Julens inlagda, picklade och gravade mat (plus en kaffedessert!)

Köttbullar, julskinka och prinskorv i all ära – vad vore väl det svenska julbordet utan dess inlagda, picklade och gravade inslag? Varsågod att upptäcka åtta spännande julrecept och en italiensk dessert med endast två ingredienser – espresso och vaniljglass.

Det finns alltid utrymme för ytterligare en rätt på julbordet, visst? Eller så uppdaterar du bara smaken på den inlagda sillen, byter klassisk rödkål mot picklad och gravar laxen på nytt sätt.

Självklart kan du låta allt vara som det alltid har varit, men då hade du nog inte ramlat in på den här sidan. Så vi hoppas att det ska smaka!

8 smakfulla julrecept (och en italiensk kaffedessert)

1. Julklassiker med japanska smaker
Din tur att göra inlagd sill? Med färdig 5-minuterssill har du snabbt en asiatisk fullträff att ställa på julbordet. Skriv ”ponzusill” på burken och alla kommer smaka av ren nyfikenhet.

Recept: Ponzusill

2. Utmana med sillens lilla släkting
Nog rymmer du en gravad strömming jämte den inlagda sillen på julbordet! Smaksätt den här krämiga godingen med dijonsenap, honung, dragon och några stänk TABASCO®.

Recept: Senapsgravad strömming

Visste du att…

Strömming och sill är samma art? Fångas fisken norr om Kristianopel i Blekinge blir det en strömming, fångas den längre söderut och på västkusten blir det en sill. Du känner igen strömmingen på att den är mindre och magrare än sillen.

3. Fräschare julsallad får du leta efter
I juletid är det rödkålens tur att få glänsa! Låt den ta plats på ett generöst fat i form av en sallad med pikant ädelost, picklat äpple, karamelliserade nötter och sötsyrlig dressing.

Recept: Rödkålssallad med senapsdadeldressing

4. Färgglatt tillbehör till det mesta
Till köttbullar, prinskorv, julskinka, revbensspjäll, inkokt lax och ja – den mesta julmaten helt enkelt. Vi pratar om picklad rödkål med smak av apelsin, ponzusås och sichuanpeppar.

Recept: Picklad rödkål med apelsin och ponzu

5. Krydda med omisskännligt sting
Säg något mer klassiskt på jul- eller påskbordet än gravad lax! Utmana smaklökarna och addera Colman’s senapspulver i salt- och sockerblandningen för extra skjuts i smakerna.

Recept: Gravad senapslax

6. Grava laxen med salt OCH soja
Det nordiska och japanska köket har många likheter. Därför är det inte så konstigt vilken smakmässig fullträff det är att sojagrava lax. En klick wasabimajonnäs och du är hemma!

Recept: Sojagravad lax med wasabimajonnäs

7. Veganskt med morot i stället för lax
I kokboken Vegansk husmanskost har Sveriges största veganska matbloggare Gustav ”Jävligt Gott” Johansson bland annat med det här receptet – så likt gravad lax som du kan komma.

Recept: Gravad morot

8. Tusen gånger godare än på burk
Att vispa ihop en hovmästarsås till gravad lax (eller morot!) är faktiskt ingen större konst. Vi har det ultimata recept som gör att du aldrig kommer att vilja köpa såsen färdig igen.

Recept: Hemgjord hovmästarsås

Tips!

Tillsätt ett par matskedar kall espresso (exempelvis Arvid Nordquist Molto, Giusto eller Nero) i din hemgjorda hovmästarsås till gravad lax. Det ger såsen en tyngre, mustigare ton. Kaffe och lax är dessutom en klockren smakkombination.

9. Slipp välja mellan kaffe och dessert
Affogato betyder ”dränkt”, vilket är vad som sker när du häller en kopp nybryggd espresso ovanpå en kula vaniljglass – alltså att glassen ”drunknar” i kaffet. Perfekt efter all julmat!

Recept: Affogato

Inlagt, picklat och gravat – en begreppsguide

Lägga in och pickla är två namn på samma konserveringsmetod där du tillsätter någon form av syra, som ättika eller vinäger, för att döda bakterier och förlänga matens hållbarhet. I många fall finns en söt komponent som socker eller honung med för att balansera smakerna.

Att pickla kommer från engelskans ”pickled”, men ska inte förväxlas med att mjölksyra, som går ut på att låta grönsaker bilda syra med hjälp av mjölksyrebakterier som finns naturligt på grönsakerna. Fermenterad mat handlar om att levande mikroorganismer har varit involverade i processen, som vid mjölksyrning, men även i många andra sammanhang.

Ta en sötsyrlig genväg

Vid inläggning och pickling används i regel en 1-2-3-lag. Namnet kommer från receptformeln en del ättiksprit, två delar socker och tre delar vatten. Det är den du använder till att göra klassisk inlagd sill. Då utgår du från det som kallas för inläggningssill. Denna måste du först lägga in ifall du vill göra en krämig sill. Utgå från inlagd och klar 5-minuterssill när du vill ha ett snabbare resultat.

Ska du pickla gurka, morot, rödlök eller andra grönsaker kan du kallröra ihop en 1-2-3-lag eller så gör du det ännu enklare med Kikkoman Sushi-risvinäger. Bara häll på och låt stå – klart! Späd med vatten för en svagare inläggning och krydda med det du önskar.

Det ligger en fisk begraven

Ja, förr gjorde det faktiskt det. Att grava var en metod för att konservera fisk. Ordet är släkt med grav och gräva, vilket är precis vad metoden gick ut på. Saltad fisk placerades i gropar klädda med granris, näver eller bark varpå de täcktes med ris och jord. Efter att fisken hade legat där en tid grävdes den upp från sin ”grav” och hade då en längre hållbarhet.

I dag gravar vi för att uppnå en speciell smak och konsistens, inte för att konservera. Feta fiskar passar utmärkt att grava genom att gnida in ungefär dubbelt så mycket socker som salt. Många recept förespråkar kryddor där krossade vitpeppar och dill är vanligast.

Mer mat och dryck att utforska, laga och njuta