När vinet får bestämma valet av grillrecept
Många utgår från maten de tänker grilla för att sedan matcha den med vin. Men vad händer om du vänder på steken och låter vinet bestämma vad du ska grilla? Det är vad vi har gjort när vi med utgångspunkt i varsitt ”köttigt” rött vin från Spanien, Uruguay och Sydafrika bjuder på tre enkla grillrätter med dofter och smaker du sent kommer glömma.
Gasolgrill, rökgrill och vedeldade pizzaugnar i all ära – kolgrillen håller fortsatt ställningarna som svenskarnas favoritgrill. Och även om vissa gärna grillar året om är det ändå från och med Valborg och en bit in på sensommaren som grillen och uteköket är som allra hetast.
Här står just kolgrillen i centrum när vi inspireras av grillkulturen i Spanien, Uruguay och Sydafrika i valet av råvaror, ingredienser och smaksättning. Eller ska vi säga i valet av rött vin till grillat från dessa tre länder? För det är så vi gillar att jobba – med vin(land)et i fokus!
3 röda viner till enkla grillrecept
1. Ekologisk tempranillo från Spanien
Vad du grillar till
2. Tannat i blend från Uruguay
Vad du grillar till
3. Rättvise-märkt pinotage från Sydafrika
Vad du grillar till
Visste du att…
… Tempranillo kommer från spanskans ”temprano” som betyder tidigt utifrån att druvan mognar tidigare än många andra druvsorter. Det är den stora blå druvan i röda viner från Rioja, en av de viktigaste druvorna i portvin och en druva på trendig uppgång i Nya Världen.
… Tannat kom till Uruguay tack vare den basiska immigranten Pascaul Harriague som tog med sig vinrankan dit på 1870-talet. Druvan hette därför till en början harriague, men tannat från franskans ”tannin” (strävhet) är det mer vedertagna världsnamnet i modern tid.
… Pinotage är en korsning mellan pinot noir och cinsault, tidigare benämnd hermitage, därav ”tage” på slutet. Korsningen togs fram 1925 i syfte att skapa en druva som liknade pinot noir i smaken, men var bättre anpassad till Sydafrikas varma klimat. Äpplet föll dock en bra bit från trädet och pinotage fick mer gemensamt med syrah/shiraz i både smak och utseende.