Uppsnack med finalisterna i Lily Bollinger Award 2021

I semifinalen var Cathrine Almqvist, Frida Winters och Anette Andersson debutanter i tävlingssammanhang, men imponerade stort på juryn. Nu har en lång sommar gått och tiden har utnyttjats till max. I mitten av september avgörs vem av de tre sommelierna som kammar hem den prestigefyllda titeln Årets Lily Bollinger. Här får du möta dem!

Den 19–20 september är det dags för final i Lily Bollinger Award 2021. De som gör upp om den prestigefyllda titeln Årets Lily Bollinger är Cathrine Almqvist från vinbaren Tocayo, Frida Winters från restaurang Frantzén och Anette Andersson från Harlequin by Hunger och Törst.

– Våra tre finalister briljerade i semifinalen, inte minst i det praktiska momentet med liggande dekantering av ett rödvin där de tog hand om gästerna på ett mycket professionellt och personligt sätt, säger Emma Ziemann, ny tävlingsledare för Lily Bollinger Award. 

Emma Ziemann blev Årets Lily Bollinger 2016 och två år senare vann hon SM i sommellerie. Så hon om någon vet precis vad det innebär att vara tävlingssommelier.

– Segern i Lily Bollinger Award kickstartade min karriär och tävlandet har tagit mig runt jorden. Jag vet vad finalisterna går igenom och kan vara väldigt konkret i min individuella feedback. Alla tre är otroligt kompententa samtidigt som de är helt olika. I finalen vill jag verkligen se deras personlighet komma fram – och att de har kul, säger hon.

Möt de tre finalisterna

SMAKA har givetvis pratat med samtliga finalister inför 2021 års upplaga av Lily Bollinger Award. Om deras bakgrund, tidigare erfarenheter och hur de finalladdar in i det sista!

Cathrine Almqvist
Född: 2 augusti 1990.
Familj: Mamma, pappa och en storasyster.
Bor: I Stockholm.
Gör: Restaurangchef på den latinamerikanska vin- och matbaren Tocayo.
Dricker helst: Ständigt nyfiken på nya druvor och regioner, men är lite extra kär i viognier från norra Rhônedalen i Frankrike, gärna till råbiff eller röding.
Populärt just nu: En tydlig trend är att allt fler börjar uppskatta lätt kylda röda viner och går ifrån de mer tunga, kraftiga och lite varmare röda viner.

Hur kom du i kontakt med tävlingen?
– Jag blev tipsad om den på ett möte med sommelierföreningen, men jag har egentligen varit sugen på att tävla sedan sommelierutbildningen. Det är superkul att tävlingen vänder sig till kvinnliga sommelierer där vi får chans att mötas, nätverka och utbyta erfarenheter.

Vilken är din främsta styrka?
– Nyfikenheten, att jag ständigt vill lära och lägger gärna mer udda fakta på minnet. Det hade jag nytta av i semifinalen, när vi skulle svara på vad teplantan heter på latin. Jag är också ordningsam och går ständigt runt med mentala punktlistor för att inte missa något, exempelvis alla steg i att dekantera ett vin.

Hur ser din finaluppladdning ut?
– Jag är lyckligt lottad att jobba på vinbar, så jag övar på att än mer prata vin med gästerna och hälla upp vin på karaff under service. För att säkra teoridelen läser jag vintidningar, gör olika quiz och bläddrar i vinböcker. Jag tycker mycket om The World Atlas of Wine.

Något du fokuserar lite extra på?
– Ja, Gamla Världen och att titta på bilder. Har jag sett en vinetikett och lagt den på minnet kommer jag kunna koppla den till hur vinet doftar och smakar. Sedan gör Wine Folly väldigt bra kartor och de studerar jag flitigt.

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Det skulle stärka min egen image, göra det möjligt att nätverka ännu mer med alla branschkollegor och ta mig vidare, men jag ser också möjligheten att inspirera andra kvinnor som vill jobba i vår bransch, eller ja, alla som är nyfikna på sommelieryrket.

Frida Winters
Född: 7 augusti 1992.
Familj: Mamma, pappa och en storasyster.
Bor: I Uppsala.
Gör: Sommelier på Sveriges enda trestjärniga restaurang Frantzén.
Dricker helst: Landar nästan alltid i ett gott glas champagne för att många är så komplexa och att det funkar både före, till och efter maten. Champagne Bollinger håller hög nivå på alla sina champagner och deras Special Cuvée Brut är fantastisk!
Populärt just nu: Välgjorda viner av hög kvalitet, gamla vinregioner – också inom sherry och madeira. Samtidigt är många nyfikna på ”nya” vindistrikt, däribland Grekland, som har vågat gå tillbaka till sina lokala druvor och tro på potentialen i dem, vilket ger otroliga viner.

