Kaffe tonic, iskaffe eller varför inte en mocktail baserad på ett cold brew-koncentrat? Men inte med vilket kaffe som helst, utan ett där bönorna rostas extra varsamt för att de unika smakerna ska träda fram ännu mer tydligt. Kaffet kallas för Blond – och här är fem recept!
Text: Camilla Delkertz Foto: Eva Hildén
Blond är namnet på Arvid Nordquists ljusrostade, ekologiska och Fairtrade-märkta kaffe som du hittar i både svenska och finska butiker. Vårt grannland i öst har en långtgående tradition av att dricka ljusrostat kaffe medan vi i Sverige börjar upptäcka det mer och mer.
Så vad är grejen med ljusrostat kaffe? Jo, den sitter just i den ljusare rostningen av bönorna, som får de naturliga smakerna och aromerna i dem att blomma ut. I Blonds fall är resultatet ett lätt och fruktigt kaffe med en frisk citruston i eftersmaken.
Nedan tipsar vi om hur du kan använda ljusrostade Blond utöver att dricka kaffet som det är. Vad väljer du först – salt kaffegranola, iskaffe eller en alkoholfri kaffedrink?
5 recept med ljusrostat kaffe
Visste du att… Du kan brygga ditt iskaffe direkt ”över is” om du vill. Lägg en näve isbitar i kaffekannan och dosera sedan kaffet enligt anvisning på förpackningen, men räkna bort isens vikt från vattnet du häller i bryggaren. Om du till exempel brygger fyra koppar kaffe, beräkna 28 gram malet kaffet till 5 dl vatten (= 500 g). Väger isen 100 g, häll 400 g vatten i kannan (= 4 dl).