Vad är japansk soja egentligen? Och vad är skillnaden mellan japansk och kinesisk soja? Lär dig mer om mästaren på smakmagi som får din matlagning att lyfta – varje dag. Som ett bevis på det har vi satt ihop en veckomeny där vi inleder med en klassisk köttfärssås, fredagslandar i bao buns och avslutar med sojakaramelliserade äpplen till helgfrukosten.
Text: Camilla Delkertz Foto: Kikkoman & Eva Hildén
Japansk soja lyfter fram och förstärker smakerna i det du lagar på ett alldeles unikt sätt, oavsett om du ska laga asiatiskt, svenskt eller italienskt. Maten blir helt enkelt så mycket godare och den främsta förklaringen till det stavas umami – den femte grundsmaken som översatt från japanska betyder ungefär ”god smak” eller ”delikat”.
Originalet från Japan
Kikkomans japanska sojasås har tillverkats enligt samma recept i över 400 år. Sojabönor, vete, vatten och salt är allt som krävs. Bryggningen sker naturligt, helt utan tillsatser. Efter sex månaders lagring på fat har sojasåsen utvecklats till en komplex smaksättare som utöver en angenäm sälta och höga halter av umami innehåller närmare 300 aromämnen. Om du är nyfiken på den exakta tillverkningsprocessen är du välkommen att läsa mer om den här.
Just den långa tillagningsprocessen är den huvudsakliga skillnaden mellan japansk soja och kinesisk soja. Japansk soja är också mer lättflytande och ljus i färgen till skillnad från kinesisk soja som är mer viskös, har en mörkare färg och i regel högre salthalt.
Japansk soja är en riktig allroundspelare i köket och en stor Kikkoman-flaska går snabbt åt när man väl har insett hur pass mångfacetterad den är. Den klassiska timg loading="lazy"lasformade bordsflaskan är annars en historia i sig, men nu vidare till veckomenyn!
Japansk soja på menyn – från vardag till helg
Smaka av, marinera, pensla, ringla över eller karamellisera? Upptäck olika sätt att använda japansk soja i maten och du kommer aldrig vilja vara utan en flaska! Följ veckomenyn från måndag–söndag eller blanda fritt, valet är ditt.