Fredagskockens festliga nyårsmeny med utvalda drycker
Mattias ”Fredagskocken” Larsson är något av en mästare på lättlagad festmat med hög impfaktor. Till utvalda drycker har han satt ihop en trerättersmeny bestående av frasig råraka med havskräftor till förrätt, helstekt oxfilé med portvinssmör och andra smakfulla tillbehör till varmrätt och rostad sockerkaka med brynt smör, kokos och rökig whisky till efterrätt. Blir det din meny för nyårsafton 2021?
Vågar vi hoppas på ett lite godare slut än hur året startade? För även om inte livet alltid är lätt ska det vara gott att leva. Därför gav vår vän Mattias ”Fredagskocken” Larsson i uppdrag att skapa en glamorös nyårsmeny som inte är annat än 110 procent utsökt.
LÄS OCKSÅ: 7 smarta hacks som gör dig lite bättre på vin (och sabrering!)
Till varje rätt har SMAKAs experter matchat dryckestips i olika prisklasser. Får du svårt att välja är vårt tips att servera två olika drycker till varje rätt och låta gästerna tycka till om vilken de tycker gifter sig bäst med maten. Det är ju faktiskt bara nyår en gång om året!
SMAKAs nyårsmeny à la Fredagskocken
Vem vill inte kunna förbereda det mesta i god tid, så du slipper stå i köket halva kvällen? När du klickar dig vidare till recepten guidar vi till vad du kan göra dagen före, innan gästerna kommer och strax före servering. Scrolla ner för en komplett prepplista för hela menyn.
För en extra festlig start på din trerätters
Råraka med havskräfta, löjrom, smetana och syrad rödlök
Få förrätter är lika lyxiga och samtidigt enkla att laga som frasiga rårakor med löjrom och smetana. Höj lyxfaktorn än mer med havskräfta och krispig, syrad rödlök. Fyll spritspåsar med löjrom respektive smetana, så får du till proffsigt snygga klickar på tallriken sedan.
I glaset
Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404
En välgjord crémant är alltid ett bättre val än en billig champagne. Särskilt en prisad chenin blanc-driven crémant med generös doft av äpple, rostade nötter och brioche. Smaken är torr med fin fruktighet av päron, citrus och honung. Servera vid 8–10 grader.
Oddbird Spumante, nr 1979
Varsamt alkoholbefriat mousserande premiumvin gjord på 100 procent glera från Italien. Ett ungdomligt, torrt och elegant vin med livlig komplexitet. Nyanser av nashipäron, gröna äpplen fläder och grapefrukt.
Byt bearnaise mot portvinssmör till oxfilén
Helstekt oxfilé med rostad palsternacka, brysselkål och portvinssmör
Oxfilén håller ställningarna som den mest populära nyårsmaten. Mattias Larsson helsteker den för bästa resultat och låter köttet möta ett läckert smör smaksatt med portvin. Övriga tillbehör binder ihop allt till en genomtänkt helhet i såväl smak, textur och visuellt uttryck.
I glaset
Roodeberg, nr 7451
Detta kraftpaket till rött vin är ett klockrent val till stekta kötträtter. Det är fruktigt och smakrikt med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, örter och choklad. I avslutet finns en viss kryddighet, balanserade tanniner och lång eftersmak. Servera vid 16–18 grader.
Garzón Tannat Reserva, nr 3210
Det hörs på druvans namn tannat att den ger upphov till tanninrika röda viner, vilket är precis vad smakrika kötträtter kräver. Detta kommer från Uruguay med en doft av plommon, skogshallon, blåbär, kakao och fin kryddighet. Smaken är generöst fruktig med markerade, men mogna, tanniner och en ursprungstypisk mineralitet. Servera vid cirka 18 grader.
Chateau Musar, nr 7463/nr 89049, magnumflaska (BS)
Blandningen av cabernet sauvignon, cinsault och carignan ger under vinifiering och lagring ett av världens mest komplexa röda viner. Detta naturvin från Bekaadalen i Libanon har en rik doft och smak av svarta vinbär, körsbär, mjuk vanilj samt komplexa toner av läder, kakao och peppar. Frisk syra och fina tanniner i avslutet. Servera vid 16–18 grader.
Domaine de la Prade, nr 19000
Ekologiskt, veganvänligt och högklassigt alkoholbefriat rött vin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike. Det doftar och smakar av smörkola, svarta vinbär och syrliga körsbär. Servera vid 15–18 grader.
Efterrätten för whiskyfantasten (och äppelälskaren!)
Whisky- och kokoskaka med äpple och färskostkräm
Vem kunde ana att en sockerkaka kan lägga grunden till en så här pass läcker nyårsdessert? Tacka brynt smör, rostad kokos och en rökig whisky för det! Inte blir det sämre av att kakan serveras med ingefärsinkokt och karamelliserat äpple samt en limedoftande färskostkräm.
I glaset/koppen
Fuller’s Old Winter Ale, nr 11640
En klassisk brittisk "winter warmer" med en fyllig smak som är rik på malt tillsammans med balanserad sötma och inslag av knäck och mörk choklad. Servera vid 8–10 grader.
Arvid Nordquist Selection Amigas
Till Mattias Larssons välkomponerade efterrätt serverar du med fördel ett extra mörkrostat kaffe med balanserad fyllighet gjort på 100 procent arabicabönor. Amigas ger långsiktigt stöd åt odlingar som drivs av kvinnor i exempelvis Peru, Honduras och Rwanda. Kaffet är ekologiskt, Fairtrade-certifierat, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.
LÄS MER: Så kan kaffeodling bidra till en mer jämställd värld
Så preppar du nyårsmenyn
Dagen före
- Syra rödlöken
- Lägg löjrommen i kylen och tina om den är fryst
- Gör portvinssmöret
- Tvätta och skär palsternackan
- Koka och mixa potatispurén
- Plocka bladen från brysselkålen
- Baka sockerkakan
- Koka in äpplet
- Vispa färskostkrämen
Innan gästerna kommer
- Gör rårakorna och lägg på en plåt
- Ta fram portvinssmöret ett par timmar före servering
- Ugnsbaka palsternackan
- Bryn och ugnsbaka oxfilén
- Skiva och rosta sockerkakan
Strax före servering
- Värm rårakorna i ugnen ca 5 minuter på 200 grader
- Värm palsternackan ca 5 minuter på 200 grader
- Koka brysselkålsbladen
- Värm potatispurén med några droppar mjölk
- Skär och karamellisera äpplet