Hellre soppa tillsammans än oxfilé ensam
Bjud cheap à la Cajsa Warg och låt soppkastrullen gå varm. För just olika slags soppor är billig bjudmat när du vill hosta en middag, men inte kan eller vill gräva ett alltför djupt hål i plånboken. Att soppor inte skulle vara matiga, mättande och festliga nog? Kolla in dessa nio recept med tips på toppings och tillbehör innan du går på den gamla, seglivade myten.
Många gånger räcker det med att ta en titt i kyl, frys och skafferi för att du ska få till en bra soppgrund, att du ”tager vad du haver”, för att citera husmamsell Cajsa Warg (nåja, nu var det inte exakt så hon skrev i sin framgångsrika kokbok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” från 1755, utan ”man tager, om man så hafva kan,” men det är vad omvärlden har rapporterat vidare och betydelsen är ju densamma).
SE OCKSÅ: Lär dig smaksäkra bästa året-runt-grödan kål – från vit till svartblå
En soppa går oftast att förbereda i god tid, är lätt att laga till många och bäst av allt – du kan toppa med en massa mumsigheter och servera andra godsaker till. Så när du ska bjuda hem gäster och inte vet vad du ska laga – tänk en matig, mättande soppa! Soppor passar inte minst när du vill hålla budgeten nere, utan att tumma på smaken. Vilken soppa väljer du?
9 matiga, mättande sopprecept
Det finns hur många soppor som helst att laga. Här är några av våra favoriter. När du klickar dig vidare till recepten ger vi förslag på matchande dryck. En nog så viktig festdetalj!
Tips!
Låt tillbehören styra nivån av lyx på gulaschsoppan. Blandfärs är i regel billigare än nötfärs, och så klart går det också bra med vegofärs. Med smetana i stället för medelhavsyoghurt blir det en ”rikare” klick i soppan och med två sorters bröd blir det maxat värre. Särskilt om du serverar vispat brynt sojasmör med miso till brödet. Varför inte i form av en ”butter board”?
Tips!
Du måste inte köpa hem vin enkom för att ha i soppan, en skvätt vinäger går bra. Använd annars samma vin i soppan som du sedan serverar till! För en ännu festligare variant (där vinet ingår) – addera 1 tsk torkad timjan och rör i 2 dl vispad grädde strax före servering.
Visste du att…
TABASCO® Habanero pepparsås är den näst hetaste i familjen av pepparsåser från den amerikanska södern, men den är så mycket mer än bara hetta. Den tillför även en skön syra och tropiska, fruktiga inslag av mango, papaya, tamarind och banan. Smaker som får solen att skina – åtminstone inombords! Prova i en het aioli till en grön currygryta med lax och räkor.
SE OCKSÅ: Bli chilistark i köket – utmana dig på Scoville-skalan
Tips!
Du kanske tror att TABASCO® bara är en stark sås? TABASCO® Buffalo pepparsås ligger lågt på Scoville-skalan (som mäter den upplevda hettan), men bidrar med rik kryddighet och skön syra. Så det är inte för inte som den kallas för ”kockens ketchup” – för du kan ha den till allt.
Tips!
Ta tillvara blomkålsblasten genom att strimla den och pickla i en klassisk 1-2-3-lag eller Kikkoman Sushi-risvinäger (ersätter det förstnämnda). Det sötsyrliga krispiga bryter av fint mot den gräddiga blomkålssoppan och salta toasten. Och vem älskar inte mindre matsvinn?
Obegränsade möjligheter
En soppa kan vara snabblagad eller långkokt. Den kan vara kall, varm, slät eller med bitar. Buljongbaserad, gräddig, het eller svalkande. De flesta soppor vill bli lagade en eller ett par dagar i förväg, så smakerna verkligen hinner sätta sig.
Ingredienser rika på umami ger större smakdjup, exempelvis i form av rostad tomatpuré, japansk soja och alla sorters buljong, liksom det italienska tricket att låta den hårda delen av parmesanosten koka med. Vissa kockar fräser lite svamp just för att tillföra en dos umami, vilket betyder ungefär ”delikat smak”, och lagar du skaldjurssoppa – släng inte skalen, utan fräs och koka fond på dem.
Tips!
Brödet blir om möjligt ännu godare om du först steker det i smör på båda sidor. För ännu mer smak kan du låta 1 paket bacon (à 140 g) eller fintärnat sidfläsk steka med löken.
Toppa soppan
Soppor kan piffas på många sätt. Jobba med sådant som:
- Bryter av i konsistens. Exempelvis krutonger, smörstekt panko, rostade nötter, olika slags frön, smulade grönkålschips, nachos, ostflarn, knaperstekt bacon eller rökt tofu. Du kan också råmarinera eller pickla skurna, rivna eller hyvlade grönsaker och lägga i.
- Kontrasterar i temperatur. Addera en kall, krämig klick i varma soppor, särskilt om själva soppan är mejeribaserad. Satsa på yoghurtrippel (få till snyggt med en dressingflaska!), naturell eller smaksatt crème fraiche, gräddfil, vispad färskost med mera.
- Balanserar smakerna. Möt salt med syrligt, syrligt med sött och så vidare. Och våga smaksätta! När du tänker att du har kryddat klart, addera någon form av syra och en extra nypa salt – det gör allt så mycket godare, enligt mästerkocken Sofia Henriksson.
- Matar ögonen med färg. Enklast är att hacka och strö över färska örter, men en grön örtolja, små klickar av pesto eller varför inte en gremolata är andra alternativ.
- Adderar extra protein. Orolig för att soppan inte ska vara matig nog? Toppa med kokt, hackat ägg eller kokta ägghalvor (gott till gröna, mixade soppor). Komplettera en slät morotssoppa med räkor, ärtsoppan med extra fläsk – och fokusera på tillbehören.
Servera till soppan
Ingen soppa utan bröd. Vi gillar det hembakta brödet, det hantverksmässiga surdegsbrödet, grovt rågbröd, filmjölkslimpa, alla slags kuvertbröd, varmt vitlöksbröd och gott knäckebröd, men också oststänger, grissini, varma mackor, fyllda bröd, pizzabullar, indiskt naan, pitabröd, tunnbröd, rostat libabröd, italiensk focaccia, quesadilla… Listan är lång, så vi stannar där.
Komplettera med smör (gärna vispat!) och ost, ja, kanske en mindre ostbricka, eller servera brödet med en god röra (hallå het hummus!), färskost, spread eller andra pålägg. Mätt nu?