Årets Lily Bollinger guidar till franska bubblor
Snart skriver vi 2020. Skåla in det nya decenniet på franskt vis med tips från sommelieren Maja Hempel, Årets Lily Bollinger 2019. Hur väljer man en god champagne, går det lika bra med en crémant och finns det något alkoholfritt alternativ värdigt finsmakaren?
Lily Bollinger Award är Sveriges största tävling för kvinnliga sommelier. Årets final gick av stapeln under två intensiva dagar i mitten av september och segrade gjorde Maja Hempel, restaurangchef och sommelier på stjärnkrogen Thörnströms kök i Göteborg.
- Det känns fortfarande overkligt att jag vann! Roligast var att få dekantera på scen framför juryn, samtidigt som man ska prata i mikrofon – jag trodde jag skulle bli för nervös, men i stället fick jag en adrenalinkick, säger Maja.
Från diskare till dryckesproffs
Majas karriär började redan under gymnasiet, i disken på Tofta Herrgård i Kungälv, där hon så småningom blev hovmästare. Hon berättar att det var kärleken till matsalsarbetet som ledde fram till sommelieryrket och intresset för vin ”med allt vad det innebär”.
- Jag älskar att studera vin, för det finns så mycket som är intressant, inte minst om hur vin blir till rent tekniskt. Jag nördar också gärna ner mig i all slags vinhistoria.
Varför ska man dricka champagne?
- Det är utan tvekan mina favoritbubblor, och det finns inte mycket i dryckesväg som slår en riktigt god champagne! Champagne har en fascinerande historia med alla sina vinhus, olika stilar och cuvéer. Det är en väldigt komplex och spännande produkt.
Vad kännetecknar då en god champagne?
- Personligen föredrar jag en mogen champagne som har lagrats länge på jästfällning, men det är inget facit. Prova dig fram och ta reda på vilken stil du själv gillar, den sortens champagne du faller för kommer vara en god champagne – för dig.
Så vilka olika champagnestilar finns det?
- Oändligt många! Druvsorterna man kan använda skapar i sig olika stilar. Olika dosage-nivåer, från extra torr till söt, ger olika resultat. Lagring på jästfällning påverkar, liksom om det är en vintage eller non-vintage, vilket reserve-vin man blandar i, om man använder fat innan eller inte och hur länge det lagras på flaskan.
Hur ska man tänka kring champagne och nyår?
- Beroende på vad du har gjort tidigare på kvällen kan det absolut vara värt att knäcka en finare champagne vid tolvslaget. Men planerar du för en lång middag med mycket dryck, kanske du hellre ska inleda kvällen med det dyrare bubblet.
Går det lika bra med en crémant?
- Jag tycker det är synd för crémant att hela tiden bli jämförd med champagne. Det är ett fantastiskt gott bubbel och jättebra mousserande vin som man borde välja för vad det är – crémant är mer än bara ett alternativ till champagne. Det står på egna ben.
Och om man inte vill dricka alkohol, men ändå ha bubbel?
- På restaurangen arbetar vi med många olika bubbliga alkoholfria drycker, inte minst drinkar. Men många vill ha något som är mer likvärdigt champagne, och då arbetar vi med Richard Juhlin Blanc de Blancs. Den gillar verkligen våra gäster – och jag!
Tips när man vill matcha champagne med mat?
- Ta reda på dosage i drycken, alltså söthetsgraden. Ju sötare champagne, desto mer sötma behövs i maten. En champagne med hög syra behöver mötas med syrlighet och något fett i maten, men även sälta, det lockar fram fruktigheten i vinet.
5 franska bubblor till nyår
Om Lily Bollinger Award
Den första upplagan av Lily Bollinger Award gick av stapeln 2002. Tävlingen instiftades av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlings-sommellerie och samtidigt hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger, som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.