Skaka, mixa, rör ihop eller mortla – ingen sallad utan dressing
En god och smakmässigt välbalanserad dressing eller vinägrett gör en sallad komplett och binder ihop alla smaker. Från den allra enklaste dijonvinägrett till en krämig parmesandressing med mild jalapeñohetta, eller varför inte en mortlad frödressing?
Oavsett om du väljer en dressing eller vinägrett till din sallad blir den inte densamma utan. Se det som en av de viktigaste grundkomponenterna där den antingen hjälper till att skapa harmoni mellan övriga råvaror och ingredienser, eller fungerar som en smakmässig kontrast.
Här listar vi några av våra bästa recept på olika salladsdressingar. För den som vill lära sig mer bjuder vi också på en lektion i ämnet dressing och vinägrett – inte missa!
8 recept på dressing till sallad
Tips!
I stället för att vispa ihop vinägretten – skaka den i en glasburk med stadigt fastskruvat lock. Perfekt på picknick eller att ha förberedd i kylen (bara skaka den igen strax innan servering).
LÄS MER: Allt om umami – vad det är, hur det smakar och var det finns
Tips!
Koka 200 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli nätt och jämnt mjuk i välsaltat vatten. Häll av. Blanda med 2 dl kokta gröna eller svarta linser på ett fat. Ringla över parmesandressingen. Toppa med hyvlad parmesan, olivolja och strö över mortlad svartpeppar.
Tips!
Mjukkoka 2 ägg. Skala och skär i klyftor. Förväll 150 g haricots verts i välsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av. Lägg äggklyftor, bönor och 200 g varmrökt lax i mindre bitar på ett fat. Klicka på frödressingen. Garnera med rostade pumpa- och/eller solroskärnor.
Bli expert på salladens bästa vän
Det som skiljer dressing och vinägrett åt är främst konsistensen, där dressingen är krämig och oftast majonnäsbaserad medan vinägretten är olje- och vinägerbaserad, vilket gör att den skiktar sig efter en stund. Ta därför för vana att skaka eller vispa upp den före servering.
En klassisk vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja. Vispa först ihop vinäger med något som kan binda oljan, exempelvis dijonsenap, och tillsätt sedan oljan. Beroende på vad du ska använda vinägretten till kan du leka med proportionerna och ta mer vinäger, det är att rekommendera till en fransk tomatsallad eller haricots verts. Ibland passar det bättre att ersätta vinäger med färskpressad citron- eller limejuice.
Chili, färska eller torkade örter, vitlök, schalottenlök, tomat, gurka, äpple, kapris, citronskal, färsk ingefära och pepparrot är andra exempel på utmärkta smaksättare i en vinägrett eller dressing. Krämiga dressingar får ännu mer djup i smaken med riven ost och du, det är okej att fuska med köpemajonnäs! För att runda av syran och mildra beskan i vissa sorters sallad är det smart att tillsätta någon form av sötma. Honung, agavesirap eller en nypa socker.
Och varför begränsa dig till enbart sallad? Testa den argentinska versionen av vinägrett, chimichurri, till mästerkocken Sofia Henrikssons tacos med grillad marinerad flankstek och elotes, gör en sriracha-chimichurri till grillat kött eller följ Mattias ”Fredagskocken” Larssons recept där du grillar både chimichurri, pilgrimsmussla och nektarin till en underbar förrätt!