Så brygger du lika gott kaffe som baristan

Han har sin farmor att tacka för sin stora kärlek till kaffe. En kärlek som tagit honom hela vägen till guld i koppnings-SM, Barista Cup och de nordiska mästerskapen med Svenska Baristalandslaget. Att fokusera mer på råvaran är ett av hans bästa tips för godare kaffe hemma. Baristan Tobias Palm berättar också om sitt nyfunna intresse – kaffe i drinkar.

Det var under en resa till Etiopien som Tobias Palm verkligen förälskade sig i kaffe, men kärleken väcktes redan som barn i farmors kök.
 
– Ja, det var alltid så häftigt att vara hemma hos henne, för hon hade en gammal kvarn som hon i sin tur fått av sin mamma. I den fick vi mala hela bönor, brygga kaffet och sedan dricka det på fat, som man ofta gjorde på den tiden, berättar Tobias.
 
SE OCKSÅ: Så väljer du malningsgrad för hela kaffebönor
 
En gång fick han prova att först rosta bönorna i ugnen, efter att de hade pratat om hur det går till att producera kaffe. När han så flera år senare befann sig i kaffets ursprungliga land fick han uppleva nästan lite samma sak, fast på sättet man brygger kaffe där.
 
– En etiopisk kaffeceremoni sker över öppen eld med en enorm kärlek och omsorg i varje liten detalj kring kaffet och sättet det serveras på. Det var en otrolig upplevelse som ledde till att jag köpte min första kvarn och började testa olika kaffen direkt när jag kommit hem.
 
LÄS MER: 5 okända sätt som världen dricker kaffe på

Tobias Palm
Född: 6 september 1988.
Familj: Fru, två barn och ett till på väg.
Bor: Villa i Örebro.
Gör: Driver eget företag inom kaffe med fokus på events, mässor, provningar och baristaträning. 
Favoritkaffe: Har en förkärlek till kaffe från Etiopien. Vann barista-SM med just ett etiopiskt kaffe och har upplevt kulturen kring kaffe på plats i landet. Det är fantastiskt gott!
Äter helst: En god köttbit med bra tillbehör, men är också svag för det italienska köket.
Fritidsintressen: Fiskar året runt och är ett stort fan av Milan i fotboll.
Tre ord som beskriver mig: Driven, envis och passionerad.
Följ på: tobiaspalm.se och @tobiaspalm.se.

Från kaffebloggare till baristamästare

Tillsammans med kompisen Max Andersson startade Tobias Palm en blogg där de skrev om kaffe, sätt att dricka kaffe och olika kafébesök de gjorde. Intresset växte sig allt starkare och de signade upp sig för en tvådagars baristautbildning i Stockholm.
 
– Vi skrattade gott åt vad vi skulle med utbildningen till, vi jobbade ju inte ens med kaffe, så det var som att elda upp pengarna. Men det sådde ett frö och vi bestämde oss för att starta ett eget kafé. Alla tiders hette det och vi drev det ett år innan jag flyttade till Stockholm och fick jobb på en väldigt bra kaffebar och Max fortsatte kaffekarriären i Oslo, berättar han.
 
Tobias började tävla och vann koppnings-SM 2013. Samma år kom han tvåa i Barista Cup och grävde guld med Svenska Baristalandslaget i de nordiska mästerskapen. Året därpå fick han revansch i Barista Cup och blev svensk baristamästare, vilket samtidigt innebar att han fick representera Sverige i World Barista Championship i Italien. 

Kallt kaffe på bröllop och i drinken

I dag driver Tobias Palm eget företag inom främst events, mässor, kaffeprovningar och baristaträning. Vanligaste förfrågan är kaffe på bröllop, alltifrån att vara med på plats och bjuda på det till att ta fram ett helt kaffekoncept.
 
– På bröllop är det klockrent med kallt kaffe, eller cold brew som det kallas. Du kan enkelt förbereda det till många och det är trevligt att servera i en kyld kaffedrink efter vigseln.
 
Ljusrostat kaffe passar väldigt bra till cold brew och är också den rostningsprofil Tobias personligen gillar mest. Den ljusare rostningen gör det lättare att känna smaken av bönornas karaktär och ursprung, anser han. Och av de kaffesorter han har testat från Arvid Nordquist är just ljusrostade Blond hans favorit.
 
