Tapas och pintxos till cava och andra spanska viner

Chorizostekt potatis med riven manchego, krispig sallad med getost och bakade fikon samt pintxos med svamp och sherrylök. Det är resultatet när Mattias ”Fredagskocken” Larsson matchar smakrika smårätter tapas style till rött, vitt och mousserande vin från Spanien.

Spanjorerna kan konsten att duka upp till en festlig och samtidigt lättlagad buffé av smakrika smårätter. Traditionen med tapas sägs ha sitt ursprung från en bar i Sevilla och tar sig olika uttryck beroende på var du befinner dig i landet. Baskien har exempelvis gjort sig kända för sina pintxos, men varför välja det eller andra när du kan bjuda på lite av varje?

LÄS OCKSÅ: Sommelieren guidar till det nya och gamla vinlandet Spanien

Kör vidare på det spanska temat för bästa dryckesmatchning och upptäck en nylanserad årgångsbetecknad cava gjord på 100 procent macabeo från Valencia, röd Rioja i traditionell stil samt en frisk och fruktig höghöjds-sauvignon blanc från La Mancha!

3 spanska smårätter med vintips

Vi gav Mattias ”Fredagskocken” Larsson i uppdrag att skapa några läckra smårätter med spanska smaker till ett urval av matchande spanska viner. Klicka dig vidare till recepten för ännu fler passande dryckesförslag. Laga alla tre och bjud in till Fiesta de Tapas!

1. Chorizostekt potatis med manchego
Har du aldrig testat att steka innanmätet i en rå chorizo tillsammans med kokt potatis väntar en härligt kryddig smakupplevelse. Särskilt som vi toppar denna dessutom lättlagade tapas med riven manchego och matchar med ett glas röd Rioja i traditionell stil.

Till receptet

I glaset

Viña Bujanda Gran Reserva 2012
nr 2221

En framstående Gran Reserva på 100 procent tempranillo lagrad två år på franska och amerikanska ekfat följt av fem år på flaska. Vinet har en djupröd färg med tegelnyans. Doften är komplex, utvecklad och kryddig med fatkaraktär och inslag av vanilj, tobak, mörka bär och plommon. Smaken är intensiv och mjuk med välbalanserad syra och lång eftersmak. Servera vid cirka 18 grader till lagrad ost, mustiga grytor samt rätter av lamm- och nötkött.

RECEPT: Inled tapasbjudningen med klassisk sangria (eller drick det genomgående!)

2. Sallad med getostkräm och rosmarinbakade fikon
Ingen Fiesta de Tapas utan en fräsch sallad. Denna med getost, fikon och fänkål blir en utmärkt matkompis till ett friskt vitt vin på sauvignon blanc från Spanien, men vi kan också rekommendera en albariño från det mest välrenommerade området för druvan: Rias Baixas.

Till receptet

I glaset

Aquarella Sauvignon Blanc
nr 2159

Druvorna till denna spanska sauvignon blanc från familjevingården Bodegas Vidal el Saz i La Mancha odlas 750 meter över havet. Enkelhet och kvalitet är ledorden i produktionen där målet är att skapa unika viner som kombinerar historia med modern vinmakning. Resultatet är ett medelfylligt vitt vin med doft av persika, grapefrukt och lime. Det har smak av gula päron, färska örter, kiwi och citrus med en bra struktur och längd. Servera vid 8–10 grader till sallader (gärna med getost!), vegetariska rätter samt fisk och skaldjur.

3. Pintxos med krämig svamp och sherryinkokt lök
Pintxos och cava är en utsökt mat- och dryckeskombination som spanjorerna i Baskien kan ta åt sig ära och berömmelse för. Snart kan även du göra det, för efter att ha bjudit dina gäster på detta kan verkligen ingenting gå fel. Särskilt om du väljer en riktig kvalitetscava.

Till receptet

I glaset

Expressión Brut Reserva Cava 2018
nr 7955

På en platå i Valencia bestående av kalkhaltig lerjord på 750 meters höjd odlar och handskördar Dominio de la Vega druvorna till denna mycket eleganta årgångsbetecknade cava gjord på 100 procent macabeo. Färgen är ljust gul, doften nyanserad och komplex med inslag av gula äpplen, vita blommor, rostat bröd, persika och mineral. Aromerna går igen i den fruktiga, friska smaken. För att uppnå stor aromatisk komplexitet och krämighet i de små, fina bubblorna har cavan lagrats hela 30 månader i Dominio de la Vegas svala källare. Servera vid 8–10 grader som aperitif, till tapas, pintxos eller lättare fisk- och skaldjursrätter.

Visste du att…
Tapas har sitt ursprung i den spanska barkulturen och namnet kommer från verbet ”tapar”, vilket kan översättas med ”att täcka” eller lägga på ett lock. Det sägs att tapas kom till som ett sätt att hålla flugor och andra insekter från att trilla ner i dryckesglasen. Genom att ställa ett litet fat med skinka och annat småplock ovanpå glaset var problemet löst. Andra menar att tapas var ett sätt att dra ner på alkoholkonsumtionen eller i alla fall gör effekten av den mindre påtaglig när folk fick i sig några tuggor mat mellan klunkarna.

Bygg ut och komplettera tapasbuffén

I princip vad som helst kan serveras som tapas i Spanien och det bästa är att du kan köpa mycket färdigt. Tänk ett gott surdegsbröd, marinerade oliver, inlagda medelhavsgrönsaker (exempelvis grillad paprika och hela kronärtskockor), spanska ostar, salta marconamandlar, körsbärstomater, uppskuren frukt och spanska lufttorkade charkuterier i skålar och på fat.

I Spanien är det vanligt med konserverade musslor av olika slag – prova gärna rökta musslor och doppa i aioli på burk eller gör egen genom att blanda majonnäs med önskad mängd. Extra god blir aiolin med några droppar TABASCO® Grön pepparsås, särskilt till skaldjur!

Vill du addera något lite mer arbetat är pimiento de padron, små gröna paprikor, en klassiker i det spanska tapasköket. Stek dem hela med stjälk och allt på medelhög värme i olivolja, gärna tillsammans med några grova vitlöksbitar, tills paprikorna har fått rätt bra med färg runt om och blivit mjuka. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt medan de fortfarande är varma. Eller fräs champinjoner i massa vitlök och olivolja. Salta, peppra och strö över en rejäl näve grovhackad persilja.

Kort sagt finns det ingen hejd på vad du kan fylla ut och komplettera din tapasbuffé med.

6 andra spanska viner att prova

Paco & Lola No 12 Albariño

(BS)

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

Läs mer

Cantos de Valpiedra

Läs mer

Finca Valpiedra Reserva 2015

(BS)

Läs mer

Hållbart val! Susurro Sauvignon Blanc Verdejo

Läs mer

Finca Montepedroso Verdejo

(BS)

Läs mer

Mer om spanska viner (och Bonds älsklingsbubblor)