Smaksättaren i både vått och torrt stavas Colman’s senap
I över 200 år har en trulig tjur varit symbolen för den omisskännliga hettan. Men låt den inte avskräcka dig. Senapspulvret och senapen från anrika, engelska tillverkaren Colman’s är båda fantastiska smaksättare – upptäck allt du kan göra förutom senap till jul.
Brukar du eller en (äldre?) släkting göra hemgjord senap till jul med Colman’s senapspulver? Ni är inte ensamma. Annars har du kanske inte använt pulvret till så mycket annat, även om du säkert har gått förbi den klassiska gula plåtburken där den står på hyllan i mataffären.
LÄS MER: Hetta som går upp i näsan – kusinerna senap, pepparrot och wasabi
Hemgjord senap till jul är alldeles underbart, men du kan använda Colman’s senapspulver till så mycket mer – scrolla ner så får du se! Det är en go to-smaksättare helt enkelt och med det sagt backar vi bandet till 1814 då historien om den där gula plåtburken tar sin början.
Smakräddaren från östra England
Colman’s har funnits ända sedan ett år före slaget vid Waterloo. Du som är expert på kända årtal och kan enkel matematik räknar snabbt ut att födelseåret var 1814. Vi har alltså att göra med drygt 200 år gammal krydda som kommit att bli Englands nationalsenap.
Jeremiah James Colman heter mannen bakom den perfekta mixen av ljusa och mörka senapsfrön. Han var verksam i utkanten av staden Norwich i östra England, där den anrika senapstillverkningen fortfarande sker i nära samarbete med lokala odlare.
Hemligheten ligger i blandningen
Colman’s heta, karaktäristiska smak kommer från en speciell blandning av olika ljusa och mörka senapsfrön. De exakta proportionerna är och förblir en välbevarad affärshemlighet. 1866 beviljades Colman’s sigillet som Kunglig hovleverantör till Storbritanniens drottning Victoria, vilket företaget stolt kan visa upp på förpackningen än i dag.
Till skillnad från många andra senapstillverkare siktar Colman’s sina senapsfrön upp till nio gånger för att ta bort så många orenheter som möjligt. Byggnaden i vilken senapsfröna får ligga och torka har anor från 1890, och företaget använder samma utrustning för att sikta fröna som på 1950-talet – ”because if it ain’t broken, don’t fix it”, som de säger.
Retroburk med många funktioner
Den välbekanta tjuren är en stor del av varumärket Colman’s mångåriga historia. Tjurens huvud står som symbol dels för styrkan i senapen, dels för tradition och kvalitet.
Plåtburken som det finmalda senapspulvret förpackas kan du med fördel använda som vas eller kruka efter att det har tagit slut (perfekt till att fröså tomatplantor!). Vissa restauranger har setts använda en större modell som besticksställ. Hållbart och rätt snyggt, visst?
Lika mycket medicin som mat
Förr användes senapsfrön som huskur för att lindra krämpor som förkylning, influensa och huvudvärk. Fröna används också för invärtes bruk vid bronkit, reumatism, ischias, gikt samt muskel- och ledvärk. Av tradition säljs senap fortfarande på svenska apotek.
I dag arbetar forskare med att kartlägga hur senap påverkar nerver i kroppens smärtsystem. Vem vet – i framtiden kanske vi får se en ny typ av smärtlindrande läkemedel som ger färre biverkningar än många av de läkemedel vi använder oss av i dag.
Fram till dess, varför inte prova ett fotbad med senapspulver? Det sägs kunna motverka huvudvärk, bihåleinflammation och lindra migrän. Ta 1 msk senapspulver per liter vatten, doppa ner fossingarna och slappna av en stund (avsluta när det börjar bränna lite på huden).
Klassiker i både vått och torrt
På den svenska marknaden har Colman’s två produkter. Här är senapspulvret den överlägsna storsäljaren – i övriga Europa är det tvärtom, där regerar den blöta senapen. Men den är väl värd att testa för i andra länder är den en omtyckt klassiker som bidrar med ordentlig hetta och god smak i olika maträtter.
Smaksätt med Colman’s
Har du läst så här långt har du lärt dig att du kan använda Colman’s senapspulver till så mycket mer än bara hemgjord senap till jul.
- Gör en fusk-bearnaise genom att sikta ner senapspulver i majonnäs. Tillsätt dragon i vinäger och runda av med honung. Funkar lika bra att göra med vegansk majonnäs.
- Senapspulver är suveränt i torra kryddblandningar/rubs, som i det här receptet på grillad kycklinglårfilé med melonsallad, men också i marinad och glaze, exempelvis till spareribs med rabarberchutney och äpplig coleslaw.
- En annan typ av torr kryddblandning är panering, som passar utmärkt att smaksätta med Colman’s senapspulver. Som i dessa auberginebiffar med halloumi och krämig spenat eller i paneringen till en frasig fish n’ chipsburgare med pickles och ärtaioli.
- Den klassiska husmansrätten Biff Rydberg vore inte komplett utan en klick senapsgrädde, inte heller den här svampsoppan med vispad senapsgrädde.
- Många färsrätter blir extra goda med ett par teskedar senapspulver. Låt svälla med mjölk och ströbröd i köttbullssmet eller sikta ner i köttfärssåsen, där det har en redande effekt.
- Lite senapspulver i äggröra gifter sig fint med korv och bacon. Eller testa ugnsbakade ägg toppade med rödlök, gräslök, smetana och rom, där pulvret ger skön skjuts åt smakerna.
- I en bechamelsås ger senapspulvret från Colman’s en djupare smak, inte minst om du använder såsen till en vegetarisk lasagne. Funkar även i en potatis- eller rotfruktsgratäng.
- Snabbaste grönsaksdippen gör du genom att blanda Colman’s senapspulver och cream cheese. Smaksätt ytterligare med ditt val av färska örter eller mer orientaliska kryddor.
- Så klart julskinkan vinner på att griljeras med Colman’s senapspulver, men det ger också mer karaktär till gravad lax. Blanda med socker och salt, gnid in och grava som vanligt.