Skaka, mixa, rör ihop eller mortla – ingen sallad utan dressing

En god och smakmässigt välbalanserad dressing eller vinägrett gör en sallad komplett och binder ihop alla smaker. Från den allra enklaste dijonvinägrett till en krämig parmesandressing med mild jalapeñohetta, eller varför inte en mortlad frödressing?

Oavsett om du väljer en dressing eller vinägrett till din sallad blir den inte densamma utan. Se det som en av de viktigaste grundkomponenterna där den antingen hjälper till att skapa harmoni mellan övriga råvaror och ingredienser, eller fungerar som en smakmässig kontrast.

Här listar vi några av våra bästa recept på olika salladsdressingar. För den som vill lära sig mer bjuder vi också på en lektion i ämnet dressing och vinägrett – inte missa!

8 recept på dressing till sallad

1. Dijonvinägrett
Vet du vad skillnaden mellan en okej vinägrett och en fantastisk vinägrett är? Jo, en klick dijonsenap som görs på vitt vin i stället för vinäger. Ringla vinägretten över en somrig sallad med burrata, fänkål, röd grape och mynta, blanda med haricots verts eller en tomatsallad.

Till receptet

Tips!
I stället för att vispa ihop vinägretten – skaka den i en glasburk med stadigt fastskruvat lock. Perfekt på picknick eller att ha förberedd i kylen (bara skaka den igen strax innan servering).

2. Asiatisk vinägrett med brynt sojasmör
Gillar du brynt smör? Då lär du ha svårt att få nog av brynt sojasmör, särskilt i en vinägrett med de asiatiska smakerna on point! Servera med fördel till en glasnudelsallad med räkor, halstrade pilgrimsmusslor, ugnsrostad spetskål eller ringla över färsk, halverad hummer.

Till receptet

3. Snabb caesardressing
Klart du ska fuska med caesardressingen! För den här snabba varianten blir faktiskt minst lika god, om inte godare, när du tar genvägen via färdig majonnäs och rätt smaksättare i övrigt – inte minst en klick dijonsenap! Prova med och utan, och döm själv.

Till receptet

4. Krämig allround-dressing med ponzu
Till vardagströtta morötter, vitkålssallad eller coleslaw, späda salladsblad, spenat, rucola eller till egentligen vilka råa eller tillagade grönsaker som helst. Här är dressingen till allt mellan himmel och jord med bland annat ponzusås för sälta, syra och umami.

Till receptet

LÄS MER: Allt om umami – vad det är, hur det smakar och var det finns

5. Parmesandressing med jalapeñosting
Möt nobisdressingens mer smakstarka kusin med vällagrad parmesan och piggt gröna TABASCO® Jalapeño med mild, fruktig hetta. Suverän till grillad gemsallad, spetskål eller en ljummen linssallad. Dressingen går inte heller av hackor till grillat kött eller kyckling.

Till receptet

Tips!
Koka 200 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli nätt och jämnt mjuk i välsaltat vatten. Häll av. Blanda med 2 dl kokta gröna eller svarta linser på ett fat. Ringla över parmesandressingen. Toppa med hyvlad parmesan, olivolja och strö över mortlad svartpeppar.

6. Sriracha-vinägrett
Ta steget från srirachamajonnäs till en vinägrett med samma vitlöksheta tryck och inte minst en otroligt vacker färg! Sriracha-vinägretten kräver endast krispiga salladsblad för att komma till sin rätt, men testa den även till nudelsallad med tofu, räkor, biff eller kyckling.

Till receptet

7. Mortlad frödressing med ponzu
Kan du mortla pesto kan du lika gärna mortla din salladsdressing! Det är denna gudagoda dressing med mortlade pumpa- och solroskärnor, vitlök, ponzusås och olivolja ett strålande exempel på. Har du ingen mortel kan du så klart mixa eller finhacka den.

Till receptet

Tips!
Mjukkoka 2 ägg. Skala och skär i klyftor. Förväll 150 g haricots verts i välsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av. Lägg äggklyftor, bönor och 200 g varmrökt lax i mindre bitar på ett fat. Klicka på frödressingen. Garnera med rostade pumpa- och/eller solroskärnor.

8. Rhode Island-dressing habanero style
Dressingen som vi lagar tack vare den svenska kocklegenden Tore Wretman, ja, det är Rhode Island det. Till räksallad, räkcocktail, grönsaksstavar, chips, fina fisken eller på (hawaii)pizza (det är en grej, så våga prova!). I vår version adderar vi en tropisk touch av het habanero.

Till receptet

Bli expert på salladens bästa vän

Det som skiljer dressing och vinägrett åt är främst konsistensen, där dressingen är krämig och oftast majonnäsbaserad medan vinägretten är olje- och vinägerbaserad, vilket gör att den skiktar sig efter en stund. Ta därför för vana att skaka eller vispa upp den före servering.

En klassisk vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja. Vispa först ihop vinäger med något som kan binda oljan, exempelvis dijonsenap, och tillsätt sedan oljan. Beroende på vad du ska använda vinägretten till kan du leka med proportionerna och ta mer vinäger, det är att rekommendera till en fransk tomatsallad eller haricots verts. Ibland passar det bättre att ersätta vinäger med färskpressad citron- eller limejuice. 

Chili, färska eller torkade örter, vitlök, schalottenlök, tomat, gurka, äpple, kapris, citronskal, färsk ingefära och pepparrot är andra exempel på utmärkta smaksättare i en vinägrett eller dressing. Krämiga dressingar får ännu mer djup i smaken med riven ost och du, det är okej att fuska med köpemajonnäs! För att runda av syran och mildra beskan i vissa sorters sallad är det smart att tillsätta någon form av sötma. Honung, agavesirap eller en nypa socker.

Och varför begränsa dig till enbart sallad? Testa den argentinska versionen av vinägrett, chimichurri, till mästerkocken Sofia Henrikssons tacos med grillad marinerad flankstek och elotes, gör en sriracha-chimichurri till grillat kött eller följ Mattias ”Fredagskocken” Larssons recept där du grillar både chimichurri, pilgrimsmussla och nektarin till en underbar förrätt!

Klicka dig vidare till fler receptlistor