Förra årets Lily Bollinger-vinnare på plats i Champagne

Äntligen fick sommelieren Anette Andersson resa till sitt älskade Champagne. I början av juni besökte hon champagnehusen Bollinger och Ayala.

I fjol fick Anette Andersson gå upp på podiet och ta emot första priset i den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award som utser Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Vid finalen på Moderna Museet i Stockholm ställdes hon på prov genom blindprovningar, teoriprov och inte minst den kluriga uppgiften att fördela en flaska Champagne så jämnt som möjligt över tio glas.

Det gick hela vägen och som en del av vinsten ingick en resa till Champagne. I början av juni bar det av till Frankrike och på schemat stod besök hos de anrika producenterna Bollinger och Ayala. Under två intensiva dagar väntade djupdykningar i vingårdar, vinkällare och givetvis provningar av Champagne.

Resan sammanföll också med årets provning av vin clair-viner. Så kallas de stilla viner från olika druvor, byar och årgångar som ska blandas innan bubblorna bildas i en andra jäsning på flaska.

– Det kan röra sig om hundratals stilla viner som vinifieras separat. Utmaningen ligger i att med känsla blanda dem för att få till champagnehusets unika stil som ska kännas igen från år till år i deras cuvéer, berättar Anette. Det var mycket lärorikt. När vi provade vin clairs hos Bollinger upptäckte jag till exempel en ton av apelsinblom som jag inte tidigare tänkt på.

Den första dagen spenderades i byn Aÿ hos Ayala som grundades 1860 och ägs av Bollinger sedan 2005. Ayala har specialiserat sig på att göra champagne som framför allt domineras av druvan chardonnay.

Anette Andersson
Anette Andersson vid vingården Clos St-Jaques.

Besök i Bollingers enorma vinkällare

Andra dagen bar det tidigt av till Bollinger.

– Vi började med att besöka vingården Clos St-Jaques som ligger precis intill huset där Lily Bollinger bodde. Det är en unik plats eftersom den aldrig drabbats av Phylloxera, vinlusen som förstörde så många vinodlingar i Europa under slutet av 1800-talet.

Anette fick också se hur en tunnbindare preparerar ekfaten som vinerna ska lagras på. Och givetvis ingick ett besök i Bollingers källare långt under marknivån där det lagras 800 000 magnumflaskor med reservvin som ska blendas till olika cuvéer. Efter det följde en vin clair-provning med 14 viner, framför allt pinot noir eftersom det är Bollingers signaturdruva.

– Då fick jag också chans att prata med källarmästaren Denis Bunner som jag träffat ganska nyligen i Sverige på en Master Class. Det var ett trevligt återseende och väldigt givande.

Var det något som överraskade dig under resan?
– Det var faktiskt första gången jag besökte Champagne och det var oväntat att uppleva hur geografiskt liten regionen är.

Resans höjdpunkt?
– Att promenera genom vingårdarna var det bästa. Man får se vinstockarna, andas in dofterna och känna jorden mellan fingrarna. Det är väldigt lärorikt. Det var också mäktigt att titta på när tunnbindaren Gael på Bollinger arbetade med ekfaten som ska användas om och om igen för att lagra vinerna. Överlag tog jag med mig en massa fina minnen och möten med härliga människor.

Bästa vinet under resan?
– Bollinger La Grand Année Brut 2014. Min alla tiders favorit är 2008 men 2014 var också helt fantastisk. Den är färdig att dricka nu, men kan lätt lagras 20 år till.

Har du lärt dig något nytt?
– Ja, hur man på många olika sätt arbetar för att hantera effekterna av klimatförändringen. Skörden sker numera tidigare för att behålla syran och inte få övermogna druvor. Det har också blivit tillåtet att odla druvsorten Voltis som är mer resistent mot sjukdomar och skyddar de andra druvorna.

Hur föredrar du din Champagne?
– Jag vill gärna ha frukten och fräschören kvar i Champagne. Men för inte så länge sen drack jag en Champagne från 2006 som börjat få lite nöt- och tryffelaromer. Den serverades med smörstekt bröd, anklever och fikonmarmelad. Det var så gott!

Om Lily Bollinger Award

I 20 års tid, sedan 2002, har Lily Bollinger Award verkat för att uppmuntra, stötta och inspirera professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar till kvinnligt tävlande inom yrket. Tävlingen instiftades av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger där namnet är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.

Så går finalen till

Finalens första dag består av ett teoriprov och en utförlig skriftlig blindprovning av tre drycker. Dag två utmanas finalisterna i flera praktiska serveringsmoment inför jury och publik. Svårighetsgraden är i nivå med nationella och internationella sommeliertävlingar.


Årets final går av stapeln den 11 september.

Fler artiklar inom vin och andra drycker