Laga julmat med Colman’s senap – från senap till griljering

Hemgjord senap, tänker du kanske när du ser den gula plåtburken från den brittiska senapstillverkaren Colman’s. Och visst är senapspulvret inuti högst användbart till det, men även flertalet andra recept när det är den rena senapssmaken du vill åt. Här har vi samlat våra juligaste recept med Colman’s senapspulver – Vilket lagar du först?

Ingen hemgjord julsenap utan Colman’s senapspulver! I över 200 år har en tjur stått som dels för styrkan i senapen, dels för tradition och kvalitet. I Sverige är det senapspulvret som dominerar, medan övriga länder i Europa använder mer av den blöta Colman’s-senapen.

SE ÄVEN: Lär dig mer om kusinerna senap, pepparrot och wasabi

Så vad är det som gör senapspulvret från den brittiska tillverkaren tillika hovleverantören Colman’s så speciella? Jo, en perfekt mix av ljusa och mörka senapsfrön. Dessa siktas upp till nio gånger för att få bort så många orenheter som möjligt, vilket skiljer Colman’s produkter från många andra på marknaden. Bara det faktum att Colman’s har funnit sedan 1814 då Jeremiah James Colman från Norwich i östra England startade sin senapstillverkning säger väl allt. Där sker den än, i nära samarbete med lokala odlare.
 
Åter till den hemgjorda senapen som får inleda listan med våra juligaste Colman’s-recept, för det börjar bli ett gott gäng, men de är minst lika smarriga till påsk och midsommar!

9 juliga recept med Colman’s

1. Hemgjord senap
Vad hovmästarsås, julskinka och sill har gemensamt? Senap så klart! Gör den enkelt själv och välj eventuell smaksättning; ”swicy” med honung och het pepparsås, parfymerat örtig med rosépeppar och rosmarin eller dra den åt Whiskey Sour-hållet. Perfekt gå-bort-present!

Till receptet

2. Hemgjord sötstark senap
Imponera med egen dundersenap till julens alla skinkmackor, gravlaxsåsen eller valfri korv med bröd att pausa med i mellandagarna. Bara följ receptet på denna kallrörda variant och gör det hyfsat snart, då det tar 1–2 veckor för senapen att uppnå maximal senapsstyrka.

Till receptet

3. Gravlaxsås med kaffe
När ett plus ett blir tre till den gravade laxen, det är när du kombinerar Colman’s pikanta senapspulver med en skvätt kallt bryggkaffe i gravlaxsåsen. För om du inte redan visste det är lax och kaffe en klockren smakkombination, där kaffet bidrar med en mustigare ton.

Till receptet

Tips!
Gravlaxsåsen är också god till julbordets varmrökta lax. Blanda den då gärna med ½ dl crème fraiche för en mildare smak och krämigare textur, det passar fint ihop med laxens rökighet.

4. Krämig senapssill
Visst finns det färdig, men det är så enkelt (och blir så mycket godare) att göra senapssillen själv. Det tackar vi 5-minuterssillen, dijonsenapen med vitt vin i stället för vinäger och det heta senapspulvret från Colman’s för! Byt sill mot aubergine eller svamp för en vegovariant.

Till receptet

5. Gravad senapslax
Låt oss presentera en gravad lax med lite mer attityd! Med andra ord – utmana smaklökarna och addera Colman’s senapspulver i salt- och sockerblandningen för extra skjuts i smakerna. Du bara blandar pulvret med socker och salt, gnider in och gravar som vanligt.

Till receptet

Tips!

Lax som blir över går utmärkt att frysa. Ett tips är att frysa in den i skivor med plastfolie emellan, så är det lätt att ta fram exakt den mängd du behöver från gång till gång.

6. Ugnsbakade ägg med lyxig topping
Trött på ägghalvor? Baka i stället äggen i små ugnsformar tillsammans med senapsgrädde. Sikta på en krämig konsistens och servera med en finhackad rödlök, finskuren gräslök, rom eller tångkaviar och slutligen en klick smetana. Detta är verkligen så lyxigt och perfekt till jul!

Till receptet

7. Krämig äggröra
Du hör det på namnet. För att få till en riktigt god och krämig äggröra gäller det att röra. Hela tiden i princip och att inte ha för hög temperatur. Senapspulver ger oväntat sting! Proffsens knep för att bibehålla krämigheten avslöjar vi om du klickar dig vidare till receptet.

Till receptet

8. Potatis- och jordärtskocksgratäng med grönkål och ädelost
Ädelost och grönkål är två smakhjältar vi frossar friskt av i juletid. Tillsammans är de en oslagbar kombination, vilket vi tar fasta på i en smakrik gratäng med Colman’s senapspulver. För vad är julen utan senap? Servera annars till ponzupenslad stekt biff på nyår!

Till receptet

9. Griljering med panko…
… Och senapspulver, så klart! För oavsett om du väljer att pankogriljera julskinka, halloumi eller rotselleri blir det inte riktigt samma sak utan Englands nationalsenap i pulverform. Faktum är att vi gör vår senapsgriljering med tre senapssorter. Alla goda ting är ju oftast tre.

Till receptet

Till senap och så mycket mer


Låt inte Colman’s senapspulver damma igen i skafferiet efter jul. Det heta pulvret är en fantastisk smaksättare i alltifrån varma och kalla såser (exempelvis denna fuskbea!), soppor, rubs och marinader till biff Rydberg, kryddsmör, panering, raggmunk och vegetariska rätter.
 
Prova också Colman’s blöta senap i praktisk squeezyflaska. Suverän i en vegetarisk lasagne med senapsostsås eller en lyxig parisare med senapsfärskost och karamelliserad lök!

Fler juliga artiklar och receptlistor