– Blond är ett kaffe med en mjuk och rund kropp. Det har en liten sötma som ger kaffet en fin balans och för mig är det perfekt när jag vill dricka en klassisk kopp svart kaffe, men även som bas i en frisk och fräsch kaffemocktail, säger Tobias och fortsätter:
 
– I min Cold Brew Sour Mocktail använder jag Blond till att göra ett lite mer koncentrerat kallbryggt kaffe för att drinken ska få en ordentlig smak av själva kaffet och inte riskera att bli för vattnig. Men gör gärna cold brew på olika kaffesorter och rostningsprofiler för att se hur smaken skiljer sig åt när du använder dem i en drink och vad du föredrar, tipsar han.

Över lag gäller det att matcha kaffet med övriga ingredienser i drinken. Gäller det en varm kaffedrink med choklad och du använder en riktigt mörk choklad så tar den lätt över om inte kaffet är mer mörkrostat och mustigt. Målet är att få kaffet och chokladen att samspela.
 
– Kaffe i drinkar är ett spännande område jag har börjat experimentera inom. Varma kaffedrinkar, Espresso Martini och olika varianter sprungna ur Espresso Tonic är här för att stanna och nyligen trendade kombinationen av apelsinjuice och espresso på TikTok, alltså att man häller kall espresso ovanpå juicen, så att det bildas två lager. För egen del vill jag än mer skapa alkoholfria kaffedrinkar med smak av det som finns att hämta i vår svenska natur.

Cold Brew Sour Mocktail
Prova Tobias Palms Cold Brew Sour Mocktail! Syrlig och fräsch som en sourdrink ska vara, men med tydlig smak av Arvid Nordquists ekologiska ljusrostade kaffe Blond.

5 tips för godare kaffe hemma

Oavsett vilken typ av kaffe du vill brygga finns det några grundläggande saker som kommer att leda till ett bättre resultat, menar Tobias Palm.

1. Fokusera mer på råvaran
Det är lätt att fastna i vilka maskiner och andra kaffeprylar man använder, i stället för att ta reda på vilket kaffe du faktiskt tycker är gott. Vill du ha ditt kaffe runt och bärigt, friskt och fruktigt, nyansrikt och lätt eller kanske med toner av nötter och choklad? Ta reda på varifrån kaffet kommer, hur har det odlats (håll exempelvis utkik efter certifieringar som Rainforest Alliance, Krav och Fairtrade, vilka strävar efter att minska kaffets miljö- och klimatpåverkan, reds. anm.), rostningsprofil och känn efter – vad doftar och smakar det? När du lär dig mer om råvaran och dina personliga preferenser kommer du till slut också göra ett godare kaffe.

2. Ju färskare kaffe desto godare
Kaffe är en färskvara som inte gillar fukt, ljus, syre och att temperaturen förändras. Dessa ”kaffemotståndare” parerar du bäst genom att förvara kaffet torrt, mörkt och svalt i sin originalförpackning. Förslut den väl och ställ i en lufttät burk med lock. Skippa att förvara kaffet i kylen eller frysen då temperaturen skiftar för mycket. Skafferiet är bättre.

3. Var noga med doseringen
Förhållandet mellan mängden kaffe och vatten spelar stor roll för hur ditt kaffe kommer att smaka. Så det lönar sig därför att vara noggrann och följa doseringsanvisningen för din valda kaffesort och bryggmetod.

4. Rengör kaffebryggaren regelbundet
Rena maskiner och redskap ger ett godare kaffe. Diska och skölj därför ofta av de lösa delarna till din kaffebryggare för att bli av med äldre partiklar som påverkar smaken på ett negativt sätt. Avkalka kaffebryggaren med jämna mellanrum, efter cirka 40 bryggningar eller så för att få den extra ren. Maler du hela bönor finns det rengöringsmedel som du lätt kan mala genom kvarnen för att bli kvitt gamla oljor från kaffet utan att behöva skruva isär den.

5. Våga pröva
Pröva, pröva, pröva, brukar jag säga till folk. För hur ska du annars förstå hur kaffe fungerar och hitta den bästa smaken för dig? Gör du på samma sätt varje gång kommer du också att få samma resultat varje gång. Övning ger färdighet, och förhoppningsvis ett godare kaffe.

Bonustips!
I stället för malet kaffe – testa hela bönor som du maler och brygger direkt. Det gör att du får fram mer aromer från kaffet och det doftar otroligt gott, vilket förhöjer hela upplevelsen. Det lönar sig att investera i en elektrisk kvarn med platta eller koniska malskivor för att få ut det mesta av de hela bönorna. 

Fler artiklar om kaffe