Fooled pork (vegansk pulled pork) blev starten på vegokarriären

Du ska inte behöva välja mellan att äta gott och göra gott. Men det ska vara lätt att välja rätt. Annars hade Gustav Johansson inte tagit steget fullt ut från inbiten köttälskare till att i dag driva Sveriges största veganska matblogg.

Även om du inte har som mål att äta mer växtbaserat eller drömmer om att bli vegan, kanske matbloggaren, vegoprenören och kokboksförfattaren Gustav Johansson kan lära dig ett och annat som steppar upp ditt grönsaksgame. Som att använda HELA purjolöken och broccolin, inte bara den vita delen.

- Det är otroligt gott att ugnsbaka hela purjolöken tillsammans med en blandning av japansk soja, chili, vitlök och lime, tipsar Gustav.

Namn: Gustav Johansson
Född: 13 mars 1987.
Familj: Fästmö, en dotter och en bonusdotter.
Bor: I Stockholm.
Gör: Matbloggare, vegoprenör och kokboksförfattare.
Aktuell: Utbildar proffskockar och privatpersoner i vegansk matlagning, har lanserat sin senaste kokbok ”Vegansk husmanskost” som app, gör ”Månadens veganska burgare” i samarbete med Bastard Burgers och släpper en ny kokbok i september 2020.
Dricker oftast: Vatten, kaffe och rödvin.
Äter främst: Hamburgare, pasta och mackor.
Favoritsmak: Umami helt klart!
Senaste köksknep: Fritera rå brysselkål och blanda med en kryddstark apelsin- och senapsmarinad.
Tre ord som beskriver mig: Driven, pappa och matglad.
Följ mig på: javligtgott.se och @javligtgott.

Vill prata mer om grönsaksslakt

Att choppa upp en grönsak och slänga hälften är taskigt mot odlaren, miljön och klimatet – och gastronomiskt flera smakupplevelser fattigare. Om det tidigare har varit trendigt att laga mat ”from nose to tail” eller ”from gill to fin” (om vi pratar om fisk) har det tagit längre tid att etablera ”from root to stem” gällande frukt och grönt.

LÄS MER: Minska matsvinnet med hjälp av svinniska och gå på zero waste-krog

- Du kan äta alla delar på en grönsak och på så vis minska matsvinnet. Tillagningen kan du variera i det oändliga. Dessutom lägger olika slags grödor grunden till flera köttliknande alternativ. Det sker i ett riktigt grönsaksslakteri som bäst kombinerar styrkan i olika råvaror och omvandlar dem till exempelvis nya gröna proteiner, säger Gustav.

Vänligen acceptera marknadsförings- och preferenscookies för att se videon

Ändra cookies-inställningar
Välkommen till Sveriges första grönsaksslakteri där den veganska matbloggaren Gustav Johansson visar hur du tar tillvara allt på purjolöken, broccolin och blomkålen.

En annan grönsak som många missar halva poängen med är blomkål. Vissa river av blasten redan i mataffären, för att slippa betala för onödig vikt som ändå kommer gå till spillo.

- Testa mitt recept på Buffalo Cauliflower Wings och servera med en salsa på blasten – det blir jävligt gott att fredagsmysa med, tipsar Gustav Johansson.

LÄS MER: Se filmen när Gustav slaktar och tillagar en hel blomkål

Fortsätter äta maten han älskar

Sedan 2018 är Gustav vegan. Backar vi bandet till uppväxten och gymnasietiden i Borlänge levde han främst på pizza, hamburgare, kebab och pappas rejäla husmanskost. Fläsk, potatis, sås – och kanske lite kål.

Gustav hade inga problem med sin kosthållning, förrän han fick körkort och började ta bilen till skolan. När det var dags för studenten var han i sämre form än någonsin. Han bestämde sig för att bli vegetarian – och leva mer som han förespråkade rent politiskt.

- Jag började käka falafel, skippade smågodis, läsk och tog långa promenader. Kilona rasade. Men den initiala kicken av att gå ner i vikt lägger sig… Och jag insåg med tiden att ska jag fortsätta så här ja, då kan jag inte längre äta min pappas goda mat, berättar han.

De tidigare gymnasiekompisarna var måttligt imponerade av hans nya matstil och undrade vad han hade gjort, som gett upp allt gott i livet.

- De hade ju rätt! Gå på tråkdiet resten av livet, så kunde jag inte ha det. Men samtidigt hade jag gått så långt i min övertygelse att jag aldrig mer ville äta kött.

Det ska vara lätt att välja rätt

Efter att ha flyttat till Stockholm började Gustav experimentera intensivt med vegetarisk matlagning och startade en blogg för att dokumentera sina framsteg. I dag är Jävligt Gott en av Sveriges största vegobloggar och Instagram-kontot @javligtgott har drygt 74 000 följare.

- Numera finns det växtbaserade alternativ till det mesta från djurriket, vilket är en förutsättning för att fler ska ställa om. Annars hade jag själv aldrig tagit steget fullt ut. För det ska vara lätt att välja rätt och bli mer klimatsmart, menar Gustav.

Blomkål i genomskärning
Slakta en hel blomkål och gör Buffalo Cauliflower Wings. Men släng inte blasten! Gör en smakrik salsa av den i stället, på Gustav Johanssons jävligt goda vis.

Vanlig mat mest poppis

De mest populära recepten på bloggen är ungefär samma rätter som du hittar på Foodoras tio-i-topp-lista. Vanlig mat helt enkelt, men som Gustav har vegofierat. Receptet på fooled pork (alltså vegansk pulled pork) var det första att bli en digital kioskvältare. En mer nutida viral succé är Gustavs recept på veganska dan dan nudlar.

- Det viktiga är inte längre varför vi bör äta mer växtbaserad mat. Det viktiga är hur. Hur gör vi maten som väldigt många älskar jävligt god – utan kött? Det är DET jag brinner för och som jag vill inspirera kring genom att praktiskt visa hur du gör, förklarar Gustav.

LÄS MER: Grava morot i stället för lax och bjud till påsk eller midsommar

Smaksättningen är A och O

Om det är något som Gustav Johansson har lärt sig på sin resa från att vara köttätare till att bli vegan, är det att använda de rätta smaksättarna när du vegofierar en rätt. Här är tre av hans favoriter.

Kikkoman sojasås

”En grundsmaksättning i typ allt jag lagar och ett bra sätt att minska mängden vanligt salt. Samtidigt får du in mycket umami i det du lagar, vilket är precis det du vill ha för att få växtbaserad mat att smaka jävligt gott. Oumbärligt i biffar, såser, grytor och röror!”

TABASCO® pepparsås

”En tydlig smaksättare som är helt unik i sitt slag. Jag kan verkligen rekommendera pepparsåsen till mina Buffalo Cauliflower Wings, på vegansk äggröra, popcorn… Beroende på hur mycket hetta jag önskar varierar jag mellan olika sorter; den gröna, det röda originalet eller habaneron. Chipotle-varianten använder jag när jag vill få rökigheten i maten.”

Grey Poupon dijonsenap

”Det går inte att göra vegansk majonnäs utan dijonsenap. Eller, jag använder den till det mesta. I gräddiga grytor, coleslaw, chiligrytor, köttfärssås… Vissa har fått för sig att dijonsenap är starkt, men när du använder det som smaksättning i något försvinner senapsstyrkan ganska fort. I stället lockar du fram andra smaker i maten.”

Mer miljö- och klimatsmart läsning

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.