SMAKAs godaste recept och dryck till påskbordet

Påsken. Är det inte den minst stressiga och kravfyllda av de stora högtiderna? Det tycker i alla fall vi. Med flera lediga dagar finns det gott om tid att samla sina nära och kära. Fyllda ägghalvor, hemgjord sill, olika sorters lax och söta godsaker – här är recepten att laga till årets påskmåltider. Givetvis med dryckestips (eller en hel dryckesbuffé om du så vill)!

Påsken sträcker sig över en riktig långhelg under tiden det blir allt ljusare, varmare och primörskörden står för dörren. Vem älskar inte det?

Du behöver inte heller avhandla hela påskbordet på en och samma dag utan kan lugnt ta det i flera serveringar. Satsa på en lättare påsklunch à la S.O.S. – smör, och sill eller blanda ägg, lax och sparris i en påsksallad. Gör sedan en tjusig laxtartar med asiatiska förtecken som inledning på kvällens påskmiddag. Följ gärna upp med någon av våra sju lammrätter!

Givetvis blir det inget påskfirande utan fyllda ägghalvor och ett sött avslut. Glad Påsk!

14 recept till påskfirandet

1. Fyllda ägghalvor på tre olika sätt
Ägghalvor med goda toppings är ett måste för många till påsk, midsommar och jul. Här ger vi förslag på tre olika; remoulad med chili och rostad lök, matjessill med sojasmörstekt kavring samt räkor med picklad fänkål och sojamajonnäs. Snacka om trippel ägglycka!

Till receptet

Så kokar du perfekta ägg

Bästa sättet att koka perfekta ägg är att försiktigt lägga ner dem med en sked i kokande vatten (nej, ägg är inte gjorda av glas, så de spricker inte förutsatt att de inte har en spricka i skalet från början) och sedan börja ta tid. Det heter att koka ägg, men vattnet ska bara sjuda. Hur lång tid äggen ska koka beror på storlek och önskat resultat. Med denna metod tar ett mellanstort ägg på 60 gram 9 minuter att koka till en något krämig gula. Kyl ner äggen direkt i kallt vatten för att avstanna kokningen. Det gör också äggen lättare att skala.

2. Ugnsbakade ägg med lyxig topping
Vem säger att det bara ska vara kokta ägg på påskbordet? Komplettera med en krämigt bakad äggstanning i portionsformar. Toppa med rödlök, gräslök, smetana och valfri rom (löjrom för maxad festkänsla eller tångkaviar för den som inte äter fisk).

Till receptet

3. Krämig äggröra
Självklart glömmer vi inte påskfrukosten och ingen sådan utan en riktigt krämig äggröra. För att få till det gäller det just att röra, i princip hela tiden. Senapspulver ger oväntat sting!

Till receptet

Visste du att…
För att få äggröran att hålla sig krämig längre brukar vissa kockar röra ner en klick tjock béchamelsås precis mot slutet. Stärkelsen i såsen binder vätskan som äggröran annars släpper ifrån sig efter att den har fått stå en stund. Ett annat knep är att röra ner 1 msk crème fraiche före servering – då blir resultatet ännu krämigare.

4. S.O.S. – Smör, ost och sill
Den klassiska svenska förrätten S.O.S. andas kanske mer midsommar än påsk, men vad gör väl det? För det kan faktiskt vara den enda silltallriken du behöver jämte allt annat gott!

Till receptet

5. Krämig sill med brynt sojasmör
Ta fasta på kockarnas feta favorit, det brynta smöret, och blanda med japansk soja, 5-minuterssill, crème fraiche, majonnäs och limeskal. Så var påskens smak på sillen klar!

Till receptet

6. Pinsa bianco med sparris, ägg och kallrökt lax
Är det påsk så är det och då toppar vi vår pinsa med mycket av det som hör högtiden till – inklusive ägg. För kan man ägg på pizza, kan man givetvis också ha det på pinsa!

Till receptet

Tips!
Ska du servera pinsan i mindre bitar på påskbuffén går det fint att hoppa över äggen. Det kan bli lite väl kladdigt annars (och den är minst lika god utan som med!).

