”Vi är fortfarande unika med 100 procent hållbart certifierat kaffe”

Det kostar inte så mycket mer för dig som konsument att köpa ett 100 procent hållbart certifierat kaffe, men det är ett enkelt sätt att göra skillnad för både människa och miljö. Det menar Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist, när vi möter henne över en kopp kaffe som stöttar kvinnor i kaffeodlande länder.

– Vi är lyckligt lottade i Sverige som har så genomsnittligt hög kaffekvalitet, men jag skulle önska att fler konsumenter visste vilket stort arbete det ligger bakom varje kopp kaffe och hur enkelt det är att göra skillnad genom att välja ett hållbart certifierat kaffe, säger Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist.

Tummar aldrig på smak och kvalitet

Just att allt kaffe från Arvid Nordquist är 100 procent hållbart certifierat är den milstolpe som Erica Bertilsson är allra mest stolt över av alla beslut hon har varit med att driva igenom. Omställningen skedde under stort hemlighetsmakeri för att sedan lanseras från en dag till en annan i juni 2014. Det vanliga är annars att företag sätter hållbarhetsmål några år framåt i tiden, säg till 2025, men Arvid Nordquists rosteri hade inte kapacitet nog att hantera olika kaffesorter parallellt, enda sättet var att gå all in.

Erica Bertilsson
Född: 2 april 1966.
Bor: I Nacka.
Familj: Man, två söner och hund.
Gör: Hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist.
Relation till kaffe: Jag vill ha min dagliga dos kaffe, men det måste smaka bra.
Kaffepreferens: Så här i hemmakontorstider växlar jag mellan espresso från en hela bönor-maskin och bryggkaffe, vilket jag egentligen tycker är allra godast.
Dricker hemma: Arvid Nordquist Selection Amigas och Espresso Molto är standard, men ibland återupptäcker jag en annan sort, senast Wanyama, och så gillar jag bryggkaffet Eco.
Bästa kaffeupplevelse: På en konferens i Ramundberget där vi skidade upp på baksidan av Helags och drack Arvid Nordquist kokkaffe och åt torkat renkött under klarblå himmel med magnifik utsikt. Det var magiskt!

– Jag glömmer aldrig när vår vd frågade den som var inköpsansvarig ”kommer du kunna lösa det här utan att det påverkar vår smakupplevelse och kvalitet?”, och han svarade ”ja”.

Utmaningen i att köpa enbart 100 procent hållbart certifierade kaffebönor ligger nämligen i att du helt plötsligt har en avsevärt mindre marknad att handla på, vilket gör det mycket mer krävande och komplicerat att sourca kaffebönor som lever upp till de orubbligt höga krav på smak och kvalitet som har legat i Arvid Nordquists DNA sedan starten 1884.

– Vi är fortfarande unika med 100 procent hållbart certifierat kaffe och här måste jag bara få hylla vår inköpsavdelning, det är verkligen de som gör grovjobbet, säger Erica Bertilsson.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl till att välja Fairtrade-märkt kaffe

Favoritkaffet som stöttar kvinnor varje dag

Personligen föredrar Erica Bertilsson ett kaffe med lite lägre syra, som passar både till bryggkaffe och espresso. Det är ett skäl till att hon alltid har ekologiska Arvid Nordquist Selection Amigas hemma. Ett andra, ännu viktigare skäl, är hela storyn bakom kaffet.

– Ja, Amigas ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Det är ett kaffe som kommer från olika odlarkooperativ runtom i världen där man inom kooperativet har gjort grupperingar med kvinnliga odlare i syfte att göra dem till egna företagare och på så vis stärka deras position.

LÄS MER: Så kan kaffeodling bidra till en mer jämställd värld

Kaffeodling sker ofta i väldigt patriarkala samhällen, så genom att långsiktigt stödja odlingar som drivs av kvinnor bidrar Arvid Nordquist till att förbättra kvinnors levnadsförhållanden och deras roll inte bara i kaffeodlande, utan också i samhället i stort.

Varför hållbart certifierat kaffe?

Bristande arbetsmiljö med otillåtna bekämpningsmedel, diskriminering och på andra sätt dåliga arbetsvillkor är vanliga problem i många kaffeproducerande länder. Det är inte heller ovanligt med korruption och barnarbete.

Samarbete med kaffeproducenter som är hållbart certifierade av Rainforest Alliance, Fairtrade och/eller KRAV spelar en viktig roll för att minska problemen. Dessa etablerade certifieringssystem har omfattande kriterier för förbättrade jordbruksmetoder, arbetsmiljö och arbetsrätt. De ställer också krav på miljöhänsyn och ger odlarna extra ekonomiskt stöd.

För att säkerställa att alla kriterier som certifieringarna innehåller följs sker en årlig opartisk och oberoende tredjepartskontroll hos både varje enskild kaffeodlare och Arvid Nordquist.

Här kan du läsa mer om de olika certifieringarna.

Tydligare siffror nästa hållbara steg

När Erica Bertilsson ser tillbaka på sina många år i kaffebranschen konstaterar hon att det lönar sig med ett konsekvent och målmedvetet varumärkesarbete. Ett bevis på det kom i oktober 2020 när Arvid Nordquist utsågs till Sveriges starkaste kaffevarumärke.

– Jag är jätteglad över utmärkelsen, men vi behöver springa vidare för att fortsätta minska vårt avtryck på människa och miljö. Visst, vi har gjort många saker flera år före alla andra både före och efter beslutet att endast köpa in 100 procent hållbart certifierat kaffe, men det räcker inte – vi måste ha fokus på nästa steg, säger Erica och fortsätter:

– Vi ställde om till 100 procent hållbart certifierat kaffe för att bygga en hållbar värdekedja, men också för att minska vår miljöpåverkan och utsläppen av klimatgaser. Det vill vi ha fler siffror på för att tydligare kunna visa att vårt kaffe är klimatsmart odlat. Så håll utkik!

Hållbara årtal i kaffemått mätt

För 25 år sedan lanserade Arvid Nordquist sitt första ekologiska kaffe. Året var 1996 och i dag är företaget marknadsledande inom ekologiskt kaffe i dagligvaruhandeln. Här är fler viktiga årtal som har lagt grunden till Sveriges starkaste kaffevarumärke*.

2003
Företaget miljöcertifierar sig.

2004
Övergången till hållbart certifierat kaffe påbörjas.

2011
Arvid Nordquist klimatkompenserar till 100 procent för sin kaffeproduktion i hela värdekedjan. Klimatkompensationen sker genom trädplantering i kaffeodlande länder.

2014
Som första kafferosteri i Norden övergår Arvid Nordquist till att använda sig av 100 procent hållbart certifierade kaffebönor. Något de ännu är ensamma om i dag i Norden.

2017
Arvid Nordquist övergår till att rosta allt sitt kaffe med biogas och når därmed målet om en helt fossilfri produktion.

2019
Den fossilbaserade plasten i samtliga kaffeförpackningar börjar bytas ut till en ny, grönare förpackning. Övrig plast ersätts med bättre alternativ.

2020
Distributionen av kaffe från rosteriet körs med en ny biogasdriven lastbil.

*) Enligt Evimetrix Sweden Brand Award i oktober 2020.

Får det lov att vara en artikel till?

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.