Matiga mackor som mättar – till både lunch och middag

Bege dig på en smakresa jorden runt bland världens recept på mättande mackor. Från fransmännens lyxiga take på ost- och skinkmacka, japansk katsu sando och amerikansk tuna melt till koreansk street toast och en variant på den uruguayanska mackan chivito! Testa också dina kunskaper kring olika talesätt om mjöl, bullar, bröd och bagarbarn!

Bröd spelar ofta en central roll i olika matkulturer och har också en viktig betydelse inom folktro och religion. Är bröd kanske rentav den viktigaste maten vi har för vår överlevnad? Ja, i alla fall enligt det gamla talesättet ”den som har bröd lider inte nöd”.

Här har vi samlat flera recept på mackor som både mättar och bjuder på smaker från olika håll i världen. Laga och njut till lunch, brunch eller middag!

9 recept på matiga mackor

1. Croque Monsieur
Det sägs att den första varma mackan med ost och skinka serverades i Paris 1910. Och den står sig än, här i originalutförande med dijonsenapen gjord på vitt vin i stället för vinäger.

Till receptet

2. Chèvre chaud med sötpotatis
Vem vill inte ha chèvre chaud (varm getost) på rostat surdegsbröd? Addera sötpotatis, krispigt päron, pepprig rucola och en sötsyrlig senapsdressing för en varm macka deluxe.

Till receptet

3. Katsu sando
Vad händer när du lägger pankopanerad och steker kycklingfilé krispig mellan skivor av rostat formbröd, krämig kålsallad med japansk sojasås och kryddig tonkatusås ovanpå det? Jo, du får en herrejösses-macka utan dess like. Så god att du vill äta upp minsta smula!

Till receptet

4. Hot tuna melt med dijonsenap
Look at the cheese pull on that one! För ostig ska den vara, tuna melten. Sedan kan man fråga sig om den ska vara spicy eller hot. Vi föredrar vår tuna melt hot, för det är den, i dubbel bemärkelse. Het av TABASCO® och det enkla faktum att den serveras bäst varm.

Till receptet

Tips!
Addera skivad tomat, lite grovhackad kapris och/eller några finhackade inlagda jalapeños. Vill du hellre göra en vegansk tuna melt hittar du recept på det här!

5. Koreansk street toast (Gilgeori toast)
En korg, en kall och varsin koreansk street toast – där har du det perfekta upplägget för vilken utflykt som helst! Okej, korgen kan du skippa, men vi lovar att du kommer vilja äta toasten fylld med grönsaksomelett, sojamajonnäs och srirachasås igen, och igen.

Till receptet

6. Grillad entrecôte på toast med grillade grönsaker
Grilla köttet och lägg på mackan som man gör i Uruguay när man lagar landets nationalrätt chivito! I vår version jobbar vi med rostat surdegsbröd, grillad rödlök, paprika och en krämig senapsmajonnäs till det grillade köttet. Avsluta med några droppar TABASCO® Chipotle!

Till receptet

7. Lobster roll med brynt soja- och dillsmör
Maka på dig toast Skagen, det finns en ny räka i stan! Eller ska vi säga hummer, för det vad du helst ska basera fyllningen i smöriga briochebröd med (men räkor är helt okej det med). Ät en hel lobster roll själv eller bjud i mindre bitar på mingelfesten.

Till receptet

8. Baguette med salsiccia och dijonfärskost
Hur mycket picknick är inte den här lyxiga baguetten? Fem solar ger vi till kombinationen örtig italiensk korv, krämig dijonfärskost, rucola, tomatmajonnäs och rostad lök!

Till receptet

9. Baguette med BBQ-lax och ranchdressing
Från en baguette till en annan – fylld med ugnsbakad lax, krispiga grönsaker och rikligt med hemgjord ranchdressing. Visste du förresten att franska bagare återtog världsrekordet i längsta baguette (från italienarna) i maj 2024? Baguetten mätte drygt 140 meter, inte illa!

Till receptet

4 talesätt om bröd

Har du koll på betydelsen av följande brödrelaterade uttryck?

1. Ha rent mjöl i påsen

Ett talesätt indirekt kopplat till bröd, eftersom de flesta bröd innehåller just mjöl av något slag. Förr i tiden hände det att mjöl späddes ut med sågspån, vilket gav upphov till frågan om huruvida innehållet i mjölpåsen var rent eller inte. Så när uttrycket används om exempelvis en person, har den med rent mjöl i påsen helt enkelt inget att dölja.

2. Få se på andra bullar

Nu blir det andra bullar eller här ska ni få se på andra bullar är två uttryck för samma sak. Närmare bestämt att sötebrödsdagarna är över och att en strängare, mer skärpt ordning är att vänta (som restriktionerna under coronapandemin). Folkhumorn har förlängt sägningen till det högst opryda ”Nu ska ni få se på andra bullar av, sa bagaren, och sket på plåten”.

3. Den enes död, den andres bröd

Talesättet handlar om att den ena parten tjänar på att det går dåligt för den andra parten och används oftast i fall där parterna befinner sig i direkt eller indirekt konkurrenssituation till varandra. Tänk dig två pizzerior på samma gata, där den ena tvingas stänga, vilket leder till att den andra (förmodligen) får sälja mer.

4. Bjud inte bagarbarn på bullar

Ordspråket ”man ska inte bjuda bagarbarn på bullar” får oss osökt att tänka på lingon, blåbär och gröna ärter. Inte så spännande för oss nordbor med rik tillgång medan andra tycker det är exklusivt, ja, till och med rena guldet. I just det här exemplet är det alltså vi i Norden som är ”bagarbarnen”. Hängde du med?

Hellre laga soppa, kål eller gryta?