Augusti är kräftans bästa tid på året och de röda skaldjurskalasen duggar då tätt. Men erkänn – det är sällan själva kräftorna som gör ”skivan”, utan det du väljer att bjuda till. Här tipsar vi om åtta tillbehör till kräftskivan som ger den klassiska ostpajen en match.
I Sverige sträcker sig traditionen att äta kräftor ända tillbaka till senmedeltiden, men först på 1800-talet började det bli allt vanligare att äta kalla kräftor i lag.
När kräftätandet blev mer folkligt växte efterfrågan, vilket ledde till ett säsongsförbud mot att fiska kräftor. Under lång tid markerade första onsdagen i augusti starten för kräftfisket i svenska insjöar (före denna dag var det inte heller tillåtet att sälja svenska kräftor).
Nu är det över 25 år sedan förbudet hävdes, men de allra flesta håller fortsatt hårt på att augusti är och förblir kräftmånaden med stort K. Men ingen kräftskiva utan tillbehör och då snackar vi inte västerbottenspaj. Vi satsar hellre på mästerkocksvinnaren Christin Kashous frasiga okonomiyaki-paj, het garden focaccia, grön gazpacho på zucchini eller gurktapas!
Tips! Som receptnamnet antyder är detta en utmärkt rätt att ha med på en större tapasbuffé, om du inte känner för att servera den just till kräftkalaset.
Så många kräftor går det åt
Det finns de som går på kräftskiva främst för festens skull, och de som gör det för att de är genuint förtjusta i att äta kräftor. Därför kan det vara svårt att veta hur många kräftor som går åt. Men beräkna någonstans mellan ½–1 kilo per person, lite beroende hur mycket dina gäster gillar kräftor och också hur pass matiga tillbehör du väljer att bjuda på.
Servera med trendig ponzumajonnäs
Hör du till dem som sparar dina skalade kräftstjärtar för att lägga rostat bröd? Kanske en klick majonnäs eller aioli till det? Utmana smaklökarna och rör ihop en ponzumajonnäs med dill! Addera 1 finhackad vitlöksklyfta om du hellre vill göra en ponzu-aioli.