Enkla rätter att laga ute från Portionen under tian

Via bloggen och Instagram-kontot Portionen under tian gör dietisten och den hängivna snåljåpen Hanna Olvenmark succé med sin goda, billiga, hälsosamma och klimatsmarta mat. Vi bjuder på fyra rätter från hennes senaste äta ute-kokbok, tipsar om fler outdoor-kokböcker och listar SMAKAs egna smaksättarhacks!

I ”Portionen under tian: äta ute” (Ordfront förlag) har Hanna Olvenmark samlat sina kulinariska favoriter att antingen packa med i ryggan eller preppa och laga klart på stormkök. Det räcker säkert långt med den utrustning du redan har hemma, menar hon, och tipsar annars om att låna eller hyra exempelvis ett gas- eller spritkök.

Portionen under tian: äta ute
Hanna Olvenmark vill inspirera till att ta ett riktigt äta ute-år med hjälp av de tre P:na polarna, peppen och preppen. Anta minst en #ätautemaning och om du inte vet vad vilken mat du ska ta med eller laga ute ger hon konkreta receptförslag i sin äta ute-kokbok.

SE OCKSÅ: Klart du kan baka pizza på stormkök – klicka här för recept

Vi har fått möjlighet att publicera några rätter från kokboken och har valt just sådana som är tänkta att lagas utomhus. I sedvanlig Portionen under tian-ordning kostar rätterna max tio kronor per portion – som upplagt för att känna sig extra bjussig mot vänner och familj.

Platsen för din utemåltid väljer du helt själv, men gör det enkelt för dig. Huvudsaken är att du tar med dig smakerna ut! Lite längre ner ger vi fler kokbokstips inom utematlagning och avslöjar våra bästa hacks kring hur du får friluftsmaten att smaka ännu mer.

4 enkla recept på utemat

1. Röd curry-one pot
Översatt blir one pot typ ”tjoffa ner alla ingredienser i en gryta och låt det koka lite.” Denna variant med vitlök, rödlök, zucchini, färsk ingefära, röd curry och nudlar värmer gott. Kikärter gör rätten ännu mer mättande och hackandet av grönsaker gör utelagandet extra mysigt!

Till receptet

2. Majsfritters med coleslaw och tortillabröd
Vill du inspirera en ”inneätare” att vilja laga utemat på stormkök? Här har du då ett riktigt håll käften-recept, hälsar Hanna Olvenmark. Frittersmeten, coleslaw och degen till bröden preppar du hemma och resten lagar du på plats. Fuska med köpebröd om du vill!

Till receptet

3. Enkel tomatsoppa med fetaost
Då det inte är helt lätt att mixa någonting ute i skog och mark har Hanna anpassat receptet på en av sina favoritsoppor för att du ska kunna laga och njuta av det även på friluftsturen. Förbered vitlöksoljan till krutongerna du toppar soppan med och ta med i en tät burk.

Till receptet

4. Söta crêpes med äpplefyllning
På jakt efter ett riktigt gott utefika eller utemellis? Då är det söta crêpes på stormkök du ska satsa på. Med en fyllning på äpple, rårörsocker, kanel och kardemumma smakar de mums. Ett tips i boken är att inleda med salta grönkålscrêpes för en maxat god utemåltid.

Till receptet

Fler kokböcker inom utemat

Att allt fler tar sig ut i skog och mark och befäster outdoortrenden märker Elle Nikishkova, utekock och forager, tydligt av. Via det egna företaget Elles Utemat förmedlar hon kunskap och inspiration inom utematlagning, inte minst på sociala medier. Hon arrangerar exklusiva matlagningsupplevelser över öppen eld, håller kurser samt workshops i svamp, kokkaffe, bushcraft och friluftsliv. Just nu jobbar hon och fotografen Rania Rönntoft på sin andra kokbok för outdoorförlaget Calazo (utgivning sommaren 2022). Temat är mat på stekhäll.

– På mina utematskurser berättar alltid någon att de har en stekhäll som står och rostar i förrådet. Där gör den ju ingen nytta, så jag vill att folk gräver fram sina gamla stekhällar och börjar använda dem, men boken vänder sig till alla som gillar matlagning och vill laga rolig och kreativ mat ute, berättar Elle.

Elles Utemat lagar mat på stekhäll
Utekocken Elle Nikishkova vet allt om hur du lagar mat på stekhäll. Foto: Rania Rönntoft

I boken guidar hon till olika slags stekhällar, hur du bäst använder dem och bjuder givetvis på många härliga utematsrecept indelade i exempelvis bröd, förrätter, varmrätter, desserter, pyssliga bakverk och utemat att laga med barn, pimpade snacks från öst till väst och historisk vikingamat. Fokus ligger på lokala råvaror kryddade med smaker från hela världen.

– Många stekhällar rymmer mycket mat, så gör det till en social aktivitet där ni väljer en fin plats, gör upp eld och lagar maten tillsammans. Njut av dofterna, naturens ljud och allt det vackra runtomkring – att du kopplar på fler sinnen gör utemat till något alldeles speciellt!

Tips!
Calazo förlag har tidigare gett ut Svampbok för matälskare av Elle Nikishkova och Rania Rönntoft och i övrigt kokböcker inriktade mot fjällvandring där varken mat eller utrustning får väga för mycket, ingredienserna måste klara sig utan kylskåp och maten ska gå snabbt att laga för att hålla igen på bränsle och därmed packningens vikt. Det blir därför mycket torkade råvaror. I boken Torka mat får du lära dig just det, för att ge ett exempel.

5 smaksättarhacks

Allt smakar bättre utomhus, brukar det heta, men det skadar inte att krydda maten lite extra. Och då menar vi inte bara med salt och peppar. Här är fem tips!

  1. Enklaste sättet att hotta upp en uterätt är att ta med en flaska pepparsås från TABASCO® och stänka över valfri mängd. Det finns sju sorter på den svenska marknaden med varierande chilistyrka från mild och kryddig till tio gånger hetare än det röda originalet.
  2. När vi ändå är inne på pepparsåserna från TABASCO® måste vi tipsa om hur gott det blir att blanda dem med färdig majonnäs. Sriracha, chipotle eller jalapeño – vilken blir din favorit? Ta med ut i en separat burk eller dressingflaska för att ringla snyggt över maten!
  3. Även om du tänker laga en varm utemåltid är det aldrig fel med en krispig ”side salad”. Ta med grönsaker och dressing var för sig och blanda ihop à la minute för att slippa trist och soggig sallad. Fyra grymma dressingar är lika med dijonvinägrett, sriracha-vinägrett, krämig allround-dressing med ponzu och parmesandressing med jalapeñosting.
  4. Har du tänkt på att du kan tillföra sälta med hjälp av en riktigt bra japansk sojasås och samtidigt ge maten en rejäl dos av den femte grundsmaken umami? Till gryta, wok eller soppa – Kikkomans sojasåser får smakerna att lyfta – och hålla ihop.
  5. Vi håller oss kvar vid sältan och det mest triviala, men samtidigt många kockars favoritsätt att tillföra den – att strö över lite flingsalt.

Gott och blandat från vår mat- och dryckesvärld