Skaka vinägretten som Julia Child (med dijonsenap)
I såser, röror, grytor, soppor, sallader, marinader, inläggningar, majonnäs eller på mackan. Till fågel, fisk, kött och grönt. Det finns många goda anledningar till att alltid ha en burk dijonsenap hemma. Särskilt när du väljer en sort med vitt vin för en mer finstämd syrlighet och det lilla extra som lyfter smakerna – och håller ihop dem.
Text: Camilla Delkertz Foto: Eva Hildén
Medan fransk senap innefattar all slags senap från Frankrike, är dijonsenap en viss typ av ljus senap som har sitt ursprung i trakterna kring staden Dijon. Dijonsenap behöver däremot inte vara tillverkad i Frankrike utan kan produceras överallt i världen så länge man följer receptet på dijonsenap, men smak och inte minst kvalitet kan variera.
Så varför Dijon? Jo, det var här senapsmakaren Maurice Grey bodde. Med hjälp av sin prisade senapsmaskin utvecklade han ett hemligt recept på en stark senap gjord med vitt vin som tack vare finansiären Auguste Poupon kunde lanseras. Året var 1777 och 160 år senare kom Grey Poupons dijonsenap till Sverige via familjeföretaget Arvid Nordquist som sedan 2000 äger både varumärket och receptet. Produktionen sker dock ännu i hjärtat av Dijon.
Grey Poupon anses av många vara den ”riktiga” franska dijonsenapen (uttalas [gRe pu ́på]). Förutom en välavvägd blandning bruna och svarta senapsfrön, kryddor och örter är det just vitt vin som Grey Poupons osötade dijonsenap unik på marknaden. Många andra sorter görs med vinäger, vilket inte alls ger samma runda och välavvägda balans. Senapen lyfter också fram och förhöjer andra smaker i maten. Prova själv så får du se!
9 recept med Grey Poupon dijonsenap
Visste du att… Toppa din Croque Monsieur med ett stekt ägg och du har gjort en Croque Madame!
Visste du att… Dijonsenapen bidrar inte bara med sin distinkta karaktär i vinägretten, utan hjälper också till att binda ihop den och ge den rätt konsistens.
Tips! Dippsåsen passar också att servera till stekt lax eller kyckling med basmatiris, gärna tillsammans med en sallad på avokado, blodgrape, fänkål, lime och koriander.