Baristamästarens recept på riktigt gott bryggkaffe
Små justeringar gör stor skillnad. Vi pratar förstås om hur du lyckas med riktigt gott bryggkaffe hemma. En som har koll på sitt eget exakta recept är baristamästaren Linnea Vannesjö. Här går hon igenom ingredienserna – och avslöjar vilken som gör störst skillnad.
När baristan Linnea Vannesjö ska brygga kaffe går hon noggrant tillväga. För henne är själva bryggningen en högtidsstund och ett sätt att få en meditativ paus i tillvaron.
- Kaffe är ett av mina stora intressen. Därför tar jag mig tid att handbrygga mitt kaffe, för då mår jag som bäst. Jag häller upp det i en fin kopp och njuter hela vägen, säger hon.
Men du behöver absolut inte ägna dig åt manuell bryggning, eller pour over som det heter i initierade kretsar, för att lyckas med riktigt gott bryggkaffe. En vanlig kaffebryggare funkar fint, satsa på en bättre modell som klarar av att värma vattnet till strax under kokpunkten, och där du kan justera flödet. Alltså hur snabbt vattnet rinner genom kaffet och kaffefiltret.
LÄS OCKSÅ: I Japan har det trendiga pour over-kaffet funnits i över 100 år
Rengör kaffebryggaren regelbundet för att bli av med kalkrester och överblivet fett från kaffet. Det gäller även själva kaffekannan, diska ur den ordentligt mellan varven.
Svart kaffe genom vitt filter
Brukar du skölja kaffefiltret med varmt vatten innan du ska brygga dig en kopp? Det är ännu en av flera små justeringar du kan göra för bättre bryggkaffe.
- Genom att skölja filtret får du bort oönskad papperssmak i det färdiga kaffet. Rent smakmässigt är det bäst att använda vita, syreblekta kaffefilter, säger Linnea, som fick just detta svart på vitt när hon testade olika kaffefilter för Testfakta.
Ingrediensen som gör störst skillnad
I Linnea Vannesjös recept på riktigt gott bryggkaffe är ett kaffe av hög kvalitet den allra viktigaste ingrediensen. Personligen föredrar hon ett ljusrostat kaffe som ger ett fruktigt, sött och syrligt resultat. Andra kanske föredrar ett mörkrostat kaffe som smakar mer chokladigt och nötigt. Oavsett är kvaliteten på råvaran lika central.
- Finns det en hög koncentration av smaker och en lång eftersmak? Är smakerna i balans? Då har du ett bra kaffe. Ett högkvalitativt kaffe har en syrlighet, en sötma, en bärig ton eller fruktighet och också någon slags beska eller bitterhet, förklarar Linnea.
LÄS OCKSÅ: Ljusrostad perfektion – upptäck ett nytt kaffe
Om kaffet smakar bra både varmt, ljummet och kallt så håller det en hög kvalitet.
- När jag sitter med som domare i brygg-SM smakar vi på kaffet vid olika temperaturer. Det säger inte bara något om kvaliteten, olika temperaturer lockar också fram olika egenskaper i kaffet – testa gärna ditt eget bryggkaffe på samma sätt!
Ju färskare desto godare
Kaffe är en färskvara som innehåller eteriska oljor. Dessa börjar oxidera så fort kaffet kommer i kontakt med syre, vilket sakta försämrar smaken. Förvara därför kaffet svalt, torrt och mörkt i sin originalförpackning. Förslut den väl och ställ i en lufttät burk med lock.
- Du gör så klart som du vill, men låt i alla fall inte bryggaren stå på med kaffet i kannan för hela dagskonsumtionen, då blir det bränt. Häll det hellre på en termos, tipsar hon.
Färdigmalet bryggkaffe är vad de flesta använder, men för den som vill ta nästa steg är ett hett tips att i stället köpa hela bönor. Känner du dig sugen på att testa rekommenderar Linnea att du investerar i en kaffekvarn där du har möjlighet att kontrollera malningsgraden.
Vatten är kaffets bas
En kopp kaffe består till 98,2 procent av vatten. Då förstår du säkert att vattnets kvalitet har en direkt påverkan på kaffets smak. Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Kolla så att det inget vatten ligger kvar och skvalpar i bryggaren och återigen – håll den fräsch.
Som Linnea har varit inne på tidigare ska vattnet i din kaffebryggare kunna värmas till strax under kokpunkten, någonstans mellan 94 och 98 grader.
- Vattnets temperatur hjälper till att extrahera kaffet på bästa sätt. Avgörande är också att allt kaffe kommer i kontakt med vattnet och att kaffet sätts i rörelse, berättar hon.
Linnea har en särskild vattenkokare med långpipig kanna. Men denna häller hon vattnet över sitt färskmalda kaffe i en cirkelrörelse för att få det att ”blomma”. Sedan låter hon kaffet stå och svälla en stund innan hon fortsätter hälla för att optimera kontakttiden med vattnet.
- Häller jag på vattnet för snabbt får jag ett mindre smakrikt kaffe. En bra kaffebryggare doserar vattnet lite på samma sätt, där vissa har en mer pulserande hällning.
Lär känna din kaffebryggare
Brukar du ta ”ett kaffemått för kannan” bara för att försäkra dig om att kaffet inte blir för svagt? Du är långtifrån ensam. Men ös inte bara på med kaffe – det gör det bara beskare. Önskar du ett starkare, mer kraftfullt kaffe är det bättre att byta till en mer mörkrostad sort.
Cirka sju gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten är lagom. Det lönar sig att vara hyfsat exakt, menar Linnea, så ta gärna hjälp av en digital köksvåg och ett decilitermått.
- När du lagar mat eller bakar är vågen ditt bästa verktyg, varför ska den inte vara det när du brygger kaffe? Väg och mät en gång, så vet du sedan. Det du också öppnar upp för då är att du kan kontrollera olika faktorer, om du vill felsöka varför kaffet inte blev så bra som du hade önskat. Behåll alla variabler konstanta och förändra en i taget, säger Linnea.
En kaffenörd som Linnea skriver givetvis ett recept för varje kaffesort hon väljer att dricka.
- Jag väger de hela bönorna, maler dem, värmer vattnet, sköljer filtret, lägger i det färskmalda kaffet och sätter glaskannan på en våg som jag nollar. Sedan sätter jag på timern och börjar hälla över vattnet tills jag har uppnått rätt vikt, berättar hon.
Testa en tunnare kopp
Den får inte vara för stor, men gärna lite bredare upptill, som gör det möjligt att känna alla aromer och ge rätt temperatur ganska fort. Vi avslutar med att prata om Linneas kaffekopp.
- En fin kopp gör mycket för upplevelsen. Jag gillar en tunnare kopp, på samma sätt som jag föredrar ett tunt vinglas. Att dricka kaffe handlar inte bara om smak utan också om en taktil känsla, hur det känns att dricka kaffet. För mig är det lika mycket en del av upplevelsen.
8 steg till riktigt gott bryggkaffe
Här är en summering av Linnea Vannesjös bästa tips, råd och knep för riktigt gott bryggkaffe hemma.
- Rengör din kaffebryggare regelbundet
- Satsa på en bryggare som ger rätt temperatur
- Välj vita kaffefilter och skölj igenom före dosering
- Köp bryggkaffe eller hela bönor av hög kvalitet
- Förvara kaffet svalt, torrt, mörkt och lufttätt
- Använd alltid färskt, rent och kallt vatten
- Beräkna 7 gram kaffepulver per 1,25 dl vatten
- Servera gärna kaffet i en tunnare kopp