7. Laxtartar Asian style med habaneromajonnäs
Söker du inspiration till påskmiddagen? Satsa på ett säkert kort till förrätt – en lika vackert upplagd som smakfull tartar med perfekt kokt sushiris, sojamarinerad lax och krispig gurka. Självklart går det lika bra att servera laxtartaren på påskbordet, gärna i miniformat.

Till receptet

Tips!
Osäker på hur du kokar det perfekta sushiriset? Här visar kocken Frida Ronge hur du bäst går till väga. För övrigt kan vi varmt rekommendera riset till hennes temaki – tacos på japanska!

8. Sparris, lax och ägg med senapsdressing
Om du bara ska laga en (ägg)rätt i påsk är den här salladen med grön och vit sparris, gravad lax och pocherade ägg en solklar kandidat. Vi kallar den för våren på en tallrik!

Till receptet

SE ÄVEN: Så väljer du rätt vin eller öl till rätter med sparris

9. Sojagravad lax med wasabimajo
Fira påsk med asiatiska förtecken genom att sojagrava laxen. Smaksätt färdig majonnäs med wasabi och servera till. Eller varför inte ge dig på att grava morot – gott och spännande!

Till receptet

10. Gravlaxsås med kaffe
Med basen i ett pikant senapspulver ger den kanske för många otippade ingrediensen kaffe gravlaxsåsen en tyngre, mustigare ton som passar utmärkt till just påskens gravade lax.

Till receptet

11. Quiche Lorraine – fransk ost- och skinkpaj
Många påskfirare? Satsa på en matpaj med anor från franska Lorraine. Självklart smaksatt med dijonsenap – den med vitt vin i stället för vinäger. Bjud i mindre bitar som en del av en större påskbuffé, eller med en krispig grönsallad till smakfull påsklunch.

Till receptet

12. Citronkladdkaka med grädde och färska bär
Efter all påskmat är det gott med något sötsyrligt till dessert. Vårt förslag är denna härliga citronkladdkaka gjord på lemon curd, så fångar du samtidigt upp påskens främsta färg.

Till receptet 

13. Enkel salted caramel-glass med japansk soja
Vad du får om du blandar dulce de leche, vispad grädde och japansk soja och sedan fryser detta några timmar? Svaret är en glass liknande salted caramel, men med djupare smak tack vare sojans unika egenskaper och rika innehåll av umami. Bara att skopa upp och njuta!

Till receptet

14. Eton mess med persika, hallon och lemon curd
Hört talas om den klassiska franska desserten Peach Melba? Den har vi inspirerats av i vår version av en brittisk marängsviss, så kallad Eton mess, där konserverade persikor, hallonsås och lemon curd blir en alldeles ljuvlig smakkombination.

Till receptet 

Duka upp en dryckesbuffé

Ett dignande påskbord och egentligen all slags buffémat innebär att en massa olika dofter, smaker, texturer och temperaturer möts. Ställ därför gärna fram en buffé av drycker så alla kan förse sig av sina personliga favoriter och variera dryckesvalet utifrån de olika rätterna.

En bra regel är att välja drycker som ger en relativt neutral upplevelse i mötet med maten. Tänk lättdrycken ljus lageröl och fyllig ale utan överdriven humlebeska, fruktiga vita viner med hög syra och en liten restsötma samt röda viner utan alltför sträva tanniner och hög alkoholhalt. Rosévin av typen fruktiga och smakrika är inte heller fel att komplettera med.

Erbjud även alkoholfria drycker och då mer än bara läsk och saft. Botanisera bland Oddbirds utbud av alkoholbefriat vin och öl, torr äppelmust eller cider, ginger beer, eller gör ett sparkling tea på svart te med tranbär och jordgubb!

Och varför inte testa mer än bara ett vin per rätt om du bjuder på en trerätters påskmiddag för att se vilket som passar bäst? Det är ett av flera smarta hacks för att bli lite bättre på vin, enligt sommelieren Daniella Lundh Egenäs. Här kan du ta del av flera!

6 perfekta drycker till påskbordet

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

Läs mer

Hållbart val! Susurro Sauvignon Blanc Verdejo

Läs mer

KWV Coastal Views

Läs mer

KWV Chardonnay (box)

Läs mer

Roodeberg

Läs mer

Fuller’s ESB

Läs mer

Det våras för picknick och grill

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.