Utmana den gamla julmaten – här är 16 nya favoriter
Det är inte för inte som vårt traditionella julbord kallas för ett museum för gammal mat. Inget fel med det – men får vi föreslå att du testar åtminstone en smakfull nykomling i år? Här listar vi recept att förnya julbordet med, däribland krämig sill med brynt sojasmör, smashed brysselkål med ponzu och julköttbullar med panko. Men först hemgjord senap!
Text: Camilla Delkertz Foto: Pepe Nilsson & Eva Hildén
De flesta (vågar vi påstå) dukar upp samma älskade julmatsfavoriter år efter år, men vi tror också att många introducerar minst en ny rätt eller smaksättning varje år.
Vi förnyar julbordet med hjälp av olika smaksättare som tar fram det bästa i det vi lagar. Rätter och recept som alla har en plats på det moderna julbordet, vid sidan av den gamla julmaten du aldrig vill vara utan. Och varför ska du? Det ena utesluter inte det andra.
16 recept att förnya julbordet med
Tips! Upptäck hur enkelt det är att göra egen krämig senapssill – så mycket godare än köpt. Vill du hellre grava och lägg in strömming är senapsgravad strömming alltid ett säkert kort.
Tips! Maximal senapsstyrka uppnås efter 1–2 veckor, men hållbarheten är 3–4 månader.
Visste du att… Köttbullar rullas bäst med oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga, med följden att köttbullarna lätt blir mer kokta än stekta. Med olja förbereder du däremot köttbullarna för stekning. Smart va?
Ännu smartare är det om du lägger köttbullssmeten i en spritspåse och spritsar ut den på bakpappersklädda plåtar. Tillaga i ugnen, låt svalna och frys in styckvis. Lägg i fryspåsar, ta fram efter behov och ge köttbullarna fin yta i en stekpanna. Bättre blir det inte!
Tips! För rökig hetta – tillsätt 1–2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås. Glazen är också god att smaksätta med en smått rökig whisky. För en juligare touch är det gott att addera ½ tsk malen kanel. Överbliven glaze går utmärkt att frysa in till ett senare tillfälle.
Visste du att…
Julbordet kan ses som en tidsresa genom Sveriges historia med kulinariska nedslag i olika epoker och kulturella sammanhang. Från medeltidens lutfisk (alltmer ersatt av lax i olika former), 1700-talets kryddsill och risgrynsgröten med folkliga anor från 1800-talet, till köttbullarna som hamnade på julbordet på allvar då köttkvarnen uppfanns 1895, vidare till prinskorven och julskinkan som faktiskt inte har mer än drygt 100 år på julbordsnacken.