Perkulatorn – så brygger du kaffe i den utomhus
Kaffeälskaren Fredrik Telléus visar vägen till bryggningstekniken för den mer bekväma friluftsturen. För visst kan du använda en perkulator till skogs! Han väljer ett ekologiskt, extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare – en extra god kopp helt enkelt.
Hur många olika bryggningstekniker för kaffe har du testat när du varit på utflykt i skog och mark? Friluftsfotografen Fredrik Telléus har experimenterat en hel del och kommit fram till att en perkulator är fördelaktig när ni är fler kaffedrickare som vill brygga gott kaffe på ett smidigt sätt med snygg servering. Vi kallar det för friluftskaffets glamping-alternativ!
LÄS OCKSÅ: Så brygger du filterkaffe utomhus - steg för steg
Packa med dig ett kaffe av hög kvalitet och lite grövre malningsgrad, så färskt som möjligt. Sedan behöver du en perkulator anpassad för spis eller särskilt framtagen för utomhusbruk, kallt och friskt vatten, ett kaffemått och något att dricka ur. Sök upp ett nära vindskydd eller friluftsområde där det går att göra upp eld under ett galler. Då sätter vi i gång!
Brygga kaffe ute i en perkulator
Visste du att…
Det kan stavas perkulator eller perkolator, men oavsett stavning har bryggningstekniken fått ett uppsving bland dagens kaffekonnässörer – inte minst för den goda smakens skull.
Diska hemma
Kaffesumpen kan du sprida ut i ett tunt lager (på marken, inte i vatten) eller kompostera som matavfall, men diska delarna till perkulatorn när du kommer hem. Låt svalna och lägg den i en tät påse för att slippa få sot från elden på kläder och annan utrustning.
Tips!
Arvid Nordquist Amigas har en malningsgrad och rostningsprofil som lämpar sig väl till bryggning i en perkulator. Det finns även som hela bönor att mala själv. Amigas är extra mörkrostat med balanserad fyllighet och smaktoner av citrus och choklad. Det är gjort av 100 procent ekologiska arabicabönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor* i exempelvis Peru, Honduras och Rwanda. Kaffet är Fairtrade-märkt, 100 procent klimatkompenserat och rostat i Sveriges enda fossilfria rosteri.
*) Till minst 50 procent, beroende på utbud.