Smaksätt maten med umamirik japansk soja

Japansk soja är det självklara tillbehöret till sushi, men också som smaksättare i många andra rätter. Vad passar väl då bättre än att välja Kikkomans japanska sojasås som blivit utsedd till bäst i test av Råd & Rön? Använd till alltifrån sojamajonnäs, sojapicklade ägg, och smashad gurksallad till vispat brynt sojasmör, shoyu-nudlar – och sojakolasås!

Tillhör du dem som oftast har en flaska japansk soja hemma? Då har du alltid nära till rika doft- och smakupplevelser. Särskilt om den japanska sojasåsen är naturligt bryggd på de fyra klassiska ingredienserna sojabönor, vete, vatten, salt och inget annat. Har sojan dessutom lagrats på fat i sex månader pratar vi om en smakhjälte som heter duga.

SE OCKSÅ: Vidga dina vyer och styr upp en sojaprovning hemma

Det är under jäsningen och den långa lagringen som sojans färg, smak, arom och typiska umamistinna karaktär utvecklas. Umami, undrar du kanske nu. Vad det är, hur det smakar och var det finns kan du läsa allt om här, men i korthet är det den femte grundsmaken som får dig att utbrista ”åh, vad gott!”.

Vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johansson kallar japansk soja för ”en one stop shop till sälta och umami”, inte minst när du vill laga traditionella kötträtter i vegansk tappning. Vi håller verkligen med och listar våra grymmaste recept med japansk soja.

10 recept med japansk soja

1. Hemgjord sojamajonnäs
Majonnäs är en fantastisk bas att smaksätta vidare och smidigast är så klart att utgå från färdig majonnäs, men här visar vi vägen till enklaste sättet att göra den från grunden. Sedan är det bara att hälla i valfri mängd japansk soja, röra om och servera till vad du helst önskar.

Till receptet

Tips!
Sojamajonnäs är det givna tillbehöret till poké bowls, tonkatsu, stekt lax, kålsallader och mycket mer. Prova även till hemgjorda chicken nuggets och fiskpinnar!

2. Allround-marinad med japansk soja
Till kött, fågel, fisk, tofu och favoritgrönsakerna. En allround-marinad är en riktig räddare i nöden när det vankas ”mixed grill”. Testa och det är inte omöjligt att detta kommer bli din paradmarinad som alla kommer vilja ha receptet på!

Till receptet

3. Asiatisk vinägrett med brynt sojasmör
Har du aldrig testat att ha brynt smör i din asiatiska vinägrett är det dags nu. Det brynta smöret ger vinägretten en härligt knäckig, koladoftande ton som tillsammans med sälta och umami från japansk soja, syra från lime och sötma från honung blir något alldeles extra.

Till receptet

Tips!
Servera vinägretten ljummen till exempelvis en glasnudelsallad med räkor, halstrade pilgrimsmusslor, ugnsrostad spetskål eller ringla den över färsk, halverad hummer.

4. Smashad gurksallad med soja och sesam
Ta ut dina aggressioner och laga mat i ett! För det är först när du har gett gurkan en rejäl omgång som den kan ta åt sig maximalt av den asiatiska dressingen gjord på japansk soja, rostad sesamolja, syrlig citron, sesamfrön och en örtig touch av koriander eller persilja.

Till receptet

5. Vispat brynt sojasmör med miso
Vi påminner om hur gott det blir att inte bara bryna och vispa smör, utan även att smaksätta det med både japansk soja och miso. Det är faktiskt otroligt vilken smaksensation det är. Nu har vi påmint oss själva om det också, så bra. Servera till bröd, grillat eller rostade grönsaker.

Till receptet

6. Crispy rice ”Spicy tuna”
Hur du omvandlar billigt grötris till lyxiga små munsbitar att dippa i en blandning av japansk soja och rostad sesamolja? Bara följ vårt enkla recept på crispy rice och toppa de krispigt stekta ”riskuddarna” med uppfriskande gurka och en populär tonfiskröra med sriracha.

