Frida Lund guidar till din personliga vingarderob

Var har du dem? I kylskåpet, i bokhyllan eller i ett tjusigt ställ på väggen? Det är inte alla som av olika anledningar kan ha en riktig vinkyl att förvara sina viner i, men du kan ändå ha som ambition att bygga en stabil vingarderob, menar SMAKAs gästskribent Frida Lund.

Det finns ett par tydliga sätt att bygga en stabil vingarderob. Jag ska ta dig igenom hur.

Nummer 1 – trygghetsviner

Precis som med kläder finns nyckelplaggen där som alltid följer med och som mer eller mindre byts ut mot liknande plagg när det tryter i sömmarna. En vingarderob bygger du på lite samma sätt.

Med åldern har jag lärt mig att om jag älskar en vit tischa bör jag köpa två för att inte bli förkrossad när den går sönder, samma sak gäller med vin. Köp därför alltid två eller flera flaskor av dina bwf’s, ja, det är min egen påhittade förkortning av "best wines forever". Lär dig när det kommer en ny årgång och häng på låset!

LÄS MER: Lär känna Frida Lund – en vinhagga som gillar goda grejer

Mina trygga viner består av burgundiska pinot noir-viner, saftig beaujolais och riesling från Mosel. Vi lirar tight och är on good terms alltid. Precis som med mina basplagg i garderoben som hänger längst fram bör everyday-vinet ligga lättåtkomligt. Nej, det är kanske inte jobbigt per se att gräva fram ett vin men allt för enkelheten, visst?

Frida Lund
Ska du inte dricka vinet hyfsat snart ska det absolut förvaras liggande, tipsar Frida Lund. Och håll dem borta från direkt solljus – mörkt och svalt är melodin.

Nummer 2 – snyggvinerna

Det är kaftanen från Rodebjer, eller hur? Eller jeansen från Acne som aldrig går ur tiden? Eller är det de dyra bootsen som du köpte i New York? Vi har alla våra snyggplagg som signalerar fest och galej. Här bör champagnen, crémanten, pet nats och de lite lättare vita vinerna få skina.

LÄS OCKSÅ: Vem är du om du vore ett vin – hitta din personliga vinstil

Samla på dig ett stash med bra bubbel, och håll gärna utkik bland de tillfälliga sortimentssläppen och unika webblanseringarna via Systembolaget, så kan du haffa riktiga godbitar. Snyggvinerna får kosta också, här är ju där du lägger krutet. Det är viner som sätter standarden för en hel kväll, precis som kaftanen.

Nummer 3 – jag vill byta stil-vinerna

Det finns ett par riktiga frågetecken i garderoben; haremsbyxorna som köptes på yogaläger i Indien eller skinnjackan som var SÅ het i Budapest, men också de där pangsnygga topparna eller vrålheta örhängena. Här har vi helt enkelt de lite mer ”speciella” vinerna.

Vinkyl
Det är inte alla som har möjlighet att ha en vinkyl att förvara sina viner i. Ett tips från Frida är att skapa en plats i garderoben där vinerna kan ligga ner. En vingarderob – bokstavligt talat.

Vi pratar stalliga orangeviner från Georgien eller grumligt vita viner från Slovakien. Det kan bli fel, så in i bängen fel, men också så, så väldigt rätt. Jag menar, ska du bjuda en ny kompis på vin och drar fram ett naturvin från Libanon lovar jag att hen per automatik kommer att gilla dig. Kan du dessutom berätta lite om vinmakaren och vinets terroir så är du all set.

Håll koll på vinerna i garderoben

Ett slutligt tips som jag önskar att jag själv hade gjort i början av mitt vinsamlande är att bokföra mina viner. Ett stelt excelark är så trist men tänk ett system med land, druva, årgång och pris. Kanske färgkodat på de viner jag har druckit förut. Ett poängsystem till och med. Äh, det får bli framtidens to do!

All n’ all – mitt främsta tips är att bygga en vingarderob som är bara din, helt baserad på din personliga stil. Den hittar du genom att testa, testa, testa och att sedan våga äga just den stil du landar i. Några felköp på vägen spelar ingen som helst roll, det är så du lär dig och utvecklar ditt vindrickande.

Frida Lund tipsar – 3 viner till din vingarderob

1. Langlois Crémant de Loire Brut
nr 7404, 149 kr

”En all year around-crémant som bjuder in till häng. Krispigt och ungt! Jag har druckit detta vin i flera, flera år och blir aldrig besviken. Trevligt att dricka till salmalax med sojamajo.” 

2. Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco
nr 72385, 199 kr

”Superhärlig lätt nebbiolo med tydliga körsbärstoner. Testa detta till mitt recept på primörer med jalapeño-aioli!”

3. Chateau Musar
nr 7463, 359 kr

”Ett klassiskt naturvin med kryddig, rökig smak. Absolut ett bocka-av-vin som alla borde dricka åtminstone en gång i livet. Utmana smaklökarna och prova till receptet ovan.

Botanisera mer inom vinets värld