Smaksätt med TABASCO® (och utmana dig på Scoville-skalan)
Hur het är du på en skala? Inte du som person, utan när det gäller chilistyrka i maten? Utmana smaklökarna med sju olika såser från TABASCO® och testa hur långt du vågar gå – från milda, kryddiga Buffalo till superhetingen Scorpion. Såser som också tar fram det bästa och förhöjer smaken på andra råvaror i maten.
Text: Camilla Delkertz Foto: Shutterstock
Frukt i maten brukar dela in folk i läger bu eller bä. Men en frukt som de allra flesta gillar mer eller mindre är chili, som kan få det att hetta till rejält och samtidigt bidrar med olika smak, arom och karaktär beroende på sort och på vilket sätt chilin tillsätts i matlagningen.
Capsaicin heter det fettlösliga ämne i chili som orsakar den upplevda hettan i munnen. Chilistyrkan, alltså capsaicinet, mäts i scovillegrader, förkortat SHU (Scoville Heat Units).
Historiskt het smaksättare
TABASCO® Original, gjord på endast rödpeppar, vinäger och salt, ligger på mellan 2 500–5 000 scovillegrader och är kanske världens mest kända ”hot sauce”. Förutom ett omisskännligt hett sting ger tre års ekfatslagring en unik karaktär som gör såsen till en smaksättare av rang som lyfter och förstärker smaken på övriga råvaror i en rätt.
I TABASCO®-familjen finns sju olika såser i dagligvaruhandeln – alltifrån "kockens ketchup" med allra mildast hetta till en hot sauce i värstingkategorin. Vi har valt ut ett recept för respektive sort. Nu återstår egentligen bara frågan – hur hett vågar du laga på en skala?
7 recept med stigande chilistyrka
Tips! Oavsett vilket recept du väljer att laga kan du självklart välja vilken sås du vill från TABASCO®, eller varför inte blanda flera olika i ett och samma recept? För dig som vet med dig att du älskar när det verkligen hettar till – go bananas! Bara du vet var gränsen går.
Visste du att… Det tog tre år att landa i ett bra recept på TABASCO® Scorpion, som inte bara resulterade i en ”hot sauce” utan också gav såsen en god smak bortom hettan.