Varför blev du sommelier?
– Jag tänkte bara jobba något år i restaurangbranschen, men det var så himla roligt att jag blev kvar. Så som 22-åring utbildade jag mig för att kunna ge gästerna en finare upplevelse och nu läser jag Diploma WSET Level 4 på Restaurangakademien, den högsta nivån i Sverige. Drömmen är att bli Master of Wine, men den ligger nog några år bort…

Du har jobbat på vingård – berätta!
– För mig är det viktigt att förstå hela processen med vin och uppleva den på nära håll, det gör mig till en bättre sommelier. Därför har jag arbetat på vingårdar i Sydafrika, Chablis och senast på Kullabergs vingård i Nyhamnsläge – svensk vinmakning är spännande!

Vad mer gör du för att utvecklas?
– Jag är en vän av utmaningar och vill inte bli för bekväm utan hela tiden sträva vidare. Som ny sommelier på restaurang Frantzén är det massor att ta in, men jag är på rätt plats för det är precis där jag vill vara, att få ge den typen av service. Alla är där för att göra det de gör till 200 procent och gästerna är extremt kunniga, vilket utvecklar mig ännu mer.

Hur rustar du dig till finalen?
– Jag möter två superduktiga sommelierer, så det blir till att lägga i ytterligare en växel. Jag pluggar brett – även på te, kaffe, sprit och öl, blindprovar massor, tränar praktiskt varje dag och spanar in tidigare SM-finaler. I semifinalen slog nervositeten oväntat till, men det är bara att påminna mig själv om att det sitter i handleden, att jag ska landa i det och ge allt.

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Jättemycket! Verkligen en push i rätt riktning och en kick för självförtroendet. Sedan har jag aldrig varit i Champagne, så bara det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse! Och att få besöka Champagne Bollinger – ett hus jag ser upp till.

Anette Andersson
Född: 2 februari 1988.
Familj: Sambo, mamma, styvfar, två storasystrar och en lillebror.
Bor: I Umeå.
Gör: Sommelier och restaurangchef på vinbaren Harlequin by Hunger och Törst.
Dricker helst: Beror alltid på tillfälle och mat, nu blir det mycket champagne så klart. Annars gärna fortsatt franskt där Bourgogne är favoritdistriktet. Det området har allt!
Populärt just nu: De senaste åren har naturviner varit väldigt efterfrågade och orange vin kommer starkt. Folk blir än mer medvetna och efterfrågan på nya viner är stor.

Varför blev du sommelier?
– Det finns ett avgörande tillfälle och det var när jag serverade under en stor invigningsfest för LKAB. Kungen var där och proffs från Grythyttan ansvarade för hela middagen. Sättet de gjorde det på inspirerade mig till att plugga till sommelier efter bra många år i branschen.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att det är så oändligt, vilket jag ser som något positivt då det innebär att jag kommer lära så länge jag väljer att vara verksam. Och så älskar jag kontakten med alla gäster, särskilt när de har tankar och idéer själva om någon dryck de har hittat eller läst om, det utmanar och sporrar mig. Och så klart alla härliga kollegor!

Beskriv din känsla efter semifinalen!
– Den skapade ett enormt tävlingssug! Under sommelierutbildningen snackades det om att tävla, jag gick samtidigt med Sofia Castensson, Ulrika Ferlin och Maja Hempel, som alla har vunnit Lily Bollinger Award, men jag bidade min tid och nu vill jag bara fortsätta.

Hur förbereder du dig inför finalen?
– Jag tänker tävling och trycker på on-knappen i alla lägen. Den har mitt fulla fokus och jag förvånas över hur skoj det är att grotta ner mig i det jag gör om dagarna. Serverar jag vin till fyra gäster är jag ytterst noga med att hälla upp samma mängd i alla glas. Utöver det nöter jag kartor, arrangerar provningar, övar inför publik och provar vin ihop med mat.

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Mycket! Det skulle vara ett jättefint betyg på att allt arbete jag lagt ner har lönat sig. Och har jag nu tagit mig ända hit hoppas jag nå hela vägen fram!

Om Lily Bollinger Award

Tävlingen instiftades 2002 av Champagne Bollinger och Arvid Nordquist för att inspirera både professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar till kvinnligt tävlingssommellerie. Namnet är en hyllning till champagneänkan Lily Bollinger, som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.

Så går finalen till

Finalens första dag består av ett teoriprov och en utförlig skriftlig blindprovning av tre drycker. Dag två utmanas finalisterna i ett praktiskt serveringmoment inför jury och publik. Svårighetsgraden är i nivå med nationella och internationella sommeliertävlingar.

Det här får vinnaren

Förutom den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger och en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

All in champagne och annat bubbel

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.