Tapas och pintxos till cava och andra spanska viner
Chorizostekt potatis med riven manchego, krispig sallad med getost och bakade fikon samt pintxos med svamp och sherrylök. Det är resultatet när Mattias ”Fredagskocken” Larsson matchar smakrika smårätter tapas style till rött, vitt och mousserande vin från Spanien.
Spanjorerna kan konsten att duka upp till en festlig och samtidigt lättlagad buffé av smakrika smårätter. Traditionen med tapas sägs ha sitt ursprung från en bar i Sevilla och tar sig olika uttryck beroende på var du befinner dig i landet. Baskien har exempelvis gjort sig kända för sina pintxos, men varför välja det eller andra när du kan bjuda på lite av varje?
LÄS OCKSÅ: Sommelieren guidar till det nya och gamla vinlandet Spanien
Kör vidare på det spanska temat för bästa dryckesmatchning och upptäck en nylanserad årgångsbetecknad cava gjord på 100 procent macabeo från Valencia, röd Rioja i traditionell stil samt en frisk och fruktig höghöjds-sauvignon blanc från La Mancha!
3 spanska smårätter med vintips
Vi gav Mattias ”Fredagskocken” Larsson i uppdrag att skapa några läckra smårätter med spanska smaker till ett urval av matchande spanska viner. Klicka dig vidare till recepten för ännu fler passande dryckesförslag. Laga alla tre och bjud in till Fiesta de Tapas!
I glaset
RECEPT: Inled tapasbjudningen med klassisk sangria (eller drick det genomgående!)
I glaset
I glaset
Visste du att…
Tapas har sitt ursprung i den spanska barkulturen och namnet kommer från verbet ”tapar”, vilket kan översättas med ”att täcka” eller lägga på ett lock. Det sägs att tapas kom till som ett sätt att hålla flugor och andra insekter från att trilla ner i dryckesglasen. Genom att ställa ett litet fat med skinka och annat småplock ovanpå glaset var problemet löst. Andra menar att tapas var ett sätt att dra ner på alkoholkonsumtionen eller i alla fall gör effekten av den mindre påtaglig när folk fick i sig några tuggor mat mellan klunkarna.
Bygg ut och komplettera tapasbuffén
I princip vad som helst kan serveras som tapas i Spanien och det bästa är att du kan köpa mycket färdigt. Tänk ett gott surdegsbröd, marinerade oliver, inlagda medelhavsgrönsaker (exempelvis grillad paprika och hela kronärtskockor), spanska ostar, salta marconamandlar, körsbärstomater, uppskuren frukt och spanska lufttorkade charkuterier i skålar och på fat.
I Spanien är det vanligt med konserverade musslor av olika slag – prova gärna rökta musslor och doppa i aioli på burk eller gör egen genom att blanda majonnäs med önskad mängd. Extra god blir aiolin med några droppar TABASCO® Grön pepparsås, särskilt till skaldjur!
Vill du addera något lite mer arbetat är pimiento de padron, små gröna paprikor, en klassiker i det spanska tapasköket. Stek dem hela med stjälk och allt på medelhög värme i olivolja, gärna tillsammans med några grova vitlöksbitar, tills paprikorna har fått rätt bra med färg runt om och blivit mjuka. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt medan de fortfarande är varma. Eller fräs champinjoner i massa vitlök och olivolja. Salta, peppra och strö över en rejäl näve grovhackad persilja.
Kort sagt finns det ingen hejd på vad du kan fylla ut och komplettera din tapasbuffé med.