Baristamästarens recept på riktigt gott bryggkaffe

Små justeringar gör stor skillnad. Vi pratar förstås om hur du lyckas med riktigt gott bryggkaffe hemma. En som har koll på sitt eget exakta recept är baristamästaren Linnea Vannesjö. Här går hon igenom ingredienserna – och avslöjar vilken som gör störst skillnad.

När baristan Linnea Vannesjö ska brygga kaffe går hon noggrant tillväga. För henne är själva bryggningen en högtidsstund och ett sätt att få en meditativ paus i tillvaron.

- Kaffe är ett av mina stora intressen. Därför tar jag mig tid att handbrygga mitt kaffe, för då mår jag som bäst. Jag häller upp det i en fin kopp och njuter hela vägen, säger hon.

Namn: Linnea Vannesjö
Född: 6 september 1991.
Familj: Mamma, pappa, bror och norwichterriern Selma på deltid.
Bor: I Liljeholmen.
Gör: Jobbar som sommelier på Adam/Albin och frilansar som barista (utsågs till Sveriges bästa barista 2015 då hon vann Barista Cup), bland annat för Testfakta där hon har testat automatiska kaffemaskiner, kaffefilter och ”kaffe på väg”, till exempel på bensinmackar.
Dricker oftast: Handbryggt kaffe hemma, annars gärna cappuccino och då ska den vara krämig, inte för mjölkig och precis lagom varm.
Äter helst: Allt som är gott och vällagat.
Fritidsintressen: Friluftsliv, löpning, simning, laga mat och dricka vin tillsammans med vänner.
Tre ord som beskriver mig: Positiv, matglad och nyfiken.

Men du behöver absolut inte ägna dig åt manuell bryggning, eller pour over som det heter i initierade kretsar, för att lyckas med riktigt gott bryggkaffe. En vanlig kaffebryggare funkar fint, satsa på en bättre modell som klarar av att värma vattnet till strax under kokpunkten, och där du kan justera flödet. Alltså hur snabbt vattnet rinner genom kaffet och kaffefiltret.

LÄS OCKSÅ: I Japan har det trendiga pour over-kaffet funnits i över 100 år

Rengör kaffebryggaren regelbundet för att bli av med kalkrester och överblivet fett från kaffet. Det gäller även själva kaffekannan, diska ur den ordentligt mellan varven.

Kaffe tonic
Linnea Vannesjö brygger inte bara varmt kaffe, utan också cold brew. Hon gör det som ett koncentrat och använder till sitt recept på en uppfriskande kaffe tonic.

Svart kaffe genom vitt filter

Brukar du skölja kaffefiltret med varmt vatten innan du ska brygga dig en kopp? Det är ännu en av flera små justeringar du kan göra för bättre bryggkaffe.

- Genom att skölja filtret får du bort oönskad papperssmak i det färdiga kaffet. Rent smakmässigt är det bäst att använda vita, syreblekta kaffefilter, säger Linnea, som fick just detta svart på vitt när hon testade olika kaffefilter för Testfakta.

Ingrediensen som gör störst skillnad

I Linnea Vannesjös recept på riktigt gott bryggkaffe är ett kaffe av hög kvalitet den allra viktigaste ingrediensen. Personligen föredrar hon ett ljusrostat kaffe som ger ett fruktigt, sött och syrligt resultat. Andra kanske föredrar ett mörkrostat kaffe som smakar mer chokladigt och nötigt. Oavsett är kvaliteten på råvaran lika central.

- Finns det en hög koncentration av smaker och en lång eftersmak? Är smakerna i balans? Då har du ett bra kaffe. Ett högkvalitativt kaffe har en syrlighet, en sötma, en bärig ton eller fruktighet och också någon slags beska eller bitterhet, förklarar Linnea.

LÄS OCKSÅ: Ljusrostad perfektion – upptäck ett nytt kaffe

Om kaffet smakar bra både varmt, ljummet och kallt så håller det en hög kvalitet.

- När jag sitter med som domare i brygg-SM smakar vi på kaffet vid olika temperaturer. Det säger inte bara något om kvaliteten, olika temperaturer lockar också fram olika egenskaper i kaffet – testa gärna ditt eget bryggkaffe på samma sätt!

Ju färskare desto godare

Kaffe är en färskvara som innehåller eteriska oljor. Dessa börjar oxidera så fort kaffet kommer i kontakt med syre, vilket sakta försämrar smaken. Förvara därför kaffet svalt, torrt och mörkt i sin originalförpackning. Förslut den väl och ställ i en lufttät burk med lock.

Linnea Vannesjö arabicabönor
Hela kaffebönor som du färskmaler inför varje bryggningstillfälle är oslagbart. Linnea föredrar ett kaffe på 100 procent arabicabönor alla koppar i veckan och brygger bara den mängd hon vill dricka för stunden – för färskheten och smakens skull.

