Vad är väl ett glas svalt rosévin? Sött, sliskigt och intetsägande – eller alldeles, alldeles underbart friskt, torrt och karaktärsfullt. Som sådant är rosé en suverän måltidsdryck. Här berättar vi hur du kan kombinera rosévin med mat och ger sju konkreta dryckestips.
Text: Camilla Delkertz Foto: Shutterstock
Allt fler väljer att dricka rosé året runt och tiden då det fanns en rosévinspremiär är därmed lika förbi som att det tidigare fanns en lagstadgad kräftpremiär.
Tänk rosé – inte bara vitt och rött
Förr gjordes rosévin på druvor som inte dög att göra rött vin av, men numera sker oftast det rosa vinmakandet med stor stolthet. Färgen på ett rosévin kan variera från ljust aprikosrosa till djupaste rubinröd. Att den skulle säga något om vinets kvalitet är bara en seglivad myt.
Alla vet att rosévin är en trevlig mingeldryck, men färre vet att det många gånger också är ett ypperligt matvin. Möjligheterna till att dricka rosé i stället för vitt vin eller lättare röda viner till mat ökar dessutom i takt med ett allt bredare och mer kvalitativt utbud.
I hyllan på Systembolaget delas stilla roséviner in i smaktyperna friskt och bärigt samt fruktigt och smakrikt. Ett friskt och bärigt rosévin är toppen till enkla tilltugg i bersån, till buffé, före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, tapas och matiga sallader.
Ett fruktigt och smakrikt rosévin passar till mer smakrika och kraftfulla rätter. Matcha gärna till stekt eller grillad mat, exempelvis rätter av fisk eller kyckling, förslagsvis tillsammans med en fetare sås som klarar av att möta syran i vinet.
Rosévin i Systembolagets ordinarie sortiment har smakklockor för sötma, fyllighet och syra. Ett rosévin med lägre syra och lite mer sötma passar utmärkt till starkare mat, då sötman i vinet lindrar hettan i maten. De allra sötaste rosévinerna är ett bra val till bäriga desserter.
Mousserande rosévin – lyxigt till maten
Roséchampagne, rosa crémant, rosécava, pet nat rosé… Utöver alla stilla roséviner finns många olika sorters mousserande rosévin – från friska och verkligen helt snustorra till mer dessertsöta och rejält fruktiga. Ytterligare en hel värld av rosa nyanser att utforska alltså!
Systembolaget delar in mousserande vita viner i torra, halvtorra och söta. Mousserande rosévin klumpas ihop i en och samma kategori. Så håll på smakklockorna för att få koll på graden av sötma, fyllighet och syra. Låt dessa i sin tur styra valet av mat.
7 tips på rosévin till mat
Här är två stilla och fem mousserande roséviner (varav ett alkoholfritt) som passar både att dricka som aperitif och i kombination med mat. Servera samtliga viner vid 8–10 grader.
Senast uppdaterad 25 april 2024, med reservation för eventuella ändringar.