Smaksätt med TABASCO® (och utmana dig på Scoville-skalan)

Hur het är du på en skala? Inte du som person, utan när det gäller chilistyrka i maten? Utmana smaklökarna med sju olika såser från TABASCO® och testa hur långt du vågar gå – från milda, kryddiga Buffalo till superhetingen Scorpion. Såser som också tar fram det bästa och förhöjer smaken på andra råvaror i maten.

Frukt i maten brukar dela in folk i läger bu eller bä. Men en frukt som de allra flesta gillar mer eller mindre är chili, som kan få det att hetta till rejält och samtidigt bidrar med olika smak, arom och karaktär beroende på sort och på vilket sätt chilin tillsätts i matlagningen.

LÄS MER: Tänk mjukt och svalt i mötet mellan stark mat och rött vin

Capsaicin heter det fettlösliga ämne i chili som orsakar den upplevda hettan i munnen. Chilistyrkan, alltså capsaicinet, mäts i scovillegrader, förkortat SHU (Scoville Heat Units).

Historiskt het smaksättare

TABASCO® Original, gjord på endast rödpeppar, vinäger och salt, ligger på mellan 2 500–5 000 scovillegrader och är kanske världens mest kända ”hot sauce”. Förutom ett omisskännligt hett sting ger tre års ekfatslagring en unik karaktär som gör såsen till en smaksättare av rang som lyfter och förstärker smaken på övriga råvaror i en rätt.

I TABASCO®-familjen finns sju olika såser i dagligvaruhandeln – alltifrån "kockens ketchup" med allra mildast hetta till en hot sauce i värstingkategorin. Vi har valt ut ett recept för respektive sort. Nu återstår egentligen bara frågan – hur hett vågar du laga på en skala?

7 recept med stigande chilistyrka

1. Mild hetta – mest smak
TABASCO® Buffalo ligger lågt på Scovilleskalan och är alltså inte särskilt het, men väger upp med en rik kryddighet och skön syra. Smeknamnet ”kockens ketchup” har den fått för att den funkar som smaksättare till allt, exempelvis hamburgare, kycklingrätter, grytor och marinader eller varför inte i en kärleksfullt tillagad pasta med tomatsås?

Recept: Pasta arrabiata med burrata

2. Pigg fräschör och väldoft
TABASCO® Jalapeño har samma vinägersting som det röda originalet, men snällare hetta. Bara dofta på den och du kommer att förstå hur suverän den är till fisk, skaldjur, vegetariska rätter och allt med ägg eller avokado! Prova i en mexikansk salsa pico de gallo till kryddstekt lax i mjuka tortillabröd.

Recept: Laxtacos Salma style med pico de gallo

3. Medelhetta från rökig chili
TABASCO® Chipotle har en lagom dos hetta, syrlig finish och karaktäristisk smak från röd jalapeñopeppar som har rökts över öppen eld av pekanträ. Något som blir väldigt gott i en rökigt het taco på viltfärs med picklad rödlök och västerbottensost.

Recept: Viltfärstaco med picklad rödlök

Tips!
Oavsett vilket recept du väljer att laga kan du självklart välja vilken sås du vill från TABASCO®, eller varför inte blanda flera olika i ett och samma recept? För dig som vet med dig att du älskar när det verkligen hettar till – go bananas! Bara du vet var gränsen går.

4. Louisianas svar på sriracha
TABASCO®-familjens tolkning av den thailändska chilisåsen sriracha görs på röd jalapeño, vitlök, socker, salt och ett uns vinägerbitig hetta från TABASCO® Original. Du är kanske främst van att blanda sriracha med majonnäs, som ju är en grym kombination. Just här hamnar TABASCO® Sriracha i en krämig kokosbuljong till asiatiska köttbullar. Supergott!

Recept: Asiatiska köttbullar i kokosbuljong

5. Mer än bara en hot sauce
Vi har redan nämnt vilken fantastisk smakförhöjare TABASCO® Original är utöver att bidra med en angenäm chilihetta – några stänk på pizzan är en klassiker om du ännu inte har testat. Här stänker vi den över ett generöst lass spaghetti carbonara, upptäck skillnaden!

Recept: Spaghetti carbonara med ärtsallad

6. Tropiskt fruktig och näst hetast
Kombinera TABASCO® Habanero, den näst hetaste i familjen, med en slät soppa baserad på sötpotatis, kokosmjölk och ingefära för att ytterligare locka fram pepparsåsens tropiska, fruktiga inslag av mango, papaya, tamarind och banan. Känn hur det hettar till!

Recept: Kokosdoftande sötpotatissoppa

7. Tio gånger starkare än originalet
TABASCO® Scorpion är gjord på chilisorten trinidad scorpion som med rätt sol- och regnmängd kan mäta uppemot TVÅ miljoner Scoville. Så helt ärligt – det räcker gott och väl med några ynka droppar i pankocrunchet du toppar denna delikata sparrisrätt med.

Recept: Vit sparris med mousselinesås

Visste du att…
Det tog tre år att landa i ett bra recept på TABASCO® Scorpion, som inte bara resulterade i en ”hot sauce” utan också gav såsen en god smak bortom hettan.

Tre andra tongivande smaksättare