Påsken. Är det inte den minst stressiga och kravfyllda av de stora högtiderna? Det tycker i alla fall vi. Med flera lediga dagar finns det gott om tid att samla sina nära och kära. Fyllda ägghalvor, hemgjord sill, olika sorters lax och söta godsaker – här är recepten att laga till årets påskmåltider. Givetvis med dryckestips (eller en hel dryckesbuffé om du så vill)!
Text: Camilla Delkertz Foto: Eva Hildén Styling: Caroline Borg
Påsken sträcker sig över en riktig långhelg under tiden det blir allt ljusare, varmare och primörskörden står för dörren. Vem älskar inte det?
Du behöver inte heller avhandla hela påskbordet på en och samma dag utan kan lugnt ta det i flera serveringar. Satsa på en lättare påsklunch à la S.O.S. – smör, och sill eller blanda ägg, lax och sparris i en påsksallad. Gör sedan en tjusig laxtartar med asiatiska förtecken som inledning på kvällens påskmiddag. Följ gärna upp med någon av våra sju lammrätter!
Givetvis blir det inget påskfirande utan fyllda ägghalvor och ett sött avslut. Glad Påsk!
14 recept till påskfirandet
Så kokar du perfekta ägg
Bästa sättet att koka perfekta ägg är att försiktigt lägga ner dem med en sked i kokande vatten (nej, ägg är inte gjorda av glas, så de spricker inte förutsatt att de inte har en spricka i skalet från början) och sedan börja ta tid. Det heter att koka ägg, men vattnet ska bara sjuda. Hur lång tid äggen ska koka beror på storlek och önskat resultat. Med denna metod tar ett mellanstort ägg på 60 gram 9 minuter att koka till en något krämig gula. Kyl ner äggen direkt i kallt vatten för att avstanna kokningen. Det gör också äggen lättare att skala.
Visste du att… För att få äggröran att hålla sig krämig längre brukar vissa kockar röra ner en klick tjock béchamelsås precis mot slutet. Stärkelsen i såsen binder vätskan som äggröran annars släpper ifrån sig efter att den har fått stå en stund. Ett annat knep är att röra ner 1 msk crème fraiche före servering – då blir resultatet ännu krämigare.
Tips! Ska du servera pinsan i mindre bitar på påskbuffén går det fint att hoppa över äggen. Det kan bli lite väl kladdigt annars (och den är minst lika god utan som med!).
Ett dignande påskbord och egentligen all slags buffémat innebär att en massa olika dofter, smaker, texturer och temperaturer möts. Ställ därför gärna fram en buffé av drycker så alla kan förse sig av sina personliga favoriter och variera dryckesvalet utifrån de olika rätterna.
En bra regel är att välja drycker som ger en relativt neutral upplevelse i mötet med maten. Tänk lättdrycken ljus lageröl och fyllig ale utan överdriven humlebeska, fruktiga vita viner med hög syra och en liten restsötma samt röda viner utan alltför sträva tanniner och hög alkoholhalt. Rosévin av typen fruktiga och smakrika är inte heller fel att komplettera med.
Och varför inte testa mer än bara ett vin per rätt om du bjuder på en trerätters påskmiddag för att se vilket som passar bäst? Det är ett av flera smarta hacks för att bli lite bättre på vin, enligt sommelieren Daniella Lundh Egenäs. Här kan du ta del av flera!