Välj ekologiskt kaffe – för en godare eftersmak

Vi svenskar dricker mer kaffe än de allra flesta i världen. Lägg till att vi älskar att fika och gärna tar en påtår eller två. Varför då inte välja ett kaffe som både smakar gott och ger en godare eftersmak? Vi pratar så klart om ekologiskt kaffe.

Processen som sker innan du kan brygga dig en kopp kaffe är ett äkta hantverk. Och i takt med att allt fler intresserar sig för hur kaffe framställs, ökar också försäljningen av kaffe från hållbara odlingar.

Odlat med omsorg

Ekologiskt kaffe är odlat utan kemiska bekämpningsmedel. Kemiska bekämpningsmedel påverkar den biologiska mångfalden, och är riskfyllt att hantera för dem som arbetar på kaffeplantagen.

Kaffeplanta
Den ekologiska kaffeplantan växer upp utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vid ekologisk kaffeodling är det också förbjudet att använda konstgödsel. Konstgödsel framställs på industriell väg av kväve, fosfor och kalium. Det leder till ökade utsläpp av växthusdrivande gaser.

Kväve och fosfor i lagom mängd är samtidigt viktiga näringsämnen för kaffeplantan, men det går att tillföra på andra sätt än genom konstgödsel.

Kaffe på ekologisk väg

Ekologiskt certifierade kaffeodlare använder sig av organiskt baserade gödsel, även kallat naturgödsel. Det binder bättre i jorden och ger en längre effekt som har en positiv påverkan på markens djur- och bakterieliv. Med naturgödsel är risken betydligt lägre för övergödning av vattendrag och påverkan på den biologiska balansen, än med konstgödsel.

Kaffekopp
För att uppfylla Kravs standard köper Arvid Nordquist sitt kaffe från odlare som är både EU-ekologiskt certifierade och certifierade av Fairtrade eller UTZ.

Kolla efter Krav och EU-lövet

Vill du vara säker på att ditt kaffe kommer från ekologiska odlingar ska du hålla utkik efter Krav-märket eller EU-lövet på förpackningen. Det gröna lövet är EU:s märkning för ekologisk produktion och visar att produkten är framställd enligt EU:s principer för ekologiskt jordbruk och djurhållning.

LÄS MER: Häng med på en resa till fem av världens okända kaffekulturer

Krav är en svensk certifiering och märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Här är reglerna tuffare än EU:s när det gäller kemikalietillsatser, djurhållning och klimatpåverkan. Kravs regelverk tar också hänsyn till arbetsvillkor och arbetsmiljö på odlingarna.

Flera sorters ekokaffe

Arvid Nordquist har ett brett sortiment av ekologiskt kaffe – alltifrån ljusrostade Blond till extra mörkrostade Amigas. Fyra av de fem malda varianterna finns även som hela bönor. De sista två sorterna är espressoblandningarna Giusto och Molto.

Kaffe från Arvid Nordquist, oavsett om det är ekologiskt eller inte, är alltid 100 procent klimatkompenserat, 100 procent hållbart producerat, av 100 procent arabica-bönor som rostas i ett fossilfritt rosteri.

Selection-sortimentet
I Arvid Nordquists ekologiska sortiment finns en kaffesort för alla. Vilken blir din favorit?

Störst på ekokaffe

Det märks tydligt att intresset för hur kaffe framställs ökar, vilket också har gjort att både utbudet och försäljningen av ekokaffe växer i Sverige. Arvid Nordquist är marknadsledande inom segmentet, mycket tack vare ett brett sortiment inom malet kaffe, hela bönor och espresso. Fem av dessa produkter ligger på topp-tio-listan över de mest sålda sorterna.

Storsäljaren är Arvid Nordquist Eco – ett mellanmörkt rostat kaffe med generös doft av hasselnöt. Smaken är rund med viss pepprighet, med en balanserad och fruktig eftersmak.

Därför kostar det lite mer

Ekologiskt kaffe är i regel dyrare än konventionellt odlat kaffe. Det beror bland annat på att det tar tid för odlarna att ställa om till ekologiska odlingsmetoder, vilket påverkar tillgången. Sedan kostar det en slant att certifiera sig via exempelvis Fairtrade. Trots detta är det många som väljer ekokaffe – för en godare eftersmak.

Mer om kaffets värld