Årets Lily Bollinger guidar till franska bubblor

Snart skriver vi 2020. Skåla in det nya decenniet på franskt vis med tips från sommelieren Maja Hempel, Årets Lily Bollinger 2019. Hur väljer man en god champagne, går det lika bra med en crémant och finns det något alkoholfritt alternativ värdigt finsmakaren?

Lily Bollinger Award är Sveriges största tävling för kvinnliga sommelier. Årets final gick av stapeln under två intensiva dagar i mitten av september och segrade gjorde Maja Hempel, restaurangchef och sommelier på stjärnkrogen Thörnströms kök i Göteborg.

- Det känns fortfarande overkligt att jag vann! Roligast var att få dekantera på scen framför juryn, samtidigt som man ska prata i mikrofon – jag trodde jag skulle bli för nervös, men i stället fick jag en adrenalinkick, säger Maja.

Namn: Maja Hempel
Född: 25 januari 1993.
Bor: I Göteborg.
Familj: Sambo, mamma, pappa och sju syskon.
Gör: Restaurangchef och sommelier på Thörnströms Kök i Göteborg.
Favoritchampagne: Mogen champagne, som har lagrats länge på jästfällning. En av mina häftigaste upplevelser av en sådan champagnetyp är Bollinger R.D. 2004.
Favoritmat: Skandinavisk mat med mycket picklat och syrat (samtidigt som jag lever på pasta i allehanda former).
Senaste dryckesupptäckt: Pinot Noir-vinet La Côte aux Enfants från Bollinger kan jag checka av från min ”bucketlist”. Det är väldigt speciell och inte så publik i stilen, men fantastiskt gott.
Tre ord som beskriver mig: Allt eller inget (det blir tre ord, haha).
Fritidsintressen: Vin, familj och vänner.

Från diskare till dryckesproffs

Majas karriär började redan under gymnasiet, i disken på Tofta Herrgård i Kungälv, där hon så småningom blev hovmästare. Hon berättar att det var kärleken till matsalsarbetet som ledde fram till sommelieryrket och intresset för vin ”med allt vad det innebär”.

- Jag älskar att studera vin, för det finns så mycket som är intressant, inte minst om hur vin blir till rent tekniskt. Jag nördar också gärna ner mig i all slags vinhistoria.

Varför ska man dricka champagne?

- Det är utan tvekan mina favoritbubblor, och det finns inte mycket i dryckesväg som slår en riktigt god champagne! Champagne har en fascinerande historia med alla sina vinhus, olika stilar och cuvéer. Det är en väldigt komplex och spännande produkt.

Vad kännetecknar då en god champagne?

- Personligen föredrar jag en mogen champagne som har lagrats länge på jästfällning, men det är inget facit. Prova dig fram och ta reda på vilken stil du själv gillar, den sortens champagne du faller för kommer vara en god champagne – för dig.

Så vilka olika champagnestilar finns det?

- Oändligt många! Druvsorterna man kan använda skapar i sig olika stilar. Olika dosage-nivåer, från extra torr till söt, ger olika resultat. Lagring på jästfällning påverkar, liksom om det är en vintage eller non-vintage, vilket reserve-vin man blandar i, om man använder fat innan eller inte och hur länge det lagras på flaskan.

Hur ska man tänka kring champagne och nyår?

- Beroende på vad du har gjort tidigare på kvällen kan det absolut vara värt att knäcka en finare champagne vid tolvslaget. Men planerar du för en lång middag med mycket dryck, kanske du hellre ska inleda kvällen med det dyrare bubblet.

Champagnekork
Trycket i en flaska champagne är tre gånger högre än i ett bildäck. Eller 6 bar, om vi ska vara tekniska. Foto: Shutterstock

Går det lika bra med en crémant?

- Jag tycker det är synd för crémant att hela tiden bli jämförd med champagne. Det är ett fantastiskt gott bubbel och jättebra mousserande vin som man borde välja för vad det är – crémant är mer än bara ett alternativ till champagne. Det står på egna ben.

Och om man inte vill dricka alkohol, men ändå ha bubbel?
- På restaurangen arbetar vi med många olika bubbliga alkoholfria drycker, inte minst drinkar. Men många vill ha något som är mer likvärdigt champagne, och då arbetar vi med Richard Juhlin Blanc de Blancs. Den gillar verkligen våra gäster – och jag!

Tips när man vill matcha champagne med mat?
- Ta reda på dosage i drycken, alltså söthetsgraden. Ju sötare champagne, desto mer sötma behövs i maten. En champagne med hög syra behöver mötas med syrlighet och något fett i maten, men även sälta, det lockar fram fruktigheten i vinet.

5 franska bubblor till nyår

Bollinger Rosé

nr 7755

”En klassisk roséchampagne på så vis att man får vad man förväntar sig av en bra sådan. Servera runt 12 grader (vilket jag rekommenderar för de flesta mousserande viner) som aperitif för att verkligen få fram all frukt som finns i vinet.”

Beskrivning: Nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Torr och mycket frisk smak med inslag av röda bär och blodgrape. Lång eftersmak.

Bollinger Special Cuvée Brut

nr 7418

”En trygg och pålitlig standardchampagne med mycket karaktär. Passar både som aperitif och till kraftigare mat med något fett och något rostat, det lockar fram de rostade tonerna i drycken. Servera den gärna i ett glas med lite kupa i stället för i ett smalt flute-glas.”

Beskrivning: Stor, mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång, fin eftersmak.

Ayala Blanc de Blancs

nr 97079

”En mer utmanande champagne som tar sin plats med skarp syra, fin frukt och härlig brödighet. Servera den gärna till salta chips med färskostkräm. För kom ihåg – fett och sälta möter upp syran i vinet på ett bra sätt.”

Beskrivning: Generös doft av citrusfrukter med viss blommig ton av acacia och honung. Extremt torr med mycket ren och frisk smak med inslag av äpplen och citrus, krispig syra och mjuk mousse. Lång eftersmak.

Langlois-Château Crémant Brut

nr 7404

”Fruktig och lättdrucken, trevlig som fördrink. Publik och lätt att tycka om.”

Beskrivning: Rik doft av äpplen i en nötig och brödig stil. Torr smak med fin fruktighet av päron, citrus och honung.

Madame Lily_OK.png
Madame Lily Bollinger brukade cykla runt inspektera vinhusets odlingar. Foto: Arvid Norquist

Om Lily Bollinger Award

Den första upplagan av Lily Bollinger Award gick av stapeln 2002. Tävlingen instiftades av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlings-sommellerie och samtidigt hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger, som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.

Upptäck mer kring dryck

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.