Så väljer du rött vin till höstens mustiga grytor

Vällagade grytor med kött så mört att det smälter i munnen och smaker som har fått koka ihop under flera timmar på spisen (eller på mindre än halva tiden i en tryckkokare!). Det är svårslaget att duka fram en mörk höstkväll eller efter en kylig vinterdag utomhus. Men vad väljer du för rött vin till din mustiga gryta? Vi guidar till hur du kan tänka!

Ju kraftigare mat desto kraftigare vin bör du servera till. Det är en generell regel. Så en mäktig, smakrik gryta kräver alltså ett mäktigt, smakrikt vin. Visst finns det undantag, ett är när du vill kombinera stark mat med särskilt rött vin, vilket du kan läsa mer om här.

RECEPT: Bjud in till grytfest – 7 mustiga grytor med matchande dryckestips

En annan väldigt viktig parameter är samspelet mellan de fem grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och umami. Dels i själva grytan, dels i mötet med vinet och hur grundsmakerna visar sig i det. Smakerna i grytan påverkar upplevelsen av vinet och tvärtom, genom att förstärkas eller försvagas. Vi tar dem en och en!

1) Sötare grytor

En ungersk gulasch med mycket lök och paprika, eller en fruktigare gryta med mango eller sötsyrlig aprikos gillar fruktiga och smakrika röda viner med låg strävhet och låg syra. Samma sak gäller grytor med mycket rotfrukter.

2) Syrligare grytor

Grytor med påtaglig syra från exempelvis surkål, apelsin eller syrliga bär kräver ett rött vin med matchande, gärna högre syra för att inte vinet ska falla platt. Syran i maten får vinet att upplevas som lite sötare, mjukare, mindre beskt och strävt. Det rundas av helt enkelt.

Lammgryta till Chateau Musar
Receptet på denna höstiga lammgryta med svamp och persiljecouscous är särskilt framtaget för att passa till det libanesiska kultvinet Chateau Musar (nr 7463). Foto: Eva Hilden

3) Grytor med sälta

På samma sätt som syra i maten vill ha syra i vinet, vill en mustig gryta med hög sälta från exempelvis mögelost, sardeller eller rimmat sidfläsk ha hög syra i vinet, men också extra strävhet. Saltet gör sträva viner mer tillgängliga och lockar fram fruktigheten. Välj med fördel ett rött vin i kategorin stramt och nyanserat.

4) Beskare grytor

Grytor med beska från väldigt välbrynt kött eller kål kan få vinet att upplevas som mer bittert och strävt än vad det egentligen är. Välj därför ett fruktigare vin, gärna med lite lägre alkoholhalt och ett uns sötma. Lite salt, fett och syra i grytan hjälper till att balansera upp.

LÄS OCKSÅ: Allt om umami med mästerkocksvinnaren Christin Kashou

5) Umamirika grytor

Det är sällan en gryta domineras helt av umami, men det är den grundsmak som tenderar att bråka mest i mötet med vin. Umami gör vinet mer bittert och strävt. Det kan bli syrligare, upplevas som mer alkoholstarkt, lätt metalliskt och bli mindre fylligt, sött samt fruktigt. Här passar det bäst med ett mjukt, medelfylligt rött vin med låg syra och visst inslag av sötma.

Servera vin på magnumflaska

Bjuder du in till grytmiddag och ni är fyra eller fler kan en standardflaska vin bli lite väl snålt tilltaget. I stället för att köpa flera flaskor – satsa på magnumflaska! Det blir garanterat en snackis runt bordet samtidigt som den räcker laget runt med råge.

En annan fördel med magnumflaskan är att alla får samma upplevelse, eftersom innehållet i olika flaskor kan variera. Tvärtom kan det ibland vara lämpligare med vin på halvflaska – för det mindre sällskapet eller om grytan avnjuts på egen hand.

En långsammare mognad och extra ansträngning från vinmakarens sida gör att vin på magnumflaska sägs bjuda på ett mer koncentrerat smakdjup och en större upplevelse än motsvarande vin på standardflaska. Kort sagt blir vinet godare. 

3 röda viner på magnumflaska

1) Chateau Musar Magnum
nr 89049

Kryddigt och mustigt kultvin från Bekaadalen i Libanon gjort av druvorna cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Perfekt till den franska klassikern boeuf bourguignon, Fredagskockens mustiga lammgryta eller en smakrik viltgryta.

2) Roodeberg Magnum
nr 53090 (BS)

Ett av Sveriges mest populära röda viner finns nu äntligen på pampig magnumflaska i Systembolagets beställningssortiment. Det är fruktigt, smakrikt och passar utmärkt till en kryddig gryta med vin, exempelvis coq au vin, men också till grytor med lamm och nöt.

3) Finca Valpiedra Reserva Magnum
nr 72438 (BS)

En stram och nyanserad pjäs från Rioja i Spanien där landets kungadruva tempranillo har fått sällskap av graciano och maturana tinta. Vinet finns på samtliga 3-stjärniga restauranger i landet och gör sig bra till fylliga grytor med en skvätt grädde, gärna på viltkött.

Röda viner att matcha till grytan

Roodeberg

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

Läs mer

Café Culture

Läs mer

Öl, vin och kaffe både i och till mat

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.