SMAKAs nyårsmeny 2023 – låt vinet sätta smak och färg
Vitt, rött och rosé är temat för årets sista måltid. Inte bara i maten och vinerna vi föreslår till, utan även som kulörer i dukningen – om du så vill. Inled kvällen med den krämigaste av jordärtskockssoppor följt av vinös högrev med rustika grönsaker och sist en barbierosa lemon posset med sötsalta nötter. Men först en kaffedrink – och glöm inte heller osten!
Ta med dina gäster på en expressiv smakresa från första sippen på fördrinken till sista skeden av efterrätten. Låt drycken vara en genomgående tongivare för att skapa riktigt härliga kombinationer och ge upphov till spännande samtal vid det festdukade bordet.
SE OCKSÅ: Fredagskockens okrångliga nyårsmeny med (nästan) all in champagne
Men ingen nyårsbjudning utan en välkomstskål och en bit ost att spränga in mellan varmrätt och efterrätt eller så ställer du fram osten inpå småtimmarna – för ett maxat gott nytt år!
SMAKAs nyårsmeny 2023
När du klickar dig vidare till någon av rätterna i menyn tipsar vi om hur du preppar dessa som en kock, scrolla annars ner för ett samlat körschema. För smart festmat är den du kan förbereda. Låt gärna dukningen gå i samma färger som mat och dryck för extra effekt.
Fördrink – Cold Brew Sour Mocktail
Förra nyåret tipsade vi om att välkomna nyårsgästerna med en gin och tonic med gurka och lime. I år hakar vi på trenden med koffeindrinkar och föreslår en alkoholfri sådan baserad på ett kallbryggt ljusrostat kaffe. Tillsammans med citron och en ingefärssockerlag blir det en frisk och fräsch start med ljuvlig kaffesmak där ett tätt äggviteskum höjer impfaktorn.
Tips!
Hellre te? Gör en Tea Sour Mocktail på kallbryggt grönt te med förstärkt smak av citron och fläder! Gå från mocktail till cocktail med en skvätt gin, valet är ditt.
Förrätt – Lyxig jordärtskockssoppa med vitt vin och halstrade pilgrimsmusslor
Recept på jordärtskockssoppa söks det flitigt på inför nyår och frågar du oss är vitt vin en central ingrediens för en perfekt syrlig brytning mot den lena grädden och för att skapa en smakbrygga mellan soppan och samma vita vin du med fördel serverar till. Pilgrimsmusslor gör förrätten klassiskt elegant samtidigt som de positivt förstärker vinets mineraltoner.
Tips!
Häll upp den varma jordärtskockssoppan framför gästerna vid bordet.
Dryckestips
Varmrätt – Långkokt högrev i rött vin med svartrot, svartkål och gremolata
Oxfilé behöver inte vara synonymt med nyår om det är kött du tränger. Visst är det en exklusiv styckningsdetalj, men det blir högrev också när du skär den i portionsbitar och kokar mör i ett fruktigt och smakrikt rött vin. Reducera buljongen till en mustig rödvinssås, fräs på lite vintergrönt och krön varmrättsverket med italienarnas favoritströssel – gremolata.
Dryckestips
Efterrätt – Lemon posset med rosa spumante och hallon
Pannacotta i år igen? Tillåt oss slå ett dessertslag för den brittiska motsvarigheten. Posset har medeltida anor, men fick ett trendigt uppsving i sociala medier med en uppsjö urgröpta citroner fyllda med lemon posset. Vi vidareutvecklar den lena gräddblandningen med ett alkoholbefriat mousserande rosévin och hallon, vilket gör den snyggt rosa – och supergod.
Dryckestips
Ostservering – före eller efter efterrätten
Brietårta med ”swicy” honey, kan det vara något att komplettera nyårsmenyn med? Se bara till att temperera osten och ös sedan på med frukt, bär och nötter. Ringla över honungen vid servering. Vad vi menar med swicy? Sweet and spicy, så gott!
Till receptet
I stället för en slät kopp på maten
Kaffe vill man väl alltid ha som javaälskare efter en lång middagssittning. Men det är trots allt årets sista kväll, så innan du snurrar loss grimman från bubbelflaskan, fram med shakern och skaka till varsin Espresso Martini. Garnera med tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Är det inte vad vi alla önskar att ett nytt år ska ge oss än mer av?
Så preppar du nyårsmenyn
Dagen/dagarna före
- Koka och mixa jordärtskockssoppan
- Hacka hasselnötterna till soppan
- Koka högreven (förvara i kylen)
- Gör gremolatan (förvara i kylen)
- Gör posseten och fördela i glas/skålar
- Karamellisera och grovhacka cashewnötterna
Innan gästerna kommer
- Fritera örter till soppan (om önskat)
- Sila köttbuljongen och gör klart såsen
- Lägg köttet i en ugnssäker form
- Skala och koka svartrötterna
- Skölj kålen och skär bort stammen
- Toppa efterrätten med hallon
Strax före servering
- Pensla köttet med lite av rödvinssåsen
- Värm köttet ca 1 timme i ugnen på 120 grader
- Koka upp rödvinssåsen och varmhåll
- Fräs svartrot och svartkål till varmrätten
- Strö cashewnötterna över efterrätten