Omfamna hösten – bjud in till smakrik grytfest
Grytan – en lika smidig som festlig allt-i-ett-rätt att bjuda på oavsett tillfälle. Vi listar sju recept på grytor för höstens middagar, avslöjar knepen som ger din gryta riktigt god smak, tipsar om hur du preppar en grytbas och ger förslag på drycker som passar till grytfesten.
Runda, ovala, djupa, grunda, i gjutjärn, av lera eller metall. Den kommer i flera former, material, storlekar och färger. Vi snackar förstås om det oumbärliga köksverktyget grytan, som du kan laga de mest fantastiska rätter i.
RECEPT: Hellre laga en höstig soppa? Spana in den här med svamp!
En gryta är svaret på frågan ”vad passar att laga till många personer” och den perfekta (bjud)rätten oavsett tillfälle, årstid och råvarusäsong. En annan stor fördel med en gryta är att du kan förbereda den i god tid (scrolla längst ner om du vill veta hur du gör en grytbas som du fryser in och tar fram en låda i taget av och färdigställer efter tycke och smak).
Smaksättarna som gör skillnad
När du lagar en gryta är målet som i all annan matlagning att få till en balanserad helhet, men många gånger också att få in umami – den femte grundsmaken som lyfter andra smaker, förstärker hela smakupplevelsen och gör att en rätt upplevs som mer fyllig.
Umami förekommer naturligt i exempelvis tomater, miso, asiatisk fisksås, lagrad hårdost, svamp och skaldjur samt uppstår när du bryner vitlök, tomatpuré, rotsaker och/eller kött.
LÄS MER: Allt om umami med mästerkocksvinnaren Christin Kashou
En god buljong bidrar med umami, men addera också gärna en skvätt japansk soja i grytan. Smaknoterna i sojasåsen är nämligen av samma karaktär som umami, samtidigt som den ger en rik sälta till det du lagar. Dijonsenap eller senapspulver får smakerna att lyfta ännu mer.
7 goda grytor för alla tillfällen
Alltid redo – satsa på en grytbas
Det är nog inte varje dag du gör ett långkok. Visst kan du krympa tillagningstiden med hjälp av en tryckkokare eller låta en slow cooker göra jobbet, men det är annars ingen dum idé att laga en rejäl grytbas med möra köttbitar och mustig buljong, som du sedan fryser in.
Bas till 4 grytor (för 4 portioner)
Skala och skär 2 gula lökar och 2 morötter i grova bitar. Skär ca 2,5 kg nötkött (t ex högrev) i 3x3 cm-stora bitar (eller utgå från färdiga grytbitar). Bryn köttet i omgångar i smör. Lägg över i en stor gryta. Tillsätt 1 liter vatten och 2 flaskor öl à 33 cl (t ex Fuller’s London Pride, nr 1642). Koka upp och skumma av. Tillsätt lök- och morotsbitar, 20 hela vitpepparkorn, 4 lagerblad, ½ dl Kikkoman Original sojasås och 1 msk salt. Sjud under lock tills köttet är mört, det tar 1 ½–2 timmar. Ta upp grytbitarna och fördela i 4 fryslådor. Sila buljongen och häll över köttet (ca 4 dl i varje fryslåda). Kyl snabbt ner och frys sedan in.
Ta fram och tina en låda grytbas i taget. Här är fyra förslag på smakinriktning:
1) Fransk lantgryta
Blanda grytbasen med ett fräs på vitlök, gul lök, tärnat äpple, strimlat bacon och vispgrädde. Smaksätt med torkad timjan, torkad rosmarin och Grey Poupon dijonsenap. Red av och servera med potatisstomp eller potatispuré.
2) Grönpeppargryta
Blanda grytbasen med fräst vitlök, gul lök och tomatpuré. Koka ihop med crème fraiche, smulad torkad grönpeppar och Kikkoman Original sojasås. Red av och servera med bulgur, ris eller pressad kokt potatis.
3) Gulaschgryta
Blanda grytbasen med fräst vitlök, gul lök, paprika i bitar och tomatpuré. Koka ihop med krossade tomater, hel kummin, paprikapulver, kanelstång, några stänk TABASCO® Original pepparsås och lite rårörsocker. Salta, peppra, strö över persilja och servera med crème fraiche samt ett gott surdegsbröd.
4) Sötsyrlig gryta
Blanda grytbasen med ett fräs på purjolök, blomkål och tomatpuré. Koka ihop med medelhavsyoghurt (10 %), mango chutney (gärna Sharwood’s), tärnad mango och några droppar TABASCO® Sriracha pepparsås. Bjud med ris och gärna rostade nötter.