När vinet får bestämma valet av grillrecept

Många utgår från maten de tänker grilla för att sedan matcha den med vin. Men vad händer om du vänder på steken och låter vinet bestämma vad du ska grilla? Det är vad vi har gjort när vi med utgångspunkt i varsitt ”köttigt” rött vin från Spanien, Uruguay och Sydafrika bjuder på tre enkla grillrätter med dofter och smaker du sent kommer glömma.

Gasolgrill, rökgrill och vedeldade pizzaugnar i all ära – kolgrillen håller fortsatt ställningarna som svenskarnas favoritgrill. Och även om vissa gärna grillar året om är det ändå från och med Valborg och en bit in på sensommaren som grillen och uteköket är som allra hetast.

Här står just kolgrillen i centrum när vi inspireras av grillkulturen i Spanien, Uruguay och Sydafrika i valet av råvaror, ingredienser och smaksättning. Eller ska vi säga i valet av rött vin till grillat från dessa tre länder? För det är så vi gillar att jobba – med vin(land)et i fokus!

3 röda viner till enkla grillrecept

1. Ekologisk tempranillo från Spanien

Hållbart val! Candidato Ecológico
nr 22335 (box)/nr 22335

Från ett av Riojas mest etablerade vinhus, familjeägda Martínez Bujanda, kommer detta såväl ekologiskt certifierade som veganska röda vin gjort på 100 procent tempranillo från egna vingårdar i Castilla La Mancha. Det är fruktdrivet och smakrikt med en generös doft av körsbär, plommon och sötlakrits. Passar till rätter med ljust kött och vegetarisk mat.

Vad du grillar till

Paella på grillen med öl, chorizo och kyckling
Vi kan inte tänka oss något godare till Spaniens kungadruva tempranillo än att grilla landets nationalrätt paella. Tillagningen på grillen ger en extra ljuvlig smak där de heta, kryddiga och sötfruktiga inslagen passar perfekt till det valda vinet. Spansk grillfest var det här!

Till receptet 

2. Tannat i blend från Uruguay

Garzón Tannat de Corte
nr 6455

Detta fruktiga och smakrika röda vin är en mindre sträv och stram variant av Bodega Garzóns reservavin. Blenden består av 80 procent tannat och varierande andel marselan, cabernet franc och petit verdot från vinodlingar belägna i kustregionen Maldonado. Doft och smak bär inslag av plommon, mörka körsbär, örter, svarta oliver och peppar. Efter jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar har vinet vilat på jästen fram till buteljering.

Vad du grillar till

Grillad entrecôte på toast med grillade grönsaker
Ett rött vin på Uruguays överlägset mest odlade druva tannat vill serveras till smakrik mat med proteiner, fett och salt för att mjuka upp tanninerna och matcha vinets intensitet. Det tar vi fasta på i en maffig anrättning inspirerad av landets mest kända köttmacka chivito.

Till receptet 

3. Rättvise-märkt pinotage från Sydafrika

Hållbart val! Café Culture
nr 2369

När Sydafrikas egen druva pinotage får lagras på hårdrostade ekfat lockar det fram en rostad karaktär med starka inslag av kaffe, choklad och kola. Smaken är fyllig och fruktig med tydliga toner av mörka körsbär och en viss kryddighet. Druvorna kommer från den Fairtrade-certifierade vingården Rooidrai. Det självklara valet till lamm och nöt från grillen.

Vad du grillar till

Sosaties – sydafrikanska grillspett
Braai är Sydafrikas motsvarighet till amerikansk barbecue eller argentinsk asado, där den kapmalaysiska grillrätten sosaties ofta är given. Den kännetecknas av curry och aprikos i kombination med marinerat kött, vilket blir till ett fantastiskt smakmöte med vinet.

Till receptet 

Visste du att…

Tempranillo kommer från spanskans ”temprano” som betyder tidigt utifrån att druvan mognar tidigare än många andra druvsorter. Det är den stora blå druvan i röda viner från Rioja, en av de viktigaste druvorna i portvin och en druva på trendig uppgång i Nya Världen.
 
Tannat kom till Uruguay tack vare den basiska immigranten Pascaul Harriague som tog med sig vinrankan dit på 1870-talet. Druvan hette därför till en början harriague, men tannat från franskans ”tannin” (strävhet) är det mer vedertagna världsnamnet i modern tid.
 
Pinotage är en korsning mellan pinot noir och cinsault, tidigare benämnd hermitage, därav ”tage” på slutet. Korsningen togs fram 1925 i syfte att skapa en druva som liknade pinot noir i smaken, men var bättre anpassad till Sydafrikas varma klimat. Äpplet föll dock en bra bit från trädet och pinotage fick mer gemensamt med syrah/shiraz i både smak och utseende.

Mer grillinspiration att ta del av