Smaksätt maten med umamirik japansk soja
Japansk soja är det självklara tillbehöret till sushi, men också som smaksättare i många andra rätter. Vad passar väl då bättre än att välja Kikkomans japanska sojasås som blivit utsedd till bäst i test av Råd & Rön? Använd till alltifrån sojamajonnäs, sojapicklade ägg, och smashad gurksallad till vispat brynt sojasmör, shoyu-nudlar – och sojakolasås!
Tillhör du dem som oftast har en flaska japansk soja hemma? Då har du alltid nära till rika doft- och smakupplevelser. Särskilt om den japanska sojasåsen är naturligt bryggd på de fyra klassiska ingredienserna sojabönor, vete, vatten, salt och inget annat. Har sojan dessutom lagrats på fat i sex månader pratar vi om en smakhjälte som heter duga.
SE OCKSÅ: Vidga dina vyer och styr upp en sojaprovning hemma
Det är under jäsningen och den långa lagringen som sojans färg, smak, arom och typiska umamistinna karaktär utvecklas. Umami, undrar du kanske nu. Vad det är, hur det smakar och var det finns kan du läsa allt om här, men i korthet är det den femte grundsmaken som får dig att utbrista ”åh, vad gott!”.
Vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johansson kallar japansk soja för ”en one stop shop till sälta och umami”, inte minst när du vill laga traditionella kötträtter i vegansk tappning. Vi håller verkligen med och listar våra grymmaste recept med japansk soja.
10 recept med japansk soja
Tips!
Sojamajonnäs är det givna tillbehöret till poké bowls, tonkatsu, stekt lax, kålsallader och mycket mer. Prova även till hemgjorda chicken nuggets och fiskpinnar!
Tips!
Servera vinägretten ljummen till exempelvis en glasnudelsallad med räkor, halstrade pilgrimsmusslor, ugnsrostad spetskål eller ringla den över färsk, halverad hummer.
Visste du att…
Shoyu är ett samlingsnamn för den typ av japansk sojasås som görs på sojabönor, vete, vatten och salt. Det används också för att beskriva basen för den mustiga buljongen i ramen, japansk nudelsoppa. Förutom shoyu ramen finns det tre andra huvudsakliga typer av ramen som beskriver soppan och buljongen: miso (bönpasta), tonkatsu (fläskben) och shio (salt).
Tips!
Sojarostade pumpakärnor kan användas som topping till de flesta sallader, på mackan och som drinksnacks. Tricket är att pumpakärnorna ska ”poppa till” i stekpannan och sojan koka in så att den lägger sig som ett karamelliserat lager runt dem.
Visste du att…
Kikkomans timg loading="lazy"lasformade bordsflaska har sett likadan ut sedan Kenju Ekuan designade den 1961. Som den tidlösa designklassiker den har gjort sig känd som har den förärats en plats på Museum of Modern Arts permanenta utställning i New York.
Kikkoman bäst i test
Det lönar sig att välja japansk soja med omsorg om du vill ha den godaste, enligt tidningen Råd & Rön, som i juni 2022 utsåg Kikkoman Original sojasås, Kikkoman Ekologisk sojasås och ytterligare en japansk soja till bäst i test bland 14 blindprovade och analyserade sorter.
Testpanelen konstaterar att tid är pengar även i sojaindustrin och att vissa tillverkare därför snabbar på processen på kemisk väg i stället för hantverksmässig framställning, vilket ofta medför att de smaker som bildas i sojan under den annars naturliga fermenteringsprocessen ersätts med olika tillsatser. Dessa sojasåser får genomgående lägre betyg i testet.
I testet har doft och smak bedömts var för sig och sedan har respektive japansk soja fått ett helhetsbetyg. Omdömet för Kikkoman Original sojasås lyder: ”Djup doft av soja. Fruktig doft. Bra balans mellan sötma och sälta i smaken. En god soja.”. På motsvarande vis får Kikkoman Ekologisk sojasås beskrivningen: ” Mild sojadoft. Fruktig, fyllig doft. Fräsch doft. Sherrydoft. Balanserad sälta och sötma.” De tre japanska sojasåser med lägst helhetsbetyg är dock inget testpanelen rekommenderar – varken på bordet eller som krydda i matlagningen.
Råd & Rön redovisar literpriset för flaskor av mindre storlek, men tipsar om att det kan löna sig att jämföra priset för samma japanska soja i en större förpackning. Köper du exempelvis vinnarsojan från Kikkoman i en flaska på 250 milliliter blir literpriset betydligt högre än om du i stället satsar på literflaskan. Perfekt om du använder mycket japansk soja i köket!