillbehör, är druviga och blommiga Tania (nr 5850) en budgetvänlig matchning. Två andra kräftglada spelare i kategorin friska och fruktiga vita boxviner är KWV Chardonnay (nr 7055) och KWV Sauvignon Blanc (nr 5626).

Rosa vin till röda kräftor

Rosévin är alltid ett säkert kort till kräftskivan. Här finns både mjuk rödbärighet, lite citrustoner och en syra som skär igenom kräftornas sälta fint, och som fungerar bra som allrounddryck genom hela måltiden.

Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209) är ett prima val om du vill ha ett lägre prissatt alternativ som verkligen håller måttet. Detta flerfaldigt prisbelönta rosévin tillika Sveriges mest sålda, finns också på box – klimatsmart och praktiskt för många gäster.

Eller res över södra Atlanten och njut av det sydafrikanska rosévinet KWV Rosé (nr 2333) i ljusare stil och Hållbart val-märkt i en nättare box på 1,5 liter.

Festliga bubblor i glaset

Även mousserande vin gör sig lysande till kräftor, där de läskande bubblorna hjälper till att hålla munnen fräsch och smaklökarna på topp. Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418) är ett suveränt val med sin lyxigt rika brödighet.

Crémant, som görs enligt samma metod som champagne, är ett fullgott mousserande alternativ. Langlois Crémant de Loire Brut Rèserve (nr 7404) bjuder till exempel på rik gul frukt, honungstoner och grapefrukt, och passar bra både som aperitif och som ackompanjemang till kräftorna. Vinet lagras i minst 24 månader och 10 procent reserve-vin används för att fördjupa intensitetet. Det får ofta höga betyg av vinkännare.

Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois Crémant de Loire Brut Rèserve är gjort på en blandning av de gröna druvorna chenin blanc och chardonnay samt den blå druvan cabernet franc. Foto: Langlois-Chateau

För den som söker ett alkoholfritt mousserande vin är Oddbird Blanc de Blancs (säljs endast i dagligvaruhandeln) på 100 procent chardonnay en finfin kräftmatchning, likaså Oddbird Spumante (nr 19019), gjort på proseccodruvan glera.

Kyl annars valfritt antal Oddbird Organic Blanc de Blancs på burk (nr 19041). Det är en ekologisk, fylligare variant av det förstnämnda vita mousserande flaskvinet ovan och en de mest hållbara produkterna i Systembolagets fasta sortiment – både socialt och miljömässigt.

Olika öl beroende på tillbehör

Många föredrar öl till de delikata kräftorna. Med all rätt, öl är törstsläckande och uppfriskande. Traditionellt lageröl funkar oftast, men serverar du kräftorna med feta tillbehör som majonnäs, aioli eller en smörig romsås, är det en god idé att testa en rik och knäckig öl som Fuller´s London Pride (nr 1642).

Med allt ovan sagt – stort lycka till med kräftskivan och dryckerna därtill!

Fler artiklar om mat och dryck