Så väljer du rätt dryck till buffén (tillika boxvinets bästa vän)
Vad studentmottagning, bröllopsfest och fylla jämnt-kalas ofta har gemensamt? Buffémat, så klart! Men vilken dryck passar bäst till det smakmässigt spretiga buffébordet? Ta del av vår guide med dryckestips och detaljerna du inte vill missa när det gäller vin till buffé.
Har du arrangerat en buffébjudning och lagt ner en massa tid på planering och prepp av maten, men inhandlat drycken utan större eftertanke? Vi utmanar dig då att fokusera lika mycket på vad gästerna ska få i glaset som du lägger upp på faten (nästa gång!) för att optimera mötet mellan mat och dryck, vilket vi lovar kommer förhöja hela festen.
Satsa på en vinbuffé
Vårt främsta tips är att göra en buffé även av själva drycken och ställa fram ett antal olika viner. Använd gärna bordsryttare för att kort kunna beskriva varje sort. Låt sedan gästerna förse sig och tycka till om vilket vin de tycker passar bäst till en viss bufférätt – kanske hittar de ett nytt favoritvin, upptäcker en gammal goding eller får till en riktigt ”perfect pairing”.
Ett annat tips är att i början eller under bjudningen servera ett vin blint och låta gästerna gissa vad det är. Ge ledtrådar, kryssalternativ eller säg inget alls, beroende på hur lätt eller svårt du vill göra det. Om inte annat kan du ha det som ett ess i rockärmen, ifall det skulle råka bli stelt och det behövs en isbrytare på festen.
Tips på bra bufféviner
En buffé innehåller många olika smaker, därför gäller det att välja ”breda” viner, som funkar till det mesta och inte bara till enstaka rätter. Utöver det är vinflaskor med skruvkapsyl och boxvin praktiskt vid servering. Vin på magnumflaska signalerar annars väldigt mycket fest!
Vitt vin. En frisk och fruktig riesling med lite restsötma är alltid ett säkert kort, särskilt om maten drar åt det asiatiska hållet. Friska och fruktiga vita viner över lag är buffévänliga, då det krävs både syra och frukt, medan en alltför tydlig ekfatskaraktär kan ställa till det.
Allround på flaska
Steininger Kamptal Riesling, nr 74574
KWV Chardonnay, nr 7055
Allround på box/påse
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie, nr 6344
Susurro Sauvignon Blanc Verdejo, nr 2062
Till en helt asiatisk buffe
Corvers Kauter Terra 50, nr 73683
Tania (box), nr 5850
Rött vin. Skippa de allra tyngsta och strävaste röda vinerna och gå på de mer runda, fruktdrivna och medelfylliga i kategorin fruktigt och smakrikt. Tänk också på att ju lättare mat, desto lättare vin, särskilt rött. Så om buffén domineras av fisk, skaldjur och ljusare köttslag är mjuka och bäriga röda viner att föredra, exempelvis på druvan pinot noir.
Allround på flaska
Candidato Ecológico, nr 22335
Garzón Tannat de Corte, nr 6455
Allround på box
Candidato Ecológico, nr 22335
Roodeberg, nr 7451
Till lättare buffémat
Le Versant Pinot Noir, nr 79260
Take It To The Grave Pinot Noir, nr 59406
Rosévin. Med de vita vinernas fräschör och de röda vinernas bärighet och struktur blir rosé sällan fel till buffématen, men tyvärr glömmer många bort denna kategori när våren och sommaren har blommat över. Gör inte det, utan botanisera i året runt-utbudet och erbjud med fördel både ett friskt och bärigt samt ett fruktigt och smakrikt rosévin till buffén.
Friskt och bärigt
Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209
Puy Chéri Rosé Magnum, nr 54715
Fruktigt och smakrikt
KWV Rosé (box), nr 2333
Argento Rosé (box), nr 2564
Mousserande vin. Många mousserande viner är utsökta till lättare buffémat. Välj ett inte helt snustorrt mousserande vin utan håll utkik efter begreppet ”brut”. Hit hör till exempel Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404) Vigneti del Sole Prosecco (nr 77662), Expressión Gran Reserva (nr 7955) och om maten har en hel del sötma och rejält med hetta – testa KWV Cuvée Rosé (nr 71610)!
Alkoholfritt vin. Fullgoda alkoholfria alternativ är en självklarhet på dryckesbuffén och vi kan varmt rekommendera det alkoholbefriade utbudet från svenska Oddbird.
Serveringstemperatur för vin
Okej, så nu har du valt dina viner till buffén och har en plan för hur du ska presentera dem. Vid en mindre buffébjudning är det trevligt att hälla upp vinerna på karaff (låna av vänner eller hyr). Då luftas de på köpet, vilket de allra flesta viner vinner på. Ställ flaskor och/eller boxar bakom för att enkelt kunna fylla på karafferna och ge vinerna ytterligare synlighet.
Se slutligen till att vita viner, rosé och mousserande vin är väl kylda vid servering. Ha om möjligt en ishink med några flaskor i och fyll den med både is och vatten för bästa effekt. Tillsätter du rikligt med salt kyls drycken ännu snabbare (tro oss – det funkar!).
Servera rött vin ett par grader svalare än rekommenderat då de snabbt värms upp, särskilt varma sommardagar. Fyll på allteftersom från kylen och försök hinna smaka av varje öppnad flaska så att du inte ställer fram ett defekt vin. Lycka till!
Visste du att…
På Systembolagets hemsida presenteras alla viner i ordinarie sortiment med doft- och smakbeskrivning, smakklockor för sötma, fyllighet och fruktsyra (vitt vin och rosé) eller fyllighet, strävhet och fruktsyra (rött vin). I förekommande fall ges receptförslag. Där kan du med andra ord får information och vägledning i valet av vin till maten – eller omvänt.