Häng med på tångpaddling och bli en ocean foodie
Varför importera när du kan skörda tång och strandväxter längs Sveriges kust? Så tänkte Linnéa Sjögren när hon och hennes sambo startade företaget Catxalot. Här berättar hon om framtidens mat från sjö och hav.
I Japan och Kina, men också i Norge med många fler länder som omges av salta hav, är olika sorters tång en naturlig del av matkulturen. I Sverige har vi genom historien gödslat, tätat hus och matat djur med tång. Tydligaste undantaget då vi faktiskt äter tång är noribladen runt sushi, men då är tången importerad från Asien.
En outnyttjad resurs
Att såväl vilt växande som odlad tång från Sverige är sällsynt i våra mataffärer och som ingrediens i maten vi lagar ville Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson ändra på när de lämnade sina bibliotekariejobb i Göteborg, flyttade till Grebbestad och startade företaget Catxalot [catch-a-lot] för drygt sex år sedan. Linnéas gastronomiska intresse kombinerat med Jonas passion för havet hade gjort dem nyfikna på alla växter de hade sett under ytan när de var ute och paddlade eller dök längs Bohuskusten.
- Vi har introducerat svensk tång som en ny råvara för kockar, privatpersoner och livsmedelsföretag. Det är underbart när folk går hem med ”kantarellögon” efter att ha upptäckt vilken skatt vi har i våra hav och längst våra stränder, säger Linnéa.
LÄS MER: Tång fixar fisksmaken för dig som vill grava morot i stället för lax
Linnéa Sjögren arbetar i dag som tångkonsult gentemot företag inom mat- och naturturism samt livsmedelsföretag. Hon håller också instruktörsutbildningar i beach foraging (hur man skördar och plockar det som växer vilt längs strandkanten, reds anm.), skördar färsk tång på beställning åt en handfull restauranger och erbjuder i samarbete med lokala företag tångpaddling och gourmethelger för dykare på temat ”ocean foodie”, med tångsafari och besök på en ostronodling. Det är även möjligt att hänga med Linnéa på strandvandring, för att lära sig mer om ätliga strandväxter.
Mångsidig råvara i maten
Linnéa menar att tång för många svenskar är synonymt med det som ligger på stranden och luktar ruttet, men det har ingenting att göra med den färska, levande tång hon brinner för.
- Att använda tång i matlagningen är gott, roligt, kreativt och dekorativt. En trevlig bonus är att det också är en hållbar, hälsosam och klimatsmart råvara, säger hon.
LÄS MER: Kocken Frida Ronge visar hur du gör temaki med tång
Det Linnéa främst älskar med tång är smaken och utseendet, något hon får medhåll av från flera av Sveriges toppkockar, som Frida Ronge och Tommy Myllymäki. Den senare använde också vildfångad tång från Catxalot till ett av sina tävlingsbidrag i Bocuse d’Or Europé 2014.
- Tång ändrar smak och utseende beroende på tillagning, det är häftigt. Färsk, rå tång smakar inte så salt som man skulle kunna tro, medan stekt tång smakar desto mer.
Tång samma som alger
Tång är ett samlingsnamn för alger som delas in i tre grupper: bruna, röda och gröna. Det finns över 300 sorters tång i svenska hav och längs strandkanten, varav ett 20-tal är goda att äta. Krav-certifierade KosterAlg är i dagsläget det enda större tångodlarföretaget i Sverige.
Vanligaste frågan du får om tång?
- Om det är giftigt, men ingen tång som växer i den norra hemisfären är giftig. Däremot kan det smaka mer eller mindre gott. När man skördar tång är det viktigt att plocka den levande från rent vatten, inte i stillastående vatten eller nära exempelvis en hamn.
Vilken är din personliga favorittång?
- Fingertång, som även går under namnet kombu och kelp. Den växer där det är som tuffast, där vågorna slår och strömmarna går – det gillar jag. Det är en väldigt vacker tångart med lite köttig konsistens. Jag brukar klippa ner den i en gryta eller soppa, just som ersättning till kött.
Vad gör du mer med fingertången?
- Jag lindar hel, torkad fingertång runt torsk eller lax och slår in tajt i plastfilm. Fisken får rimma ett dygn, sedan tar jag bort tången. Då har fisken blivit fastare och mer smakrik. Jag serverar den rå i tunna skivor med en god japansk sojasås och avokado. Ibland toppar jag chirashisushi med tångrimmad fisk och friterad rörhinna – en fantastisk grönalg.
LÄS MER: Världens mest populära japanska sojasås är den här
När är det säsong för tång?
- De flesta arter är bäst på våren och försommaren, men redan i slutet av januari kan du börja spana efter knöltång och klippa av blåsorna som bildas längst ut. Kolla bara att det inte sitter fintrådiga alger på dem.
Hur skördar man tång?
- Jag som skördar vild tång gör det för hand i vadarbyxor, från en båt, kajak eller under ytan med full dykarmundering. Allt beroende på vilken tång jag är ute efter och var den växer; vid stranden, längs klippkanten eller på djupt vatten. Det handlar inte om att rycka upp tången med rötterna, jag friserar den bara, för att säkra återväxten.
Vilka tångprodukter vill du se i butik?
- Oj, det är många! Men fick jag önska skulle jag säga färdiga fiskbiffar med tång, tångpesto, tångtapenade, kryddsmör – suveränt gott att steka såväl grönsaker, kött, fågel och fisk i, hummus med rostad sockertång och tång i olika kryddblandningar med salt. Sedan vill jag se tångbröd och fler sorters tångknäcke. Torkad, mald tång eller rökt tång i en majonnäs är också väldigt gott. Sudare, eller snärjtång, vore fint att hitta färsk. Denna kokar du sedan med din spaghetti!