Ölprovning hemma – allt du behöver veta

Öl är en trevlig dryck året runt, men från mitten av september och en bra bit in i oktober är det all in öl som gäller, om du frågar oss (och tyskarna). Ta tillfället i akt och bjud in till ”oktoberfest” och prova öl hemma! Vi guidar till hur du bäst gör.

Det behöver inte vara oktoberfesttider för att du och dina vänner ska ses och fördjupa er i ölglaset. Men håll med om att det är ett kul sidotema att rama in en ölprovning med i form av blåvita dekorationer, tyrolerhattar, lederhosen, dirndls, ompa-ompa-musik och typiskt tysk mat – särskilt om du vill att den mer seriösa provningen ska övergå i party!

Innan ni börjar prova

Fyra till sex öl är lagom till en provning. Testa öl inom samma kategori eller blanda olika ölstilar. Ju mer erfarna provare ni blir, desto snävare tema kan ölprovningen ha, exempelvis fokusera på enbart beska i öl eller olika humlesorter. Som provningsvärd är det väl värt att läsa på om respektive ölsort, så att du kan introducera dem och driva provningen framåt.

Anteckna era intryck under tiden ni provar för att kunna summera och göra jämförelser. Ladda ner och skriv ut Systembolagets ölprovningsprotokoll, så är ni kittade.

Du behöver sedan pennor till protokollen, glas till alla öl (vinglas funkar, så länge de är kupade), gärna vattenglas och spottkoppar till de som önskar. Men skippa stark parfym, rakvatten och läppstift, för att ölets doft och smak ska kunna ta för sig på bästa sätt.

Ölprovningens tre steg

Att prova öl påminner om att prova vin utifrån att ni först bedömer utseende, sedan doft och sist smak. Däremot är det lite andra parametrar att ta hänsyn till. För röda viner pratar man till exempel om nivå av sötma, syra, strävhet, alkohol, fyllighet, intensitet och aromer under smakmomentet, medan man för öl fokuserar på beska, fyllighet, sötma och aromer.

Börja med det lättaste ölet och avsluta med kraftfullaste. Ställ glasen i provningsordning från vänster till höger och låt stå på sina platser under hela provningen. Häll ölen rakt ner i glaset, då utsätter du dem för mycket syre, vilket bättre frigör doft och smak. Temperaturen då? De flesta öl har en rekommenderad serveringstemperatur på flaskan eller på systembolaget.se.

1. Titta

Vinkla glaset från dig i 45 grader mot en vit duk eller ett vitt papper. Är ölet ljust eller mörkt? Klart eller grumligt? Hur är skummet, tunt eller tjockt? Med täta eller stora bubblor? Vad kan färgen, dess intensitet och huruvida ölet är klart eller inte berätta om det? Vi kan avslöja att det ger en hint om vilken stil det rör sig om, och vad det kommer att dofta och smaka.

2. Dofta

Att som ovan provare sätta ord på hur ett öl doftar (än mindre smakar…) är svårt, men försök! Det finns inga rätt eller fel, du äger din personliga upplevelse. Vill du ändå ha lite hjälp på traven kan vi rekommendera Systembolagets ordlista. Stoppa ner näsan i glaset och dra in luft i små sniffar. Är doften liten eller stor? Snurra ölet i glaset för att syresätta det och frigöra aromerna. Lukta igen. Vad doftar det nu? Fruktigt, maltigt eller mer kryddigt?

Skriv ner dofterna du spontant känner, det är helt okej att jobba med egna ord och uttryck. Rostningsgraden av malten ger olika grad av bröddoft; från ljust till mörkt, tänk kavring eller pumpernickel. Humlen i ölet bjuder på fruktaromer och jästen gör så klart sitt till.

3. Smaka

Ta en klunk öl och skölj runt det ordentligt i munnen. Är beskan nästintill obefintlig eller högst påtaglig? Känns det lätt eller fylligt? Är ölet torrt eller har det en sötma? Hittar du några andra grundsmaker? Är eftersmaken kort eller lång?

När proffsen provar vin spottar de alltid ut drycken, men då öl har beska i sig och den känns bäst längst bak på tungroten och fortsatt ner i halsen, brukar många professionella provare svälja ölet. Går aromerna från doften igen i smaken, eller upplever du andra/nya aromer? Återigen, anteckna gärna och diskutera med varandra – det är då det blir som roligast.

Summera och jämför

Nu återstår att gå igenom alla öl och ge era utlåtanden. Hur skiljer sig ölsorterna åt, vilken har mest beska och hittar ni några gemensamma aromer? Vilket öl är godast och varför? Här är det lätt hänt att åsikterna går isär, men det är halva charmen med att prova öl i lag!

Ölets stora högtid – oktoberfest

Hästkapplöpning var den stora attraktionen vid firandet av bröllopet mellan tronföljaren kronprins Ludvig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810, inte öl. Ändå blev det startskottet för oktoberfest – världens största folkfest tillika ölfestival som får miljontals människor att vallfärda till bayerska München från mitten av september till och med den första söndagen i oktober, under totalt 16 dagar.

Men du behöver inte ta dig till München eller någon annan av alla de tyska städer där gigantiska öltält med långbord fyller gator och torg. Oktoberfest firas över hela världen och i Sverige brukar många pubar, barer och restauranger haka på festligheterna. Systembolaget lanserar en uppsjö oktoberfestöl, men det går utmärkt att dricka andra sorters öl. Maten är en viktig del med rätter av fläsk, kyckling, nötkött, korv, ost, bröd med mera på menyn.

6 ölsorter till provningen

Fuller´s London Pride

Läs mer

Fuller’s ESB

Läs mer

Peroni Gran Reserva Doppio Malto

Läs mer

Fuller's London Porter

Läs mer

Fuller's Black Cab Stout

Läs mer

Prova vin hemma – eller mer öl