Vad du dricker till sushi, tacos, köttfärssås, pizza och toast Skagen

Vin, öl, cider eller något annat? Googla och det saknas knappast förslag på vad du dricker till en given maträtt, men bara fyll på dryckeslistan och testa dig successivt fram till vilken kombination du gillar allra mest. Här är SMAKAs tips på dryck till fem populära rätter!

Riesling med viss sötma är ofta klockrent till sushi, men vilka andra drycker passar att dricka till? Vissa föredrar att dricka mjölk till spaghetti och köttfärssås och läsk till pizza, men hur kan du tänka i stället i val av dryck? Och hur är det nu – funkar rött vin till fredagstacon?

I grund och botten är vi inga snobbar, självklart får du dricka precis vad du vill till maten. Däremot vill vi slå ett slag för att ändå reflektera över valet av dryck till mat, för när det blir en lyckad matchning kommer det du har i glaset och på tallriken smaka så mycket bättre. Nedan listar vi fem ständigt populära rätter och ger passande dryckestips.

Dryck till sushi

Sushi bjuder på syra, sälta, sötma och mycket av den femte grundsmaken umami. Ett torrt vitt vin av smaktypen friskt och fruktigt eller druvigt och blommigt med lite restsötma klarar ofta jobbet med bravur, däribland de prisvärda boxvinerna Tania (nr 5850) och KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie (nr 6344). Vinernas sötma lirar fint med sötman i sushiriset och vissa råa fiskar/skaldjur, dämpar hettan från wasabi och inlagd ingefära (gari), möter upp sältan i japansk soja samt krokar arm med umami.

Temaki på Frida Ronges vis
Same same, but different! Byt sushi i form av nigiri och makirullar mot en buffé av ingredienser och låt alla göra sina egna japanska sushistrutar, så kallad temaki.

Är sushin smaksatt med chili, exempelvis spicy tuna roll, kan ett vitt vin med ännu mer restsötma vara att föredra. Testa en tysk riesling av rätt typ – Corvers Kauter Terra 50 (nr 73683). Oavsett vilket vita vin du väljer bör det ha en relativt hög syra för att det inte ska falla platt och bli jolmigt.
 
Alkoholfritt: Många sushibarer serverar grönt te till sushi. Testa ekologiska Arvid Nordquist Äppellund – ett balanserat grönt te med frisk smak av äpple och honung. Oddbird Spumante (nr 19019) är ungdomligt, torrt och elegant vin med livlig komplexitet. 
 
Bonustips!
För en japan är kanske sake den mest självklara drycken till sushi. Vi gillar fruktiga Sparkling Sake Janpan (nr 93605), servera vid 6–8 grader.

Dryck till tacos

Svaret här beror på vilken slags taco det handlar om, hur den kryddas och tillbehören. Snackar vi klassiska fredagstacos på nötfärs med salsa, nachos, guacamole, gräddfil och grönsaker är ett ljust lageröl som Peroni Nastro Azzuro (nr 1418) aldrig fel. Lättare öl med nästan ingen beska alls passar över lag bättre än vin till kryddiga tacos med hetta – inte så konstigt att det är det givna valet i tacons hemland Mexico.
 
Men visst kan (och ska) du dricka vin om du vill det! Skippa alltför tanninrika röda viner bara. De sträva tanninerna förstärker hettan i maten och hettan i sin tur gör att vinet upplevs ännu strävare. Satsa hellre på ett rött vin med rund och fruktig karaktär, särskilt om tacon är mer åt det kryddstarka hållet. Hållbart val-märkta Candidato Ecologico Tempranillo (nr 22335) eller Café Culture (nr 2369) gjort på Sydafrikas nationaldruva pinotage är två starka kandidater. Det senare vinet har en trevlig vaniljton, vilken gifter sig särskilt bra till smakrik mat med hetta.
 
Alkoholfritt: Att hitta ett gott rött vin utan alkohol är en utmaning i sig, men varsamt avalkoholiserade Domaine de la Prade (nr 19000) gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike svarar upp mot det och passar fint till nötfärstacos.

