Laga julmat Colman’s senap – från senap till griljering
Hemgjord senap, tänker du kanske när du ser den gula plåtburken från den brittiska senapstillverkaren Colman’s. Och visst är senapspulvret inuti högst användbart till det, men även flertalet andra recept när det är den rena senapssmaken du vill åt. Här har vi samlat våra juligaste recept med Colman’s senapspulver – Vilket lagar du först?
Text: Camilla Delkertz Foto: Eva Hildén & Pepe Nilsson
Ingen hemgjord julsenap utan Colman’s senapspulver! I över 200 år har en tjur stått som dels för styrkan i senapen, dels för tradition och kvalitet. I Sverige är det senapspulvret som dominerar, medan övriga länder i Europa använder mer av den blöta Colman’s-senapen.
Så vad är det som gör senapspulvret från den brittiska tillverkaren tillika hovleverantören Colman’s så speciella? Jo, en perfekt mix av ljusa och mörka senapsfrön. Dessa siktas upp till nio gånger för att få bort så många orenheter som möjligt, vilket skiljer Colman’s produkter från många andra på marknaden. Bara det faktum att Colman’s har funnit sedan 1814 då Jeremiah James Colman från Norwich i östra England startade sin senapstillverkning säger väl allt. Där sker den än, i nära samarbete med lokala odlare.
Åter till den hemgjorda senapen som får inleda listan med våra juligaste Colman’s-recept, för det börjar bli ett gott gäng, men de är minst lika smarriga till påsk och midsommar!
9 juliga recept med Colman’s
Tips! Gravlaxsåsen är också god till julbordets varmrökta lax. Blanda den då gärna med ½ dl crème fraiche för en mildare smak och krämigare textur, det passar fint ihop med laxens rökighet.
Tips! Lax som blir över går utmärkt att frysa. Ett tips är att frysa in den i skivor med plastfolie emellan, så är det lätt att ta fram exakt den mängd du behöver från gång till gång.
Till senap och så mycket mer
Låt inte Colman’s senapspulver damma igen i skafferiet efter jul. Det heta pulvret är en fantastisk smaksättare i alltifrån varma och kalla såser (exempelvis denna fuskbea!), soppor, rubs och marinader till biff Rydberg, kryddsmör, panering, raggmunk och vegetariska rätter.