Enkla rätter att laga ute från Portionen under tian
Via bloggen och Instagram-kontot Portionen under tian gör dietisten och den hängivna snåljåpen Hanna Olvenmark succé med sin goda, billiga, hälsosamma och klimatsmarta mat. Vi bjuder på fyra rätter från hennes senaste äta ute-kokbok, tipsar om fler outdoor-kokböcker och listar SMAKAs egna smaksättarhacks!
I ”Portionen under tian: äta ute” (Ordfront förlag) har Hanna Olvenmark samlat sina kulinariska favoriter att antingen packa med i ryggan eller preppa och laga klart på stormkök. Det räcker säkert långt med den utrustning du redan har hemma, menar hon, och tipsar annars om att låna eller hyra exempelvis ett gas- eller spritkök.
SE OCKSÅ: Klart du kan baka pizza på stormkök – klicka här för recept
Vi har fått möjlighet att publicera några rätter från kokboken och har valt just sådana som är tänkta att lagas utomhus. I sedvanlig Portionen under tian-ordning kostar rätterna max tio kronor per portion – som upplagt för att känna sig extra bjussig mot vänner och familj.
Platsen för din utemåltid väljer du helt själv, men gör det enkelt för dig. Huvudsaken är att du tar med dig smakerna ut! Lite längre ner ger vi fler kokbokstips inom utematlagning och avslöjar våra bästa hacks kring hur du får friluftsmaten att smaka ännu mer.
4 enkla recept på utemat
Fler kokböcker inom utemat
Att allt fler tar sig ut i skog och mark och befäster outdoortrenden märker Elle Nikishkova, utekock och forager, tydligt av. Via det egna företaget Elles Utemat förmedlar hon kunskap och inspiration inom utematlagning, inte minst på sociala medier. Hon arrangerar exklusiva matlagningsupplevelser över öppen eld, håller kurser samt workshops i svamp, kokkaffe, bushcraft och friluftsliv. Just nu jobbar hon och fotografen Rania Rönntoft på sin andra kokbok för outdoorförlaget Calazo (utgivning sommaren 2022). Temat är mat på stekhäll.
– På mina utematskurser berättar alltid någon att de har en stekhäll som står och rostar i förrådet. Där gör den ju ingen nytta, så jag vill att folk gräver fram sina gamla stekhällar och börjar använda dem, men boken vänder sig till alla som gillar matlagning och vill laga rolig och kreativ mat ute, berättar Elle.
I boken guidar hon till olika slags stekhällar, hur du bäst använder dem och bjuder givetvis på många härliga utematsrecept indelade i exempelvis bröd, förrätter, varmrätter, desserter, pyssliga bakverk och utemat att laga med barn, pimpade snacks från öst till väst och historisk vikingamat. Fokus ligger på lokala råvaror kryddade med smaker från hela världen.
– Många stekhällar rymmer mycket mat, så gör det till en social aktivitet där ni väljer en fin plats, gör upp eld och lagar maten tillsammans. Njut av dofterna, naturens ljud och allt det vackra runtomkring – att du kopplar på fler sinnen gör utemat till något alldeles speciellt!
Tips!
Calazo förlag har tidigare gett ut Svampbok för matälskare av Elle Nikishkova och Rania Rönntoft och i övrigt kokböcker inriktade mot fjällvandring där varken mat eller utrustning får väga för mycket, ingredienserna måste klara sig utan kylskåp och maten ska gå snabbt att laga för att hålla igen på bränsle och därmed packningens vikt. Det blir därför mycket torkade råvaror. I boken Torka mat får du lära dig just det, för att ge ett exempel.
5 smaksättarhacks
Allt smakar bättre utomhus, brukar det heta, men det skadar inte att krydda maten lite extra. Och då menar vi inte bara med salt och peppar. Här är fem tips!
- Enklaste sättet att hotta upp en uterätt är att ta med en flaska pepparsås från TABASCO® och stänka över valfri mängd. Det finns sju sorter på den svenska marknaden med varierande chilistyrka från mild och kryddig till tio gånger hetare än det röda originalet.
- När vi ändå är inne på pepparsåserna från TABASCO® måste vi tipsa om hur gott det blir att blanda dem med färdig majonnäs. Sriracha, chipotle eller jalapeño – vilken blir din favorit? Ta med ut i en separat burk eller dressingflaska för att ringla snyggt över maten!
- Även om du tänker laga en varm utemåltid är det aldrig fel med en krispig ”side salad”. Ta med grönsaker och dressing var för sig och blanda ihop à la minute för att slippa trist och soggig sallad. Fyra grymma dressingar är lika med dijonvinägrett, sriracha-vinägrett, krämig allround-dressing med ponzu och parmesandressing med jalapeñosting.
- Har du tänkt på att du kan tillföra sälta med hjälp av en riktigt bra japansk sojasås och samtidigt ge maten en rejäl dos av den femte grundsmaken umami? Till gryta, wok eller soppa – Kikkomans sojasåser får smakerna att lyfta – och hålla ihop.
- Vi håller oss kvar vid sältan och det mest triviala, men samtidigt många kockars favoritsätt att tillföra den – att strö över lite flingsalt.