Till receptet

7. Krämiga snabbnudlar med sojapicklade ägg
Krämiga ramen bowls är en pågående trend – med all rätt. Krämigheten tillför vi dels i form av majonnäs i själva buljongen, dels i form av sojapicklade ägg. Koka äggen precis lagom mjuka innan de får marinera i sojalagen. Ord kan knappt beskriva hur gott detta är!

Till receptet

8. Shoyu-nudlar med edamame och het chiliolja
Vad sägs om smaksensation på en kvart? För det är precis vad dessa ”chili oil noodles” erbjuder i en generös skål! Hemligheten ligger alltså i en rykande het chiliolja där färsk ingefära, japansk soja, rostad sesamolja och färskpressad lime får rätten att blomma ut.

Till receptet

Visste du att…
Shoyu är ett samlingsnamn för den typ av japansk sojasås som görs på sojabönor, vete, vatten och salt. Det används också för att beskriva basen för den mustiga buljongen i ramen, japansk nudelsoppa. Förutom shoyu ramen finns det tre andra huvudsakliga typer av ramen som beskriver soppan och buljongen: miso (bönpasta), tonkatsu (fläskben) och shio (salt).

9. Sparris, lax och ägg med senapsdressing
Nu är det inte det krämigt pocherade ägget, den perfekt blancherade sparrisen, den mjälla, gravade laxen eller senapsdressingen som binder ihop allt som ska uppmärksammas, utan de sojarostade pumpakärnorna vi toppar hela härligheten med. Magiskt goda i all enkelhet!

Till receptet

Tips!
Sojarostade pumpakärnor kan användas som topping till de flesta sallader, på mackan och som drinksnacks. Tricket är att pumpakärnorna ska ”poppa till” i stekpannan och sojan koka in så att den lägger sig som ett karamelliserat lager runt dem.

10. Brownie med sojakolasås
Förutom att japansk soja ger kolasås en förträfflig sälta får den också en djupare smak än den annars så populära saltkolasåsen. Testa till hembakt brownie med två sorters choklad. Och glöm nu inte att japansk soja är det nya salta i många bakverk och desserter!

Till receptet

Visste du att…
Kikkomans timg loading="lazy"lasformade bordsflaska har sett likadan ut sedan Kenju Ekuan designade den 1961. Som den tidlösa designklassiker den har gjort sig känd som har den förärats en plats på Museum of Modern Arts permanenta utställning i New York.

Kikkoman bäst i test

Det lönar sig att välja japansk soja med omsorg om du vill ha den godaste, enligt tidningen Råd & Rön, som i juni 2022 utsåg Kikkoman Original sojasås, Kikkoman Ekologisk sojasås och ytterligare en japansk soja till bäst i test bland 14 blindprovade och analyserade sorter.

Testpanelen konstaterar att tid är pengar även i sojaindustrin och att vissa tillverkare därför snabbar på processen på kemisk väg i stället för hantverksmässig framställning, vilket ofta medför att de smaker som bildas i sojan under den annars naturliga fermenteringsprocessen ersätts med olika tillsatser. Dessa sojasåser får genomgående lägre betyg i testet.

I testet har doft och smak bedömts var för sig och sedan har respektive japansk soja fått ett helhetsbetyg. Omdömet för Kikkoman Original sojasås lyder: ”Djup doft av soja. Fruktig doft. Bra balans mellan sötma och sälta i smaken. En god soja.”. På motsvarande vis får Kikkoman Ekologisk sojasås beskrivningen: ” Mild sojadoft. Fruktig, fyllig doft. Fräsch doft. Sherrydoft. Balanserad sälta och sötma.” De tre japanska sojasåser med lägst helhetsbetyg är dock inget testpanelen rekommenderar – varken på bordet eller som krydda i matlagningen.

Råd & Rön redovisar literpriset för flaskor av mindre storlek, men tipsar om att det kan löna sig att jämföra priset för samma japanska soja i en större förpackning. Köper du exempelvis vinnarsojan från Kikkoman i en flaska på 250 milliliter blir literpriset betydligt högre än om du i stället satsar på literflaskan. Perfekt om du använder mycket japansk soja i köket!

Mer om japansk soja och annat asiatiskt