15 såser och röror till grillat – för goda att avstå

Oavsett om du grillar kött, fågel, fisk eller vegetariskt blir ingen grillad måltid riktigt komplett utan en sås eller röra. Och om det är något våra smaksättare är mästare på är det just att ingå i en sås eller röra till grillat – här tipsar vi om dryga dussinet recept!

Sommar, sol och grillat, visst? För även om vi kan tycka att det egentligen är grillsäsong året om är det främst med start från slutet av april som de allra flesta av oss flyttar in i uteköket.

Givetvis kan du smaksätta det du grillar med en marinad, glaze eller rub, men alla grillade måltider blir ännu mer kompletta med minst en god sås eller röra, tycker vi i alla fall.

Här listar vi några av våra bästa såser och röror till grillat (eller vilken rätt som helst)!

15 såser och röror till grillat

1. Fusk-bearnaise på ett kick
När du väl har slagit din första bearnaise känns det inte längre lika svårt. Men varför chansa, när du kan göra den här kalla fuskbean som blir klar på bara ett par minuter – utan risk att såsen skär sig.

Till receptet

SE ÄVEN: Senapspulvret som ger maten sting året runt – inte bara till jul

2. Guacamole med jalapeñosting
En klassisk guacamole är en oslagbar röra till grillat. Genom att smaksätta den med jalapeño i form av en milt het, men samtidigt syrliga TABASCO® Jalapño, når den nya smakhöjder.

Till receptet

3. Salsa romesco
Till grillat, som spread på bröd eller dipp till pimiento de padrons – med mera! Salsa romesco må från början vara tänkt att ätas till fisk, men vi skulle säga att den passar till det mesta.

Till receptet

4. Färskostkräm med soltorkad tomat och ponzu
Går det någonsin att tröttna på kombinationen tomat och basilika? Testa tillsammans med krämig färskost, solroskärnor och ponzusås för en spännande asiatisk smakbrytning! Så gott till exempelvis grillad kyckling och en generös plåt rostad potatis.

Till receptet

5. Chipotlemajonnäs
På hamburgaren, till grillbuffén eller grillade grönsaker. Smaksätt färdig majonnäs med rökig chili och fruktig hetta från TABASCO® Chipotle för ett rejält smaklyft!

Till receptet

6. Hemgjord sojamajonnäs
Sojamajonnäs är givet till poké bowls, tonkatsu, lax, ugnsrostad kål och självklart till grillat (prova och du vill aldrig vara utan!). Här lär vi dig hur du snabbast gör den från grunden.

Till receptet

Tips!
Ännu snabbare? Blanda 2 dl majonnäs med 1–2 msk Kikkoman Original sojasås. Klart!

7. Comeback sauce
Denna kalla dippsås från Mississippi är väl värd att addera till din receptrepertoar när det vankas grillat. En sås att komma tillbaka till, om och om igen. Det hörs ju på namnet!

Till receptet

8. Asiatisk hummus
Kungen bland röror, har den kallats. Men har du provat att smaksätta hemgjord hummus med naturligt bryggd japansk soja och sesamolja? Det kallar vi för kungligt om något!

Till receptet

9. Curry- och mangosås
Blir det fisk eller fågel på grillen? Servera med en enkel och krämig currysås med mango chutney, ”kockens ketchup”, lime och honung. Passar även att dippa chips i före maten!

Till receptet

10. Dijonnaise med vitlök och persilja
Dijonnaise är ett säkert kort till grillad fisk, kyckling, nötkött eller grönsaker. En rejäl klick av dijonsenapen med vitt vin i stället för vinäger är givetvis ett måste, om du frågar oss.

Till receptet

11. Sweet & Spicy dippsås med lime
Söt, kryddig, syrlig och precis lagom het. Allt det får du i denna crème fraiche-baserade ”swicy” dippsås. Supersnabb att göra ihop och servera till en ”mixed green grill”!

Till receptet

12. Festlig rödvinssås med rökig chipotle
Att koka egen rödvinssås är ingen konst och smakar otroligt gott. Till en grillad köttbit passar det extra bra att förstärka grillsmaken med TABASCO® Chipotle med precis lagom hetta.

Till receptet

13. Asiatisk pesto
Det italienska köket har gett oss den fantastiskt mångsidiga peston. Här blickar vi österut och hämtar inspiration till en asiatisk tolkning med ingefära, sesamolja och ponzusås.

Till receptet

14. Sriracha-chimichurri
Vad du får om du blandar sydamerikansk chimichurri med en srirachasås som också innehåller det röda originalet från TABASCO®? En smått otrolig blandning till allt grillat!

Till receptet

15. Rostad majssalsa med sriracha
Salsa är det spanska ordet för egentligen vilken sås som helst. Här blandar vi rostad majs med vitlök, tomat, rödlök, lime, srirachasås with love från TABASCO® och rökig chipotle.

Till receptet

Smaksättarna som gör skillnad i ditt kök