”Jag gick all in Ellen i finalen och det lönade sig”
Efter två fullspäckade finaldagar stod Ellen Lindegren från Gondolen i Stockholm som slutlig segrare i Lily Bollinger Award 2024. Därmed kammade hon hem den prestigefyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” och kan även titulera sig Sveriges bästa kvinnliga sommelier.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna. Ja, det kända Oscar Wilde-citatet summerar lite inställningen Ellen Lindegren hade i 2024 års final av Lily Bollinger Award – och som visade sig bära hela vägen till seger. Givetvis bottnat i stor kunskap om vin och andra drycker.
– Jag gick all in Ellen i finalen och tänkte att det får bära eller brista, men det lönade sig och det känns helt fantastiskt att ha fått ett kvitto på att jag gör något bra, att allt jobb man lagt ner har varit mödan värd. Jag är mycket stolt över min prestation, berättar hon.
Teori och praktik i åtta moment
I finalen av Lily Bollinger Award 2024 fick de tre finalisterna först ta sig an ett omfattande teoriprov och en skriftlig blindprovning av tre viner. Dagen efter innehöll hela sex olika tävlingsmoment framför jury och publik. Ellen Lindegren och hennes medtävlande Malin Vallin och Julia Engström skulle då bland annat dekantera en flaska rött vin, rekommendera tyska viner till en meny och servera negronis samt muntligt blindprova fyra spritsorter.
Sista uppgiften, som skedde under fullt fokus och andlös tystnad bland publiken, gick ut på att jämnt fördela en magnumflaska Bollinger La Grande Année 2015 på 15 glas.
Hur förberedde du dig inför finalen?
– Mot slutet handlade det mycket om att hålla sig i schack. Att upprepa teorin genom att läsa om vin varje dag och blindprova mycket vin för att smakpaletten skulle vara uppdaterad.
Vilket tävlingsmoment gillade du mest?
– Jag älskar att rätta fel i vinlistor, vilket vi fick göra på teoriprovet på finalens första dag. Sedan kände jag mig bekväm på scen i matsalsmomenten eftersom det bästa jag vet är att servera dryck och prata med gästerna.
Hur kom det sig att du blev sommelier?
– Jag jobbade extra i en bar och insåg att det fanns att ett hål att fylla när det gällde kunskapen kring vin. Så jag utbildade mig till sommelier och fastnade direkt, för jag kommer aldrig bli färdiglärd utan kan fortsätta utforska i all oändlighet och hela tiden utvecklas.
Vad är det bästa med sommelieryrket?
– Det är en skön blandning av att få nörda ner sig tillsammans med adrenalinkickarna man får av att ge gästerna aha-upplevelser genom mat och dryck i kombination i en miljö som jag alltid haft en förkärlek för, det är underbart!
Förutom äran att bära titeln ”Årets Lily Bollinger” har Ellen Lindegren vunnit en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger och en Stålhästen-cykel – en klassisk symbol för Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården på två hjul.
– Det ska bli så roligt att lära mig ännu mer om Bollinger på plats i Champagne. På Aira, där jag jobbade tidigare, hade vi lanseringseventet för Bollinger La Grande Année 2015, så att stå i finalen med magnumflaskan i sista tävlingsmomentet – det var som att cirkeln slöts även om det inte var min bästa gren att lyckas hälla lika mycket i alla glas, haha.
Om tävlingen
2024 års final av Lily Bollinger Award avgjordes den 22–23 september. Finalens första dag bestod av ett omfattande teoriprov och en skriftlig blindprovning av tre viner. Dag två sattes finalisterna på prov i flera praktiska tävlingsmoment på scen framför jury och publik.
Den välmeriterade juryn bestod av huvuddomare Ulrika Ferlin tillika Årets Lily Bollinger 2013, Janni Berndt Dahl, Anders Melldén och Emelie Zung-Hee Svensson. Tävlingsledare var Tina Johansson, chefssommelier på Restaurant Ekstedt och Årets Lily Bollinger 2017.
Lily Bollinger Award instiftades 2002 av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger för att uppmuntra, stötta och inspirera kvinnliga sommelierer och dryckesstuderande till att tävla inom yrket. Namnet är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.