Dryck till spaghetti och köttfärssås

Vissa hävdar bestämt att vinet till en av svenskarnas allra vanligaste vardagsrätt ska vara rött, medelfylligt och italienskt, gärna gjort på den tomatkompatibla italienska druvan sangiovese i en Chianti Classico eller Brunello di Montalcino. Ofta är det så att ”what grows together, goes together”, att råvaror och mat från en viss region matchar drycken som produceras där, men det finns gott om andra alternativ. Vi återkommer till Candidato Ecologico Tempranillo (nr 22335) men skulle lika gärna välja en öl i form av Peroni Gran Riserva Doppio Malto (nr 88314) eller en extra special bitter som Fuller’s ESB (nr 11405) vilket blir en intressant kombination där ölen både balanserar och kompletterar rätten, speciellt om du gillar en lite rikare och fylligare dryck till din pasta!

Vegansk spaghetti och köttfärssås
Önskar du äta mindre kött och mer grönt, men inte behöva förändra det du äter? Börja då med att veganisera spaghetti och köttfärssås. Eller laga en belugabolognese!

Vill du ändå gå all in på det italienska spåret föreslår vi att du gör din köttfärssås med en skvätt mjölk, grädde eller crème fraiche och bjuder med ett glas toskansk Lagone (nr 74343) eller ColleMassari Riserva Montecucco Rosso Riserva DOC (nr 76795).
 

Dryck till pizza

Tunn och frasig eller mjuk och fluffig? Oavsett pizzabotten hänger allt på vad du toppar den med när du ska matcha pizzan med dryck. Italienarna själva dricker gärna öl, vanligtvis ljus lager, men vi väljer hellre ett fylligare öl med lite mer smak och tipsar om Fuller´s London Pride (nr 1642).
 
Till en pizza med skinka eller salami, kryddig tomatsås och ost är det röda, sydafrikanska vinet Roodeberg (nr 7451) ett utmärkt val. Kryddigheten och tanninerna i vinet parerar sältan och de feta inslagen i pizzan alldeles förträffligt. Många pizzagäster? Slå till på Roodeberg Box (nr 7451)!

Pizza i stekpanna eller på stormkök
Ta med smakerna ut och grädda din pizza på stormkök! Med färdig pizzadeg, tomatsås på burk och enkla toppings går det på nolltid.

Till en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås, passar i regel ett friskt och fruktigt vitt vin allra bäst. Återigen visar pålägget vägen. Domineras det av getost och i övrigt milda råvaror är en druvtypisk sauvignon blanc oslagbar, testa Hållbart val-märkta KWW Sauvignon Blanc (nr 5626). Toppar du med skaldjur passar Finca Montepedroso Verdejo (nr 79785) eller Alba Rhino (nr 3128) från Portugal perfekt.
 
Till en lyxig löjromspizza med picklad rödlök och västerbottensost, eller tarte flambée med samma toppings, alternativt en pizza bianco med tunt hyvlad potatis och tryffelolja blir smakupplevelsen något alldeles extra med ett torrt, mousserande vitt vin som Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404), tack vare den friska syran och krämiga moussen.

Dryck till toast Skagen

Förrätternas förrätt förtjänar det allra bästa, och frågar du oss är det en högkvalitativ champagne i stil med Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418). Syran och de små, fina bubblorna i vinet bryter av den feta skagenröran, kontrasterar sälta och umami i löjrommen och det smörstekta brödet fångas upp av de brödiga tonerna i champagnen. Lite pressad citron på det och du når smakhimlen!
 
En klassisk toast Skagen tackar inte heller nej till ett friskt vin med en hög syra och fruktiga toner. Paco & Lola Albariño No12  (nr 73210) tickar i alla boxar. Ett tredje tips är den rikt fylliga brittiska ale-klassikern Fuller’s London Pride (nr 1642).

Toast Skagen med chilisting
Tillhör du team TABASCO® när det kommer till toast Skagen? Det går annars bra att hoppa i det här receptet, för att inte ställa till det alltför mycket i dryckesmatchningen.

Sommartid serveras toast Skagen med fördel till ett friskt och bärigt rosévin, varför inte Sveriges mest sålda från ett av Frankrikes bästa vinkooperativ? Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209) har prisats flera år i rad i Vinnordic Wine Challenge. Detta rosévin kan också parera en toast Skagen med chilisting, vilket den alkoholbefriade nyheten Oddbird Spumante Rosé (nr 11943) och det varsamt avalkoholiserade flaggskeppsbubblet Oddbird Blanc de Blancs (nr 19041) fixar utan problem de med!
 
Tips!
Nyfiken på hur gör toast Skagen helt vegansk? Klicka här för ett av vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johanssons mest lagade recept.

Mer på temat mat och dryck i kombination