- Du gör så klart som du vill, men låt i alla fall inte bryggaren stå på med kaffet i kannan för hela dagskonsumtionen, då blir det bränt. Häll det hellre på en termos, tipsar hon.

Färdigmalet bryggkaffe är vad de flesta använder, men för den som vill ta nästa steg är ett hett tips att i stället köpa hela bönor. Känner du dig sugen på att testa rekommenderar Linnea att du investerar i en kaffekvarn där du har möjlighet att kontrollera malningsgraden.

Vatten är kaffets bas

En kopp kaffe består till 98,2 procent av vatten. Då förstår du säkert att vattnets kvalitet har en direkt påverkan på kaffets smak. Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Kolla så att det inget vatten ligger kvar och skvalpar i bryggaren och återigen – håll den fräsch.

Som Linnea har varit inne på tidigare ska vattnet i din kaffebryggare kunna värmas till strax under kokpunkten, någonstans mellan 94 och 98 grader.

- Vattnets temperatur hjälper till att extrahera kaffet på bästa sätt. Avgörande är också att allt kaffe kommer i kontakt med vattnet och att kaffet sätts i rörelse, berättar hon.

Linnea har en särskild vattenkokare med långpipig kanna. Men denna häller hon vattnet över sitt färskmalda kaffe i en cirkelrörelse för att få det att ”blomma”. Sedan låter hon kaffet stå och svälla en stund innan hon fortsätter hälla för att optimera kontakttiden med vattnet.

- Häller jag på vattnet för snabbt får jag ett mindre smakrikt kaffe. En bra kaffebryggare doserar vattnet lite på samma sätt, där vissa har en mer pulserande hällning.

Brygga kaffe
Linnea Vannesjö har bokstavligt talat ett recept på sitt eget handbryggda kaffe, där hon mäter, väger och kontrollerar det mesta som går att kontrollera för bästa resultat. Foto: Shutterstock

Lär känna din kaffebryggare

Brukar du ta ”ett kaffemått för kannan” bara för att försäkra dig om att kaffet inte blir för svagt? Du är långtifrån ensam. Men ös inte bara på med kaffe – det gör det bara beskare. Önskar du ett starkare, mer kraftfullt kaffe är det bättre att byta till en mer mörkrostad sort.

Cirka sju gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten är lagom. Det lönar sig att vara hyfsat exakt, menar Linnea, så ta gärna hjälp av en digital köksvåg och ett decilitermått.

- När du lagar mat eller bakar är vågen ditt bästa verktyg, varför ska den inte vara det när du brygger kaffe? Väg och mät en gång, så vet du sedan. Det du också öppnar upp för då är att du kan kontrollera olika faktorer, om du vill felsöka varför kaffet inte blev så bra som du hade önskat. Behåll alla variabler konstanta och förändra en i taget, säger Linnea.

En kaffenörd som Linnea skriver givetvis ett recept för varje kaffesort hon väljer att dricka.

- Jag väger de hela bönorna, maler dem, värmer vattnet, sköljer filtret, lägger i det färskmalda kaffet och sätter glaskannan på en våg som jag nollar. Sedan sätter jag på timern och börjar hälla över vattnet tills jag har uppnått rätt vikt, berättar hon.

Testa en tunnare kopp

Den får inte vara för stor, men gärna lite bredare upptill, som gör det möjligt att känna alla aromer och ge rätt temperatur ganska fort. Vi avslutar med att prata om Linneas kaffekopp.

- En fin kopp gör mycket för upplevelsen. Jag gillar en tunnare kopp, på samma sätt som jag föredrar ett tunt vinglas. Att dricka kaffe handlar inte bara om smak utan också om en taktil känsla, hur det känns att dricka kaffet. För mig är det lika mycket en del av upplevelsen.

8 steg till riktigt gott bryggkaffe

Här är en summering av Linnea Vannesjös bästa tips, råd och knep för riktigt gott bryggkaffe hemma.

  1. Rengör din kaffebryggare regelbundet
  2. Satsa på en bryggare som ger rätt temperatur
  3. Välj vita kaffefilter och skölj igenom före dosering
  4. Köp bryggkaffe eller hela bönor av hög kvalitet
  5. Förvara kaffet svalt, torrt, mörkt och lufttätt
  6. Använd alltid färskt, rent och kallt vatten
  7. Beräkna 7 gram kaffepulver per 1,25 dl vatten
  8. Servera gärna kaffet i en tunnare kopp

6 sorters hela bönor och bryggkaffe att upptäcka

Mellanrost – frisk & fruktig

Läs mer

Mellanmörk – generös & fruktig

Läs mer

Extra mörkrost – nyansrik och fyllig

Läs mer

Mellanmörk – fruktig & nötig

Läs mer

Mörkrost – kraftfull & kryddig

Läs mer

Mörkrost – kraftfull & balanserad

Läs mer

Fortsätt utbilda dig inom kaffets värld

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.