Vin och öl till sparris plus 5 goda recepttips
Sparris är inte den mest tillgivna vårprimör att matcha med vin, men visst går det ändå alldeles utmärkt! Här tipsar vi om vin till sparris samt en och annan öl. Givetvis bjuder vi också på våra godaste recept med både vit och grön sparris – från klassiskt kokt med feta, syrliga tillbehör vidare till krispigt stekt sparris i en kinesisk kycklingwok.
Sparris har rykte om sig att vara knepig att kombinera med vin. Det beror på att sparris innehåller både oxalsyra och natriumglutamat. Oxalsyran ger en bitterhet till sparrisen som förstärks på ett oangenämt sätt i kombination med många viner och glutamatet gör att flertalet röda viner och även rosévin får en metallisk järnsmak.
LÄS MER: Mer än bara till prat – kombinera rosévin med mat
Så hur parerar du ovan på bästa sätt? Jo, genom att främst välja vita viner i kategorin friska och fruktiga. Vita viner med en tydlig syra och viss fruktsötma, exempelvis en riesling, grüner veltliner eller sauvignon blanc. Sparrisens beska minskar nämligen upplevelsen av syra och sötma i vinet, så det behöver leverera på den fronten.
Syrliga och/eller feta tillbehör fungerar som en positiv smakbrygga mellan vinet och de finstämda sparrisaromerna, där de mer negativa egenskaperna tonas ner. Sälta och salta tillbehör neutraliserar natriumglutamatet. Stekning/grillning har en liknande effekt. Finlira sedan med ingredienser som fångar upp vinets aromer, exempelvis färska örter.
Tips på vin till sparris
Tyskarna är som galna i kokt vit sparris och dricker gärna både torr och halvtorr riesling till. Testa exempelvis Corvers Kauter Terra 50 (nr 73683, BS), som har fått sitt namn efter Europas nordligaste gräns för vinodling, den 50:e breddgraden.
Österrikarna tackar inte nej till sparris och ett glas grüner veltliner. Steininger Kamptal Grüner Veltliner (nr 74366, BS) är med sin friska, lätt kryddiga smak med gul frukt, äpple och elegant örtighet ett utmärkt val, liksom det något mer exklusiva Steininger Grüner Veltliner Loisiumweingarten Reserve (nr 74140, BS).
I Frankrike är Sancerre ett klassiskt sparrisvin, men sauvignon blanc överlag gifter sig fint med sparris och de rätta tillbehören. Chilenska Corralillo Sauvignon Blanc (nr 2157, BS) är ett aromatiskt och mycket friskt vitt vin med delvis inslag av grön sparris, så passande till just sparris!
När vi ändå är inne på Nya världen och Sydamerika får det oss osökt att tänka på vilket strålande vin Garzón Albariño Reserva (nr 2471, BS) från Uruguay vore till sparris (det ena av blott två viner från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment).
LÄS OCKSÅ: Guide till albariño – eller alvarinho som portugiserna säger
Vit sparris med hollandaisesås, brynt smör, fet fisk som lax eller lufttorkad skinka mår bra av ett mer fylligt och smakrikt vitt vin, gärna en måttligt fatlagrad chardonnay. Här föreslår vi sydafrikanska KWV Chardonnay (nr 7055) eller franska Le Versant Chardonnay (nr 70520, BS).
Tips på öl till sparris
Om du hellre vill dricka öl till sparris ska du självklart göra det. Bäst är att välja en ljus lager eller veteöl med lägre beska som gemensam nämnare. I den ordningen väljer vi ”Lapplands guld” – friska och fylliga Lapin Kulta (nr 1594), följt av Maisel´s Weisse (nr 86574BS), en tysk veteöl i klassisk stil som vunnit flera internationella öltävlingar.
Sparris i vitt och grönt – 5 goda recept
Tips!
Ge din färska sparris ny snittyta och ställ i kallt vatten i ett större glas eller liten vas när du kommer hem från affären. Det ”värmer upp” den inför tillagning. Förvara stående i kylen.
Visste du att…
Sparris är en liljeväxt besläktad med vitlök och purjolök. Det finns många olika sorters sparris som skiljer sig åt i smak, färg, tjocklek och skördetid. Grön sparris odlas ovan jord medan vit sparris odlas under jord, men i grund och botten kan det vara samma typ av sparrisplanta.
Det finns också sparrissorter som blir lila tack vare färgämnet antocyanin. Vid kokning blir lila sparris grön, så vill du bevara den vackra färgen gör du bäst i att steka eller grilla den.
Har du förresten tänkt på att vit sparris nästan alltid är tjockare än den gröna? Det beror på att tillväxten går långsammare under jord, vilket gör att tjockleken byggs på mer. Vit sparris utvecklar ett trådigt skyddshölje som du behöver skala bort innan du ska äta den.