Ett ganska kort svar på frågan ”vad är naturvin?”
Förr pratade vi främst om vitt, rött och rosé. Vin alltså. Det gäller så klart än i dag, men många pratar numera också om ekologiskt odlat vin, biodynamiskt framställda viner och inte minst naturviner. Men vad är naturvin? Här stillar vi din nyfikenhet och tipsar om städer och ställen att dricka det på.
Naturvin är mer en idé om hur man vill producera sitt vin, än en viss vinstil eller smak. Det finns ingen certifiering som tydligt definierar vad som får kallas för ett naturvin. Rörelsen startade i Frankrike på 1960-talet av unga vinodlare i syfte att skapa vin som ”smakade som förr”.
Så liten påverkan som möjligt
Många naturvinsproducenter hoppar över att filtrera sina viner och tillsätter inte heller must eller socker eftersom de inte vill låta det påverka slutprodukten. Användningen av växtgifter och kemikalier är starkt begränsad.
LÄS MER: Prova ett kultförklarat naturvin med smak av Libanons historia
Summa summarum vill en naturvinsproducent lägga sig i vinifieringsprocessen så lite som möjligt, vilket uttrycken ”low intervention wines”, ”raw wines” och ”naked wine” signalerar rätt väl.
Naturvin är i regel också veganskt
Ett naturvin kan tillverkas i olika klimat, av olika druvor och efter olika traditioner. Gemensamt för alla naturviner är respekten för råvaran och att de nästan uteslutande är veganska. Vad är veganskt vin, undrar du kanske nu. Här får du svaret på den frågan.
LÄS MER: Minska matsvinnet med hjälp av svinniska - och gå på zero waste-krog
3 städer och ställen att testa naturvin
Trender inom naturvin
Pet Nat – eller pétillant naturel som förkortningen står för, är ett mousserande vin, men med lägre tryck än i en flaska champagne. Produktionsmetoden kallas ancestrale och innebär att den sista delen av vinets jäsning sker i försluten flaska – till skillnad från vid en andra jäsning som i tillverkningen av champagne.
Orange vin – är egentligen inte synonymt med naturvin, men har en stark koppling till rörelsen då många producenter tillverkar denna typ av vin. Vinet görs av vita druvor men under jäsningen får druvorna behålla sitt skal vilket gör att färgen blir mörkare än på vita viner och i stället varierar från mörkt gul till orange.