Satsa på en grönare start på året – fulladdad med smak
För femte året i rad går den globala kampanjen Veganuary, eller Veganuari, av stapeln. Syftet är att inspirera folk till att äta veganskt under hela januari månad. Vi på SMAKA bidrar med förslag på sju gröna middagar och tipsar om hur du gör dem helt veganska. Vi listar också två hummusbaserade tilltugg att duka fram till både vardag och fest.
Efter jul- och nyårshelgerna har det blivit populärt för många att ta en vit månad, det vill säga avstå från att dricka alkohol. Men vad sägs om att i stället (eller också!) passa på att ta en grön månad? Hur grön är helt upp till dig.
Antingen hakar du på världens största vegankampanj Veganuary, eller Veganuari som den heter på svenska, och äter helt veganskt under hela januari månad. Eller kör vegospåret där ägg, ost och andra mejeriprodukter ingår alternativt att du vegofierar/veganiserar en rätt i veckan, exempelvis ta en #meatfreemonday. Huvudsaken är att du äter lite grönare.
Här ger vi förslag på sju gröna rätter för en hel veckomeny, eller utspritt på flera veckor, och två fräscha tilltugg med smaker från växtriket. Är inte receptet veganskt från början tipsar vi om hur du enkelt veganiserar det när du klickar dig vidare till det.
7 gröna middagar till #veganuari
LÄS MER: Rapper’s delight (så blev Grey Poupon en statussymbol)
SE OCKSÅ: Dags för färgskifte – från röda till gröna proteiner
FLER RECEPT: Svamplycka från skog till bord (10 recept plus dryckestips!)
Visste du att…
Nasu Dengaku är egentligen ett vegetariskt tillbehör, men med en matigare grönsallad och/eller kokt ris tycker vi den passar minst lika bra att bjuda på till huvudrätt.
2 tilltugg med hummus
För dagar då du känner för att snacksa på något lite före maten, eller när det vankas matiga festligheter – satsa på en plockig smårätt med hummus!
3 sätt att förgröna vardagsmaten
Alla vill inte bli veganer fullt ut, men alla mår bra av att äta mer frukt och grönt, vilket faktiskt är ett av de viktigaste kostråden för både hälsa, miljö och klimat.
Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna personer ska äta minst 500 gram frukt och grönt per dag, eller två rejäla nävar grönsaker och två frukter. För barn mellan 4–10 år är det 400 gram som gäller. I det rekommenderade intaget ingår också svamp, bönor, ärter och linser.
Så här kan du tänka för att få i dig mer frukt och grönt:
1) Gräv där du står. Utgå från det du redan äter och smyg in mer grönt. Byt ut nötfärs mot vegofärs eller ersätt med linser, riv ner rotfrukter och/eller addera majs/bönor/svamp i grytor och soppor, låt säsongens grönsaker koka med pasta eller potatis, mixa spenat och blanda i pannkakssmeten (vita bönor/kikärter funkar också) och fyll frysen med frukt och grönt, så behöver de inte ligga i kylen och skrumpna ihop. Smoothies är också perfekt att maxa med grönsaker; broccoli, grönkål, rödbetor, avokado... Listan kan göras lång!
2) Servera som tacos. Nej, tanken är inte att leva på tacos från måndag till söndag. Utan att inspireras av det plockiga serveringssättet där det gröna får ta stor plats. Lägg upp både råa och tillagade grönsaker i olika skålar och låt var och en komponera sin egen måltid. Falafel, kebab, färska vårrullar, poke bowl och inte minst sallad (så klart) lämpar sig utmärkt att servera ”taco style”. Du kan säkert komma på fler exempel!
3) Veganisera rätt för rätt. Gör en lista över dina paradrätter och googla recept för varje rätt med tillägget ”vegansk/veganskt”. Sedan är det bara att testa dig fram och laga en efter en. Två kokböcker vi verkligen kan rekommendera annars är ”Klassiska rätter på veganskt vis” och ”Vegansk husmanskost” av Gustav Johansson.