Tänk mjukt och svalt när du ska kombinera stark mat med dryck
I motsats till vad du kanske tror eller har fått höra går det utmärkt att dricka rött vin till kryddstark mat. Det handlar bara om att hitta ett vin med rätt egenskaper, oavsett vad det är för slags vin i övrigt. Här är våra hetaste tips för att kombinera stark mat med dryck.
Vi går pang på rödbetan. När det gäller att kombinera stark mat med dryck går ganska många röda viner bort. Närmare bestämt sträva, tanninrika röda viner med karaktärsdrag som förstärker hetta i maten från exempelvis chili. Chilihettan i sin tur gör vinet ännu mer strävt. Hög alkoholhalt och bittra egenskaper är inte heller särskilt lyckat till het mat.
- När du äter stark och kryddig mat får du en ytterst liten och lindrig frätskada i svalget. Det blir en slags retning av slemhinnorna i halsen, då kan ett strävt och tanninrikt vin göra att det retar och skaver ännu mer, säger Jörn Ek, vinexpert på Arvid Nordquist.
LÄS MER: Mer om tanniner och 9 andra ord som utvecklar ditt vinlingo
Samma sak gäller för vita viner som har lagrats på fat eftersom kraftiga toner av ek också bidrar med en viss bitterhet.
Mjuka viner till het mat
Du kan dricka både röda och vita viner till stark mat. I vanliga fall är grundregeln att välja ett vin som matchar matens egenskaper, som ett kraftigt vin till kraftig mat. I relation till de heta smakerna är det motsatt taktik som gäller – att matcha kryddstark och het mat med lena och mjuka viner. Vinet du väljer ska ha en tydlig fruktighet och gärna en viss restsötma, särskilt om den starka maten har söta inslag från exempelvis kokosmjölk eller exotisk frukt.
- Det är stilen på vinet som räknas, inte vilka druvor det är gjort av. Sträva viner kan du göra av vilka druvor som helst, även om det är mindre sannolikt att hitta mjuka och bäriga viner som är gjorda på nebbiolo eller cabernet sauvignon, förklarar Jörn Ek.
Servera svalare än vanligt
Viner som serveras till stark mat mår bra av att vara hyfsat kylda, även om du väljer ett rött vin. Den svalare temperaturen mjukar upp vinets struktur och framhäver karaktärsdragen som matchar matens smakstyrka så väl.
Det har också visat sig att roséviner är ett säkert kort till hetare rätter. Rosévin är generellt sett mjukt i sin karaktär och har en frisk syra som fräschar upp mellan tuggorna. Dessutom är det brukligt att servera rosévin vid en svalare temperatur – win win i konsten att kombinera stark mat med dryck!
Övrig dryck till stark mat
Det är ingen slump att länder som är kända för sin starka mat producerar lättare ölsorter med moderat alkoholhalt. Den typen av öl passar helt enkelt väldigt bra till stark mat. Öl innehåller protein som hjälper till att bryta ner capsaicinet, ämnet som ger chili het smak.
- Det är absolut inget fel på öl till stark mat, men min poäng är att det inte är en fråga om du ska välja vin eller öl, utan om vilket vin eller vilken öl, säger Jörn Ek.
LÄS MER: Typ, temp och tid – så gör du för att bygga en egen ölkällare
Mousserande vin, mineralvatten eller andra kolsyrade drycker är däremot helt uträknade, menar Jörn Ek, eftersom bubblorna river och irriterar svalget ytterligare. Öl innehåller också kolsyra, men de positiva effekterna av att kombinera öl med stark mat är större.
Det trigeminala systemet
Aj! Nja, så kanske det inte känns när du äter stark mat. Men faktum är att den hettan du upplever när du äter chili är en smärtförnimmelse om vi ska gå in på det rent kemiska. Hetta är alltså ingen smak, utan något som är kopplat till känselsinnet. Känselsinnet är vårt största sinnesorgan och delas in tre olika delar; den taktila, den kinetiska och den trigeminala delen.
Känselintryck som registreras i din näsa, mun och svalg hör till det trigeminala systemet. Förutom starka smaker som chili är det här du upplever tryck, struktur, kyla och värme. Med det trigeminala systemet upplever du även den pirriga känslan av kolsyra i dryck.
Eftersom känseln är ett sammansatt sinne kan det bedöma flera saker på samma gång som i sin tur påverkar varandra. Som att hetta i mat lindras av något kallt, eller att chiliaromer i en ceviche påverkar hur du upplever fisken, citrusjuicen och övriga komponenter i rätten.
Källor: Smakens makt av Per Styregård (Mondial förlag) och Livsmedelsverkets handledning kring ”Mat för alla sinnen – sensorisk träning enligt SAPERE-metoden”.