Fiskar och skaldjur som du kan äta med gott samvete
Fisk och skaldjur är hälsosamt och vi uppmanas äta mer. Samtidigt är många fiskbestånd överutnyttjade och det marina ekosystemet hotas av skadliga fiskemetoder, klimatförändringar och föroreningar. Så hur ska du tänka vid fiskdisken? Vi bad kocken och MSC-ambassadören Frida Ronge om råd.
Ät gärna gulfenad tonfisk på sushin – om den är MSC-certifierad vill säga. Låt bli gulfenad tonfisk som är fångad med långlina, garn eller ringnot. Ska du gratinera havskräftor till nyår eller andra festliga tillfällen, välj burfångade, MSC- och/eller Krav-certifierade. Låt bli de trålfiskade.
Och den norska, odlade ”laksen” som du brukar grava till jul, påsk och midsommar? Satsa på den som är ASC- eller Krav-certifierad. Låt bli vildfångad Östersjölax och odlad lax från Sydamerika.
Men HUR ska jag kunna det där utantill, tänker du kanske (vi vet att vi gör det)? Det kan du inte, för det skulle kräva en mindre examen i marinbiologi eller fiskenäring. Tur att det finns hjälp att få. Till exempel av kockar som Frida Ronge.
Välj det som är certifierat
Frida Ronge har gjort sig känd för sin nordisk-japanska matlagning med mycket fisk och skaldjur. Hon har länge fokuserat på hållbara marina råvaror, ett långsiktigt engagemang som i dag genomsyrar hennes roll som kreativ ledare på TAK och UNN på Brunkebergstorg i centrala Stockholm.
- För att kunna erbjuda våra restauranggäster det mest hållbara valet behöver jag veta varifrån råvaran kommer, att arten mår bra och är fiskad på rätt sätt. Det handlar om planetens framtid och att jag vill ta mitt ansvar, både i jobbet och privat, säger Frida.
Ambassadör för att inspirera
I syfte att både fördjupa sina kunskaper och för att få större möjlighet att inspirera och upplysa såväl kollegor i branschen som konsumenter kontaktade Frida den globala miljö- och certifieringsorganisationen MSC, Marine Stewardship Council. Det resulterade i att hon sedan augusti 2018 är MSC-ambassadör.
- Certifieringar underlättar mitt arbete enormt mycket, det garanterar att fisken eller skaldjuret du väljer kommer från ett hållbart, kontrollerat och spårbart bestånd, förklarar Frida och fortsätter:
- Visst, gulfenad MSC-märkt tonfisk på burk kostar några kronor extra, liksom färska fiskar och skaldjur som är certifierade. Men använd en mindre mängd, proteinet behöver inte spela huvudrollen på tallriken. Ät mer grönt i stället, tipsar hon.
Hon tipsar även om att välja Krav- och ASC-certifierade produkter. ASC, Aquaculture Stewardship Council, certifierar ansvarsfullt odlade fisk- och skaldjursprodukter (medan MSC endast certifierat vildfångade arter).
Apropå odlad sjömat vill Frida gärna slå ett slag för Gårdsfisk, vilket är – precis som det låter – fisk uppväxt på en gård i ett integrerat lant- och vattenbruk, i stället för i kassar till havs. Sortimentet består av ett antal varmvattenlevande sötvattensfiskar, som den gös- och abborrliknande rödstrimman och den halvfeta kotlettfisken clarias.
Vidga vyerna bortom lax och torsk
Torsk och lax står för mer än hälften av vår marina konsumtion i Sverige. Men långtifrån all torsk och lax vi äter är hållbart producerad. Lösningen? Testa nya arter!
- Pankofritera sill i stället för torsk till fish tacos, det blir supergott! På UNN har vi serverat grillad strömming på ett yakitorispett och penslat fisken med teriyakisås – du behöver inte alltid använda lax, tipsar Frida.
Nyligen blev ett stort fiske i Västerhavet och Nordsjön MSC-certifierat. Det innebär att svenska fiskare för första gången kan landa MSC-certifierad kolja, kummel, långa, rödspätta, gråsej, tunga och lubb. Värt att hålla utkik efter. Andra MSC-certifierade arter som har letat sig in i dagligvaruhandeln är sydlig blåvitling och stillahavskummel.
Grönt, gult och rött ljus guidar rätt
I frysdisken är det relativt enkelt att handla mer hållbart tack vare tydlig märkning och information på förpackningen. I den manuella fiskdisken kan det vara knepigare. Då är det bra att stämma av mot WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur, som genom att utfärda grönt, gult eller rött ljus listar vilka vildfångade och odlade fiskar och skaldjur som är mer miljövänliga än andra. MSC-, ASC- och Krav-certifierade arter får automatiskt grönt ljus.
Vildfångade fiskar och skaldjur i WWFs konsumentguide bedöms efter tre kriterier; hur bestånden mår, kvalitet på förvaltning och kontroll samt fiskets påverkan på ekosystemet. Här spelar fiskeredskap och bifångster en stor roll. För odlade arter tittar WWF på varifrån fodret kommer, odlingssätt och odlingens miljöpåverkan.