Bästa året-runt-grödan stavas kål (så smaksätter du den)

Från vit, lila och orange till klargrön, mörkgrön och svartblå. Vi sjunger kålens lov och bjuder på fem smaksäkrade recept – inklusive matnyttiga tips om tre olika kålsorter.

Vissa vet exakt hur de ska tillaga alla delar av kålen – andra visar stolt upp sig i all sin prakt i grönsaksdisken, men får inte alls den fulla respekt de förtjänar. Det vill vi ändra på. Här får du därför en snabbguide till tre olika kålsorter där ingen är den andra lik, vare sig i utseende, smak eller karaktär. Vill du hoppa direkt till våra smarriga kålrecept, scrolla ner!

Blomkål – blomma OCH kål

Blomkål är precis som det låter. Du har blommor, och så har du kål. Men kålen, som du nog främst känner till som blomkålsblast – vad gör du med den? Oavsett, släng den inte. Testa i stället att strimla den för att sedan pickla eller smörsteka.

På samma sätt kan du göra med stammen, delen i mitten som buketterna fäster mot. Ett annat tips är att tillaga hel blomkål i ugnen eller på grillen, med blast och allt. På med örtolja och lite flingsalt – klart! Eller smyg in riven blomkål (och strimlad blast) i en salsicciafärssås.

Grönkål – ”We´ve got kale”

När grönkål var som hetast i New York skyltade många hälsokaféer med just det budskapet – ”we’ve got kale”. Trenden kom till Sverige och sedan dess säljs den ståtliga grönkålen året runt; som hela blad, skuren, hackad, fryst, stuvad eller mixad i pesto och gröna juicer.

På hel färsk grönkål kan den trådiga stammen vara lite tuff att tugga när du äter kålen rå. Testa ”massagetricket” och handkrama kålen med olja och flingsalt – det gör susen susen. Prova annars att göra grönkålschips! Perfekt att toppa denna krämiga tryffelrisotto med.

Spetskål – ser ut som den låter

Det är synd att skära sönder den vackra spetskålen, som till smaken är något mildare än kompisen vitkål. Nej, denna kålsort ska få glänsa med sitt sköna yttre och snygga, spetsiga form. Skär spetskålen i avlånga bitar/klyftor och rosta i ugnen med smör och finrivet skal av citron och/eller apelsin. Pensla med TABASCO® Chipotle pepparsås för het, rökig smak.

Du kan också skära kålen i tjocka skivor, baka dem mjuka i ugnen och sedan gratinera med exempelvis skivad chèvre, gruyère eller riven parmesan.

Hungrig? Låt oss bjuda på ett helt gäng goda rätter med kål!

8 recept med olika sorters kål

1. Rostad spetskål med japansk soja
Det händer något mirakulöst med kål som rostas mjuk i ugnen. Särskilt när den penslas med en blandning av olivolja och japansk sojasås – fritt fram att servera med vad du vill. På bilden är kålen toppad med citronskal, citronjuice, rostade pinjenötter, smulad fetaost och dill.

Till receptet

2. Ribollita – toskansk bönsoppa
Förena kål, bönor och gammalt bröd i en rustik soppa med italienska förtecken! Ribollita betyder ”koka igen” då rätten traditionellt sett görs på gårdagens grönsakssoppa. Vi gillar soppan när den har lite hett sting och väljer att steka brödet till frasiga krutonger. Mums!

Till receptet

3. Grönkålscaesar med mandel och tranbär
Romansallad i all ära, men vi gillar tuggmotståndet som grönkål ger i en caesarsallad med smått julig touch, som ändå passar att äta närhelst du önskar – året runt. Särskilt smidigt är det att använda skuren grönkål i påse. Gör dressingen från grunden och impa på gästerna!

Till receptet

4. Okonomiyaki Osaka style
Det är långt ifrån en ny uppfinning, den japanska kålpannkakan okonomiyaki. Men det var inte alltför länge sedan som den på allvar introducerades i Sverige. Testa den du med, som här på bilden med knaprigt bacon på ena sidan, eller som kocken Frida Ronge visar här.

Till receptet

5. Krämig blomkålssoppa med rostad rökig majs
Godaste smaken på din blomkålssoppa (eller blomkålspuré) får du genom att koka upp rå blomkål tillsammans med gräddmjölk. Toppa med rökig majs och bjud med avokadotoast.

Till receptet

6. Buffalo Cauliflower Wings med blastsalsa
Frasigt på utsidan, mjukt på insidan och otroligt smakrikt. Hämta inspiration från USA och gör som vegoprenören Gustav Johansson – buffalo wings på blomkål i stället för kyckling. Det smakar minst lika gott, hälsar han! Blomkålsblasten omvandlas till en fräsch salsa.

Till receptet

7. David Lundqvists kåltaco
Vad sägs om att laga kåltaco à la Årets kock 2018? Kort efter segern fick David i uppdrag att skapa denna ”Årets Rätt 2019” som skulle spegla sin tid och kunna serveras både hemma och på restaurang. Resultatet är en asiatisk smakbomb med det växtbaserade i fokus.

Till receptet

8. Pasta med het grönkålspesto
Att göra egen pesto med grönkål är en riktig höjdare! Peston får ett annat smakdjup och mer tuggig konsistens – på ett bra sätt. Grön TABASCO® pepparsås lyfter smakerna ytterligare.

Till receptet

5 kuriosa om kål

  1. Vi nordbor har romarna att tacka för kålen. Den ska nämligen ha spridit sig till norra och västra Europa via den romerske kejsaren Julius Caesars fälttåg.
  2. Ordspråket “ta kål på” löd ursprungligen “göra kål på” och syftade på hur kålhuvudet behandlades innan man gjorde kålsoppa av det. Brutalt värre! 
  3. Den otrevliga doft som förknippas med kål, främst tillagad, kommer från så kallade disulfider som frigörs när kålen värms upp.
  4. Ett gammalt husmorstrick för att mildra doften av svavelföreningarna (kort och gott fislukten) är att ställa ett glas med ättiksprit bredvid spisen.
  5. Broccoli och blomkål ligger på tio-i-topp-listan över våra allra nyttigaste grönsaker, enligt en sammanställning som Livsmedelsverket har gjort.

Tips på smaksättare till kålen

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.