Smaksättaren i både vått och torrt stavas Colman’s senap

I över 200 år har en trulig tjur varit symbolen för den omisskännliga hettan. Men låt den inte avskräcka dig. Senapspulvret och senapen från anrika, engelska tillverkaren Colman’s är båda fantastiska smaksättare – upptäck allt du kan göra förutom senap till jul.

Brukar du eller en (äldre?) släkting göra hemgjord senap till jul med Colman’s senapspulver? Ni är inte ensamma. Annars har du kanske inte använt pulvret till så mycket annat, även om du säkert har gått förbi den klassiska gula plåtburken där den står på hyllan i mataffären.

LÄS MER: Hetta som går upp i näsan – kusinerna senap, pepparrot och wasabi

Hemgjord senap till jul är alldeles underbart, men du kan använda Colman’s senapspulver till så mycket mer – scrolla ner så får du se! Det är en go to-smaksättare helt enkelt och med det sagt backar vi bandet till 1814 då historien om den där gula plåtburken tar sin början.

Det är svårt att ta miste då den gula färg som präglar Colman’s produkter.

Smakräddaren från östra England

Colman’s har funnits ända sedan ett år före slaget vid Waterloo. Du som är expert på kända årtal och kan enkel matematik räknar snabbt ut att födelseåret var 1814. Vi har alltså att göra med drygt 200 år gammal krydda som kommit att bli Englands nationalsenap.

Jeremiah James Colman heter mannen bakom den perfekta mixen av ljusa och mörka senapsfrön. Han var verksam i utkanten av staden Norwich i östra England, där den anrika senapstillverkningen fortfarande sker i nära samarbete med lokala odlare.

Hemligheten ligger i blandningen

Colman’s heta, karaktäristiska smak kommer från en speciell blandning av olika ljusa och mörka senapsfrön. De exakta proportionerna är och förblir en välbevarad affärshemlighet. 1866 beviljades Colman’s sigillet som Kunglig hovleverantör till Storbritanniens drottning Victoria, vilket företaget stolt kan visa upp på förpackningen än i dag.

Senapsblomman är vacker att vila ögonen på. Primärt finns tre sorters senapsfrön; vita/gula, bruna och svarta. Ju mörkare färg desto starkare smak.

Till skillnad från många andra senapstillverkare siktar Colman’s sina senapsfrön upp till nio gånger för att ta bort så många orenheter som möjligt. Byggnaden i vilken senapsfröna får ligga och torka har anor från 1890, och företaget använder samma utrustning för att sikta fröna som på 1950-talet – ”because if it ain’t broken, don’t fix it”, som de säger.

Retroburk med många funktioner

Den välbekanta tjuren är en stor del av varumärket Colman’s mångåriga historia. Tjurens huvud står som symbol dels för styrkan i senapen, dels för tradition och kvalitet.

Plåtburken som det finmalda senapspulvret förpackas kan du med fördel använda som vas eller kruka efter att det har tagit slut (perfekt till att fröså tomatplantor!). Vissa restauranger har setts använda en större modell som besticksställ. Hållbart och rätt snyggt, visst?

Lika mycket medicin som mat

Förr användes senapsfrön som huskur för att lindra krämpor som förkylning, influensa och huvudvärk. Fröna används också för invärtes bruk vid bronkit, reumatism, ischias, gikt samt muskel- och ledvärk. Av tradition säljs senap fortfarande på svenska apotek.

Inte bara i mat – senapspulver i fotbadet är ett klassiskt husmorsknep.

I dag arbetar forskare med att kartlägga hur senap påverkar nerver i kroppens smärtsystem. Vem vet – i framtiden kanske vi får se en ny typ av smärtlindrande läkemedel som ger färre biverkningar än många av de läkemedel vi använder oss av i dag.

Fram till dess, varför inte prova ett fotbad med senapspulver? Det sägs kunna motverka huvudvärk, bihåleinflammation och lindra migrän. Ta 1 msk senapspulver per liter vatten, doppa ner fossingarna och slappna av en stund (avsluta när det börjar bränna lite på huden).

Klassiker i både vått och torrt

På den svenska marknaden har Colman’s två produkter. Här är senapspulvret den överlägsna storsäljaren – i övriga Europa är det tvärtom, där regerar den blöta senapen. Men den är väl värd att testa för i andra länder är den en omtyckt klassiker som bidrar med ordentlig hetta och god smak i olika maträtter.

Colman’s senapspulver
Finmalet, ljusgult pulver som doftar hö, gräs och intensivt av pepparrot. Passar att använda till allt med senap i receptet, särskilt när det enbart är den rena senapssmaken du vill åt och inte vill få med sötman och syran som finns i en blöt senap. Scrolla ner för konkreta tips!

Colman’s stark senap
Blöt senap med mörkgul färg och rund, mild doft. Smaken är distinkt och betydligt skarpare än en traditionell svensk senap. Konsistensen är slät och fast. Passar att använda till grytor, sillinläggningar, hovmästarsås, stekt strömming, såser, korv och i stället för wasabi till sushi.

Smaksätt med Colman’s

Har du läst så här långt har du lärt dig att du kan använda Colman’s senapspulver till så mycket mer än bara hemgjord senap till jul.

Smaksättarna som tar fram det bästa i maten

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.